Veel kinderen genoten van de schaatslessen. | Foto: pr.
Veel kinderen genoten van de schaatslessen. | Foto: pr. Foto: pr

Veel animo voor Vakantieschaatsen IJshal Leiden

Winter n De afgelopen Kerstvakantie trok ruim 1000 kinderen van 5 tot 15 jaar naar de IJshal Leiden. Zeven dagen werden er o.l.v. deskundige schaatstrainers van de regionale ijsclubs waaronder de RIJC en Voorwaarts van 9.00 tot 10.00 uur geschaatst.

De echt geoefende kinderen kregen les op de buitenbaan, waarbij de nadruk lag op de techniek en het rondjes rijden. De wat minder geoefende kinderen werden verdeeld in groepen van 20/25 kinderen en werden d.m.v. gevarieerde oefeningen en vooral spelletjes vertrouwd gemaakt met het schaatsen. Met name het plezier stond voorop en dat was in ruime mate aanwezig. Het enthousiasme spatte van het ijs. De reactie van een moeder van een slechtziende dochter sprak boekdelen: 'Ik bedank jullie trainers, dat mijn dochter al drie jaar door jullie geweldig wordt opgevangen en zij rijdt al 3 jaar met groot plezier bij jullie, terwijl ze bij een andere sport niet terecht kon'.

Het fenomeen vakantieschaatsen wordt officieel al vanaf 2008 door de Commissie Vakantieschaatsen georganiseerd in de herfst- kerst en voorjaarsvakantie. Ruim 2000 kinderen uit Leiden en de regio genieten per jaar daarvan in volle teugen. Laten we hopen, dat de 333 meterbaan er toch nog zal komen, wat betekent, dat er nog veel meer kinderen op een nog veiligere grote baan kunnen schaatsen.

De maand januari wordt cruciaal, want op de 17e januari beslist de raad van Alphen of ze wel of niet voor de 333 meterbaan gaan. Uiteindelijk zal de raad in Leiden op 24 januari het definitieve besluit nemen.

Nieuwjaarswedstrijden

Afgelopen vrijdag waren er de drukbezette nieuwjaar wedstrijden in de sfeervolle IJshal Leiden. Bij Voorwaarts viel Quintin Hartjesveld met een 3e plaats bij de welpen in de prijzen. Bij de RIJC wonnen Anna de Rover (C-junioren) en Liz Hutte (Benjamins) beiden goud, terwijl Thijs de Mooij, de achterkleinzoon van Aad en Corry Kagenaar brons won bij de Benjamins. Er werden 13 pr's gereden en hierdoor staat de teller op 101, waarbij Carmen Westerhoven met 5 pr's 1 staat bij de meisjes en Nick Schouten en Max Warmerdam met 5 pr's de leiding hebben bij de jongens. Alle pr's worden aan het eind van het jaar weer omgezet in euroknaken door sponsor Woodzkozijnen.