Het Spaanse Alpujaras is een bergachtig gebied met eindeloze olijfgaarden. | Foto: pr.
Het Spaanse Alpujaras is een bergachtig gebied met eindeloze olijfgaarden. | Foto: pr. Foto: pr

Wijnen uit het warme zuiden van Spanje

Wie aan Spaanse wijn denkt, denkt al snel aan wijn uit de Rioja streek. Riojawijn is altijd een blend van verschillende druivenrassen, waarin de Tempranillo-druif een belangrijke rol speelt.

Riojawijn wordt op hout gerijpt. Afhankelijk van de duur van het rijpingsproces proef je in de wijn meer of minder fruit of tonen van vanille. Door het hout krijgt de wijn meer zogenaamde secundaire geuren.

Maar Spanje heeft meer te bieden dan alleen Rioja. Spanje heeft het grootste wijnbouwareaal ter wereld. De wijngaarden in het land beslaan een oppervlakte van een miljoen hectaren. Daar steken Frankrijk (800.000 hectare) en Italië (700.000 hectare) schril bij af. In Spanje is de opbrengst per hectare niet zo hoog. Dit komt door het relatief droge klimaat en de nog altijd traditionele wijze van bewerken van veel wijngaarden. In oktober was ik in zuid Spanje op een wijnreis, ten noorden van Malaga, in een gebied dat de Alpujaras wordt genoemd. Het is een bergachtig gebied met eindeloze olijfgaarden.

Bij één van de wijnbedrijven die ik bezocht kregen we een rondleiding in de wijngaarden. Vanaf de wijngaarden had je magnifieke uitzichten op de Siera Nevada. Daarna werden we bij het wijnhuis hartelijk ontvangen met een typisch Alpujareense lunch. Natuurlijk dronken we daar de wijnen van het wijnhuis bij. Een wijn die zeer in de smaak viel was Méndez Moya Tinto uit 2010. Gemaakt van drie verschillende druivensoorten, tempranillo, cabernet sauvignon en syrah, en tien maanden gerijpt op houten vaten. Een zachte, elegante pure natuurwijn met een geur en smaak van rood fruit als bessen en kersen met een heel mooie balans. De wijn smaakt voortreffelijk bij Spaanse gerechten, die vaak kruidig en zeer smaakvol zijn. De wijn kán bij mij geproefd en besteld worden.

We zijn bij meer wijnbedrijven geweest, met stuk voor stuk smaakvolle en krachtige wijnen. De Alpujaras is minder goed bekend als het om wijn gaat. Dat heeft zo zijn voordelen, want de prijs-kwaliteitverhouding van de wijnen is erg goed is. Spaanse wijnen behoren gemiddeld tot de goedkoopste van Europa. Natuurlijk zijn er kostbare wijnen, maar het merendeel is zeer goed betaalbaar. Misschien dat Spaanse wijnen daarom zo populair zijn in Nederland.

Linda Driebergen,                 Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken
cursuslocatie voor wijncursussen
Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding