Na een spannende wedstrijd winst voor Valken '68. | Foto: S. de Mooij.
Na een spannende wedstrijd winst voor Valken '68. | Foto: S. de Mooij. Foto: Saam de Mooij

Eindelijk…. Valken'68 wint van Soccer Boys met 2-1

Voetbal n Eindelijk het gevoel dat het een keertje meezat. 2-1 winnen van Soccer Boys op het Duyfrak was hoogst noodzakelijk om mee te kunnen blijven doen de competitie.

De eerste tien minuten van de wedstrijd lieten zien dat het een open wedstrijd zou worden. Het fysieke wat sterkere Soccer Boys, die de laatste drie wedstrijden voor de winterstop tegen niet de minste tegenstanders hadden gewonnen, tegen het wat beter voetballende Valken'68. De beste kansen waren duidelijk voor Valken'68 de eerste helft, maar Soccer Boys liet zich ook niet onbetuigd met onder andere een bal die via het hoofd van Joey Zandbergen vol op de lat boven keeper Erwin van der Nagel uit één spatte. Van de kansen die Valken'68 de eerste helft kreeg werden er twee benut. In de 11e minuut brak Selmo Kurbegovic op rechts door en wist de voor zijn man komende Robbert van Delft te bedienen (1-0).

Een hoge voorzet uit een vrije trap van Jaco van der Bent op links werd door de vijf meter voor zijn doel staande keeper Mark Heintjes van Soccer Boys, misschien gehinderd door het laag staande zonnetje, verkeerd verwerkt. De hoge bal verdween via zijn vuisten over hem heen richting doel en kon worden ingekopt door de meegekomen Arjan Haasnoot (24e 2-0). Arjan Haasnoot (kopbal), Marc Langeveld (omhaal) en Selmo Kurbegovic (snoeihard schot richting kruising) waren voor rust nog dicht bij de 3-0. Rust 2-0.

Na rust begon Soccer Boys wat meer aan te dringen, maar het was opnieuw Valken'68 wat het dichts bij een doelpunt kwam. Een combinatie tussen Matthijs de Mooij en Jaco van der Bent eindigde bij Selmo Kurbegovic. Zijn schot uit een moeilijke hoek teisterde de paal. Opportunistisch werd de lange bal door Soccer Boys richting Valken'68 keeper Erwin van der Nagel gezonden. Uit de vele corners en vele hoge voorzetten was het in de 88e minuut Soccer Boys spits Dave van der Steen die de 2-1 binnen wist te koppen. De laatste vijf minuten waren ongemeen spannend, maar het bleef bij 2-1. Eindelijk.

Zaterdag 26 januari speelt Valken'68 1 uit tegen DSO, aanvang 14:30 uur.


Weinig hoop voor zweefvliegers

Mening n Gele hesjes in de raadzaal. Niet van de 'gele hesjes beweging', maar van leden van de Zuidhollandse Vliegclub die met een spandoek duidelijk maken, dat zij willen blijven zweefvliegen vanaf het voormalige vliegkamp Valkenburg.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

En om die wens nog meer kracht bij te zetten, plaatsten zij voor aanvang van de raadsavond van vorige week donderdag een zweefvliegtuig voor de ingang van het gemeentehuis.

De gemeenteraad bespreekt de afspraken over Unmanned Valley op de locatie van het voormalige Vliegkamp. Voor Unmanned Valley komt er een testveld van 500 tot 500 meter. En voor zweefvliegen is geen ruimte meer. Tot grote woede van de betrokken vliegclubs, die al jaren in onzekerheid leven over hun toekomst op het oude vliegkamp.

Wethouder Gerard Mostert maakt kort en krachtig duidelijk. 'Wij zijn geen grondeigenaar van het gebied, dat is het RijksVastgoedbedrijf (RVB). En het RVB heeft opdracht gekregen om dat niet mogelijk te maken. En als er wel ruimte zou zijn, dan ligt dat op Wassenaars grondgebied.' Mostert verwees de verschillende insprekers daarom door naar buurgemeente Wassenaar waar het onderwerp volgende maand aan de orde komt.

Robert Veldhuyzen van Aeroclub Valkenburg wijst de Katwijkse raadsleden fijntjes op een eerder aangenomen motie, waarin 'de politiek zich gezamenlijk heeft uitgesproken om de zweefvliegers daar te laten vliegen', aldus Veldhuyzen.

'Wij zijn altijd uitgegaan van medegebruik en worden nu overvallen door het weg bestemmen van recreatieve vliegerij.' Veldhuyzen zegt te rekenen op de Katwijkse politiek die in lijn met de motie zich uitspreekt voor behoud van zweefvliegen.

Ook Robbert Weeda van de Zuidhollandse Vliegclub wijst op de motie en de steun die Katwijk in het verleden heeft gegeven. 'Houd u rug recht', luidt zijn advies. 'En beslis op basis van reële argumenten.'

Volgens Weeda verschuilt het RVB zich achter het besluit van de overheid om het recreatieve vliegen niet meer toe te staan. 'Waar een wil is, is een weg', denkt Weeda. Niet eens een echte weg, maar een 'karrenspoor' van zo'n 850 meter is voldoende voor de zweefvliegers.

Hoewel wethouder Mostert 'de frustratie en boosheid van de zweefvliegers' begrijpt, doet hij geen toezeggingen.

Volgende week donderdag geven de verschillende raadsfracties hun mening over de bestuurlijke afspraken over Unmanned Valley en het zweefvliegen.

Actie door zweefvliegers. | Foto: A. van Duijvenvoorde.