Tijdens de nieuwjaarsreceptie ontving Teuntje van Delft de gemeentelijke erepenning. |Foto:  S. de Ridder
Tijdens de nieuwjaarsreceptie ontving Teuntje van Delft de gemeentelijke erepenning. |Foto: S. de Ridder Foto: S. de Ridder

Erepenning voor Teuntje van Delft

n 'Ze is de onderburgemeester van Rijnsburg'

Eer n Zij is een bezige bij. Zo kennen vele Rijnsburgers en inmiddels ook andere inwoners van onze gemeente haar Teuntje van Delft, in het dagelijks leven werkzaam als hoofdredacteur bij Uitgeverij Verhagen. Voor de vele verdiensten met name voor de Rijnsburgse gemeenschap was tijdens de Nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis het podium terecht voor haar ingeruimd.

Door Piet van Kampen

Teuntje, zelf gewend om vanaf diverse podia bijeenkomsten en evenementen vlot aan elkaar te praten, moest er nu even aan geloven dat de rollen waren omgedraaid en dat burgemeester Cornelis Visser de leidende rol achter de microfoon had. Met enige verbazing maar met haar bekende glimlach begaf zij zich naar voren toen de burgervader haar uitnodigde. Vervolgens somde Visser een aantal activiteiten op die aan de basis stonden van het aan haar toekennen van de Gemeentelijke Erepenning. 'Moet ik nog verder gaan? sprak Visser lachend toen er reeds een aantal facetten de revue waren gepasseerd. 'Nee hoor, stop maar', grapte Teuntje met een big smile terug waarop de burgemeester toch nog even zijn relaas vervolgde.

Waardering

Haar verdiensten waren/zijn o.a. het voorzitterschap van het Genootschap Oud Rijnsburg, eveneens is zij de preses van het comité Rijnsburg Oranje Expositie, lid van de commissie Open Monumentendag en lid van de commissie Rijnsburg Klassiek. Daarnaast heeft zij zich beijverd voor de restauratie van het Mausoleum, is een voorvechtster van het behoud van de Rijnsburgse cultuur en is betrokken bij vele evenementen. Méér dan voldoende aanleiding om haar met de Gemeentelijke Erepenning te belonen.

Dezelfde waardering ging ook uit naar IJsclub Voorwaarts in Katwijk vanwege haar 125-jarig bestaan. Naast het schaatsen op de eigen baan –indien het vriest- en het indoorschaatsen heeft de vereniging een fietsafdeling en sinds een paar jaar een eigen skeelerbaan. De accommodatie wordt ook beschikbaar gesteld voor G-schaatsers. 'Een zeer maatschappelijk betrokken club', prees Visser hen.

Ook voor IJsclub Nooitgedacht uit Valkenburg was er volop waardering. Deze club bestaat eveneens 125 jaar en heeft een intensieve samenwerking met Hengelsportvereniging De Brittenburg.

Ongeveer 5% van de Valkenburgers is lid van de vereniging die als het niet vriest ook voor andere activiteiten gebruik van de baan mogen maken.

D.F.E. Meerburgprijzen

Diezelfde avond werden ook de D.F.E. Meerburgprijzen uitgereikt.

De Rijnsburgse Agnes Korebrits-van Egmond ontving een bedrag van 500 euro als dank voor haar boeken over Rijnsburgse bijnamen en Rijnsburgse huisnamen. 'Daarmee wordt dit deel van de gemeente prachtig belicht', zegt Meerburg.

De Vereniging Oud-Valkenburg kreeg 725 euro.

Dit als bijdrage voor het kopiëren van de Peutingerkaart. Dat is de oudst bekende Romeinse kaart van bijna zeven meter lang en beslaat een gebied van Engeland tot India. De vereniging wil de kopie gebruiken als educatiemateriaal.

'Het is een hele oude kaart, van rond 300 van het Romeinse Rijk. De Limes en Valkenburg maakten daar onderdeel van uit. Valkenburg en de Limes zijn hot', zegt Herman Dijkhuizen stellig. 'We hebben vorig jaar prachtige opgravingen gehad. Er is in Valkenburg een deel van een Limes-weg opgegraven van zo'n 125 meter. En we verwachten nog meer.' Die geschiedenis wil de vereniging overbrengen op scholieren. Binnen een half jaar moet de kopie klaar zijn.

