Steun Corine

Wethouder Corine van Starkenburg is deze hele week op rondreis door de KRV-dorpen. Ze is te vinden op markten en in winkelcentra. Corine hoopt met haar team de inwoners van Katwijk over te halen om nu toch eens echt serieus aan de slag te gaan met het scheiden van afval. In onze dorpen kunnen we op veel plaatsen, de zogeheten milieueilanden ons plastic, glas, textiel en oud papier kwijt. En op de gemeentewerf in het Heen onze overige overbodige huisraad. Hetgeen wat overblijft, ons kleinschalig huisvuil maar ook het GFT kunnen we deponeren in de ondergrondse containers. Nou dat doen we massaal. Alleen kiezen we te vaak voor de verkeerde container. We gooien zo'n 200 kilo per inwoner per jaar in de grijze container. Dat is veel als je bedenkt dat het merendeel daarvan er helemaal niet in thuishoort. Uit gemakzucht flikkeren we gewoon echt alles in die grijze zak, ook ons groente – en fruitafval, koffiefilters, pads en voedselrestanten. Onze grijze zak wordt daardoor loodzwaar en ons GFT afval wordt zo restafval en daarmee creëren we een gigantisch probleem. Met ingang van volgend jaar mogen we namelijk, landelijke wetgeving, nog maar 100 kilo per jaar als restafval aanbieden. Voor iedere kilo meer gaat de gemeente, neen u en ik, straks flink extra betalen. Dat is balen. Als we ons afval blijven inleveren zoals we nu doen betekent dit dat de gemeente volgend jaar zomer al aan haar taks zit en de afvalverwerkingskosten enorm zullen stijgen. Corine probeert ons nu op andere gedachten te brengen.

Ik vermoed dat ze al heel wat tips heeft gekregen maar die van mij zitten er vast nog niet bij. Bij deze dan:

1. Schenk ieder huishouden in de KRV-dorpen een luchtdichte GF en etensafval emmer. Luchtdicht, daarmee tackel je het bezwaar dat het opslaan van etensrestanten voor vieze lucht zorgt in huis of balkon.

2. Voor iedere vuilniszak die we weg brengen gaan we betalen (omgekeerd inzamelen). Het wordt daarmee een sport om zo min mogelijk zakken weg te brengen en dat kan ook als je in de keuken start met afval scheiden.

3. Als het ons volgend jaar lukt om op die 100 kilo uit te komen beloon je ons goed gedrag met een fikse verlaging van de afvalstoffenheffing in 2021.

Interesseren de centjes u niet doe het dan voor de planeet. Uit ons afval kunnen grondstoffen worden teruggewonnen. Grondstoffen die we keihard nodig hebben, want we putten door ons consumptiegedrag namelijk de bodemschatten uit. Gebruiken daarnaast te veel energie en dat zorgt voor opwarming van de aarde met nog nauwelijks te bevatten gevolgen.

Dus steun Corine en start nu.

Reageren?                 Uicatcher@gmail.com