Informatiestand over afval scheiden op de weekmarkt in Rijnsburg. | Foto: CvdS.
Informatiestand over afval scheiden op de weekmarkt in Rijnsburg. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Marktbezoekers hebben liever een container voor plastic

Afval n Geen grijze afvalbak voor restafval, maar eentje voor het plastic. 's Zomers één keer per week de groene gft-bak legen in plaats van om de week, zoals nu gebeurt. Dat waren afgelopen vrijdag veelgehoorde tips op de weekmarkt waar wethouder Corien van Starkenburg in gesprek ging met bewoners over afvalscheiding.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Vorige week kondigde de wethouder onder meer in deze krant aan, dat er echt hard gewerkt moet worden aan betere afvalscheiding. Om te horen hoe de inwoners daar over denken, gaat Van Starkenburg de wijken in.

Zo was ze vorige week vrijdag op de weekmarkt in Katwijk en dinsdag op de markt in Rijnsburg. In een speciaal ingerichte kraam werd er door Van Starkenburg en collega's' veel informatie verstrekt. Ook was er van alles te krijgen zoals biologisch afbreekbare zakjes, groene plastic afvalbakjes, tasjes, maatbekers en heel veel informatie over hoe je je afval het beste kunt scheiden. Ook kan men daar allerlei ideeën noteren.

De spullen vinden gretig aftrek. 'Kijk', zegt de wethouder, 'dit zijn heel handige zakjes voor het gft-afval.' 'Wat kost dat dan?', wil een bezoekster weten. 'Helemaal gratis.'

Opmerkingen

De wethouder en medewerkers van de gemeente hebben het meteen al druk. In korte tijd heeft Van Starkenburg al 'veel goede opmerkingen gehoord waar we echt iets mee moeten in de gemeente'.

'Ik heb al een aantal keer gehoord, dat mensen te vaak bij containers komen die te vol zitten. Dan wordt het afval er naast gezet of ze nemen het mee terug naar huis en dan komt het bij het restafval terecht. En ik hoor ook regelmatig dat de groene bak in de zomer weer iedere week geleegd moet worden.'

'Eén keer per week die groene bak legen, is echt te weinig', vertelt een mevrouw. 'Machtig bramme, van de zomer heb ik één keer maden gehad!' En dat is echt smerig.

In Rijnsburg, maar ook bewoners van hoogbouw elders in de gemeente, brengen hun afval naar ondergrondse containers. 'GFT-afval doe ik een plastic zakje. Die leeg ik in de container en dat plastic zakje doe ik weer in de container voor plastic.'

'Mijn dochter woont in een klein flatje en zij heeft echt geen ruimte voor allerlei bakken', merkt een andere marktbezoekster op.

Een bak voor plastic

Qua voorlichting over wat er met afval gebeurt, kan er nog wel wat verbeterd worden. Een oudere dame vertelt de wethouder, dat zij heeft gehoord dat men het plastic niet kwijt kan en dat 'de fik erin gaat'. 'En ik maar plastic apart houden, zelfs de kleine dingetjes.' 'Alle plastic kunnen we kwijt', bezweert de wethouder. 'Wij hebben een bedrijf dat dat voor ons regelt en zij steken niet de fik erin.'

'Verruil de grijze bak voor restafval, voor eentje voor plastic', stelt een jonge vader voor. 'We zijn een jaar geleden begonnen met plastic apart houden en het plastic afval is meer dan het normale afval. Dan hoef ik minder te lopen met plastic.'

Op mijn vraag of hij ook het gft-afval apart houdt, antwoordt hij ontkennend. 'Nee, die groene bak gebruiken we niet. We hebben maar één zakje per drie weken. Eten gooien we eigenlijk nooit weg. En dan zo'n grote bak voor een heel klein beetje.' Hij zou liever dat kleine zakje gft ook in een ondergrondse container willen stoppen. Scheelt meteen weer een grote bak op de plaats.

Meerdere mensen stellen het idee van 'omgekeerd inzamelen' voor. Dat is interessant, want in de zomer van 2017 moest het college van burgemeester en wethouders een voorstel daarover nog terugnemen na een behandeling in de gemeenteraad.

Het afvalteam stond afgelopen dinsdag op de markt in Rijnsburg en gisteren bij de Hoogvliet in Valkenburg en Dirk van den Broek in Katwijk aan den Rijn. Volgende week donderdag staan nog Hoogvliet in Rijnsburg en Hoornes winkelcentrum in Katwijk op het programma.

In de Katwijksche PostCast kunt u luisteren naar een impressie van het marktbezoek.

LUISTER via Soundcloud > Katwijksche PostCast of via allesoverkatwijk.nl


Nieuwe rubriek 'Thuis bij oma en opa'

Prijs n De Rijnsburgse vakfotograaf Marline Schoneveld, Rokkifotografie, heeft onlangs de kwalificatie brons Master behaald.

Deze is haar toegekend door Master Photographers Network (MPN); een netwerk van professionele fotografen dat als doel heeft het niveau van creatieve professionele fotografie op een hoog peil te houden.

Eens per jaar krijgen MPN-leden de mogelijkheid om op te gaan voor de kwalificaties. Deelnemers leggen hun beste foto's voor aan een internationale vakjury. Deze beoordeelt de beelden onder andere op kwaliteit, techniek en onderscheidenheid.

Marline legde de jury een bijzondere serie foto's voor; van oudere mensen in hun woning. 'Ik heb een serie gemaakt van opa en oma thuis, omdat ik vind dat er weinig mooie foto's zijn van oude mensen in hun eigen huis en dan vooral de nostalgie, vertelt Marline Schoneveld.

'Het idee werd vier jaar geleden geboren bij mijn eigen oma. Zij heeft tot aan haar 93ste in haar eigen huis gewoond en heb ik van haar een serie gemaakt. Deze foto's zijn zo dierbaar voor de familie geworden nu ze er niet meer is, het huis verkocht is en de botte bijl erin is gegaan.'

Het idee kreeg vervolg toen de Rijnsburgse zich wilde kwalificeren voor de Masterkwalificatie. Ze zette allemaal opa's en oma's uit Rijnsburg, Katwijk en Valkenburg in hun eigen huis op de foto. 'Ik heb een jaar over deze serie gedaan en ben heel blij met deze beoordeling.'

Voor vakfotografen is een Masterkwalificatie een bijzondere erkenning voor hun werk. Daarnaast is deze titel een bevestiging voor de consument dat zij met een gekwalificeerde vakfotograaf te maken heeft, van wie het werk door internationale topfotografen is getoetst.

Vanaf deze week publiceert De Rijnsburger in een speciale rubriek 'Thuis bij…..' een van de mooie foto's van Marline. Zie pagina 7.