Afbeelding
Foto: rokkiefotografie

Thuis bij Tante Pé

In het voorjaar van 2018 was ik bij Tante Pé op de Noordwijkerweg. In het huis waar ze is geboren en getogen. Iedereen was altijd welkom bij Tante Pé en dol op haar zelf gebakken koek. Ze hield van voetbal, bloemen en was altijd in voor een goed gesprek. Helaas is Tante Pé 15 september jl. overleden. Ze mocht 90 jaar worden. Familie heeft goedkeuring gegeven tot het plaatsen van deze foto. | Foto: Rokkifotografie.


Boek over Rijnsburg en omgeving

Historie n Liefhebbers van de geschiedenis van de streek rond Rijnsburg en Leiden zouden er zo aan voorbijlopen: het boek 'Vlaardingen in de wording van het graafschap Holland 800-1250' van auteur Arie de Klerk.

Rijnsburg wordt daarin beschouwd als de vestigingsplaats van de eerste graven van wat later het graafschap Holland gaat heten.

Twee broers: Gerulf de Oudere en Radulf vestigen zich in 839 elk in een hoeve ten zuiden van wat Rijnsburgers nog steeds kennen als de Vliet. Gerulf de Oudere krijgt van de Duitse keizer Lodewijk de Vrome het gebied zuidelijk van de Oude Rijn in leen en Radulf dat ten noorden ervan met daarbij het westelijk deel van de tegenwoordige provincie Friesland, met de steden Staveren en Franeker, beide gelegen aan het Vlie.

Burcht

Leiden komt in beeld rond 1050, wanneer graaf Floris I de burcht van Leiden laat oprichten ter vervanging van de burcht waar Rijnburg naar is vernoemd. In 1047 had de Duitse keizer die burcht met de grond gelijk laten maken nadat graaf Dirk IV, de voorganger van Floris I, er illegaal munten had laten slaan. Nadien raakt Leiden verwikkeld in een strijd tussen de graven van Holland en de bisschoppen van Utrecht die voortduurt tot Boudewijn, broer van graaf Floris III, bisschop wordt. In 1186 verplaatst dezelfde graaf Floris III de grafelijke residentie van Vlaardingen naar Leiden. Leiden blijft de residentie tot die in 1268 wordt verplaatst naar Den Haag.

Het boek kost € 20, telt 334 pagina's en is te koop bij De Readshop in Rijnsburg en bij De Kler in Leiden.

Afbeelding