Bestrijding van gladde wegen

Gladheid n De gemeente zorgt voor het sneeuw- en ijsvrij houden van de belangrijkste: doorgaande wegen, fietspaden, bruggen, routes die hulpdiensten gebruiken, routes om de wijk uit te rijden.

Binnen 350 meter moet u een gestrooide weg kunnen bereiken. Als het weer en de tijd het toelaten rijden de strooiwagens ook langs fietsdoorgangen, oversteekplaatsen, bushaltes, verzorgingstehuizen, winkelgebieden, rond buurthuizen en dienstencentra, scholen, kinderopvanglocaties en crèches.

Als de strooiwagens alle straten en fietspaden strooien, dan wordt de route te lang en vriezen de belangrijkste doorgaande wegen weer vast.

Omdat de strooiwagens niet overal kunnen komen, kunnen niet alle wegen sneeuw- en ijsvrij worden gehouden. Strooien op wegen waar heel weinig verkeer rijdt, heeft weinig effect op gladheid: het strooizout werkt het beste als er veel op de weg wordt gereden en het zoutmengsel door wrijving met autobanden beter op de weg kleeft.

Zelf doen

De strooiwagens rijden alleen de hoofdroutes en wegen om de wijk uit te rijden. De strooiwagens zijn te zwaar en te breed om op de stoep te rijden. U kunt zelf uw stoep vegen. Ook kunt u uw stoep strooien; strooizout kunt u kopen bij de bouwmarkten. Ouderenhuisvesting, scholen, kerken en steunpunten kunnen elk jaar 7,5 kilo zout per strooiseizoen afhalen bij de Milieustraat.

Wat te doen bij sneeuw

Om te voorkomen dat de sneeuw wordt vastgereden aan het wegdek wordt er eerst gestrooid op hoofdwegen en fietspaden. De strooiauto's krijgen dan sneeuwploegen om de sneeuw aan de kant van de weg te schuiven. Bij grote hoeveelheden sneeuw is het lastiger om de hele route sneeuwvrij te houden. Bij paaltjes, verkeersdrempels en wisselend wegdek is het lastig om met de ploeg van 2 tot 3 meter breed sneeuw te schuiven. Daarom rijden de sneeuwschuivers niet in deze gebieden.

Meer info over strooiroutes zie de kaart op de website www.katwijk.nl