Stichting Open Tuinen Rijnsburg werd verblijd met een prijs van 1.500 euro. Op 22 juni wordt de vijfde editie georganiseerd. 'Ontzettend veel liefhebbers en vrijwilligers zetten zich hiervoor in en die mogen hierbij ook eens in het zonnetje gezet worden. De prachtig verzorgde en bijzondere tuinen zetten Rijnsburg echt op de hedendaagse kaart en de bezoekersaantallen nemen fors toe.' En liet de organisatie weten: 'deze keer kan men ook tuinen in Valkenburg en Katwijk aan den Rijn bezoeken'.

De niet-aanwezige Pieter Rovers mag zich verheugen op een cheque van 800 euro. Rovers wil een boek uitgeven met elf geschiedenisverhalen waar Katwijk 'als het ware getuige was of een hoofdrol in speelde', vertelt Meerburg: 'Fictieve verhalen die verrassend aflopen.'

'Mooi boek'

Nog meer geschiedenis is terug te vinden in een boek waar men bij voetbalvereniging Quick Boys aan werkt. Geen fictie, maar non-fictie over het honderdjarig bestaan dat de club volgend jaar herdenkt. 'Er wordt een mooi boek gemaakt over honderd jaar voetballerij. Quick Boys ontvangt daarvoor een prijs van 1.000 euro.'

Een welkom bedrag, laat Jaap Paap van QB weten. 'We zijn al twee jaar bezig met het boek. Het begint met verzamelen van stukken en foto's', vertelt Paap. Dat verzamelen was overigens nog een flinke zoektocht. Gelukkig zijn er QB-leden die thuis een aardig archief hebben over hun club.

'Nu zijn we aangekomen in de periode dat je werkelijk moet gaan schrijven', legt Paap uit. Ook dat is een flinke klus, want het boek gaat zo'n 300 pagina's dik worden en het is de bedoeling dat ieder lid op 1 februari 2020 het boek krijgt uitgereikt.'

Zangbundels

Nog een bedrag van 1.000 euro gaat naar de Algemene Ouderenbond Katwijk voor nieuwe zangbundels, om 'de mensen te blijven bekoren met mooie samenzang'. De bond houdt maandelijks zangavonden en de zangbundels zijn inmiddels zoveel gebruikt, dat ze tot op de draad toe versleten zijn.

Nog een prijs van 1.000 euro gaat naar muziekvereniging UNI. Een bijdrage in de aanschaf van weerbestendige jacks. 'Het Groot Harmonie Orkest is een podiumorkest geworden. Er wordt opgetreden in concertkleding en die is voor buitenconcerten niet weer- en warmtebestendig', legt Meerburg uit.

Open Tuinen

Warm Winter Fest

De grootste prijs, een bedrag van 2.000 euro, is bestemd voor de Stichting Cultuurpodium Kattekse CultUren die vrijdag 18 januari de tweede editie van het Warm Winter Fest organiseert.

Die stichting had vorig jaar ook een aanvraag ingediend, maar kreeg toen als opmerking van Meerburg mee om zich eerst te bewijzen en zeker met een nieuwe aanvraag te komen. Alzo geschiedde en ditmaal is er een wel een prijs.

Warm Winter Fest is een festival, waarbij op verschillende locaties in het centrum van Katwijk aan Zee korte optredens zijn van vooral Katwijkse deelnemers. 'Ik heb begrepen dat het erg leuk was en plezier bracht in de donkere wintermaanden', laat Meerburg weten.

Gratis festival

Voorzitter Freek Edeling is zeer blij met de prijs. 'We kunnen alle hulp gebruiken om het gratis festival ook gratis te laten blijven. Dit jaar is wel de mogelijkheid om tickets voor bepaalde optredens te reserveren vanwege de verwachte grote toeloop.'

Die optredens worden volgende week vrijdag op twintig locaties gegevens, waaronder de Vuurtoren, in winkels en cafés en in grotere locaties als het Katwijks Museum, de Vredeskerk en de Oude Kerk.

Voor uiteenlopende doelen werden de volgende personen, verenigingen of stichtingen met een waardecheque beloond: Agnes Korebrits- van Egmond (500), Quick Boys (1.000), Peter Rovers (800), Algemene Ouderenbond Katwijk (1.000), Vereniging Oud Valkenburg (725), Stichting Open Tuinen Rijnsburg (1.500), Chr. Muziekvereniging UNI (1.000) en Stichting Cultuurpodium Kattekse Culturen (2.000).