Samen met de brandweer mocht Jesse de kerstbomen aansteken. |Foto: Leo Mol
Samen met de brandweer mocht Jesse de kerstbomen aansteken. |Foto: Leo Mol Foto Leo Mol

Ruim 900 kerstbomen bieden warm spektakel

n Vierjarige Jesse steekt bomen in brand

Jivak n Zaterdag 5 januari was het weer een drukte van belang voor Stichting JIVAK (Jeugd In Vakantie) in Valkenburg.

De kinderen waren er al dagen mee bezig: kerstbomen verzamelen voor de traditionele kerstboomverbranding op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar.

Tegen inlevering van een boom kregen de kinderen wat lekkers en een lootje mee. De gehele dag was het dan ook voor de kinderen uit Valkenburg een drukke dag. Het leek wel op werken zeiden verschillende kinderen. Slepen met bomen, lopend, fietsend of met opa met de auto. Dit alles om het alles belovende lootje te bemachtigen om die geweldige stapel met kerstbomen, later op de dag aan te mogen steken, samen met vrijwillige brandweer man Jan van de Bergh.

Gedurende de dag groeide de stapel kerstbomen aan de Torenvlietslaan. Zo werden er maar liefst ruim 900 bomen verzameld. De vrijwilligers van JIVAK wisten hier een mooie stapel van te bouwen.

Klokslag 19.00 uur was het tijdstip aangebroken om de verloting te laten plaatsvinden. Voordat het aansteken door de gelukkige van start kon gaan, had de brandweer slangen klaargelegd voor het watergordijn, zodat de vonkenregen geen schade aan kon richten. De vierjarige Jesse was de gelukkige. Hij mocht de brandweer een handje helpen. Jesse had maar liefst 42 kerstbomen ingeleverd en had het winnende lotnummer. Of Jesse het zelf ook zo leuk vond……'Want eigenlijk wilde de kleine Jesse liever al naar bed', verklaarde zijn moeder. Het harde werken en slepen met de bomen hadden de kleine Jesse parten doen spelen en zonder energie werd de stapel met bomen toch nog even snel voor het slapengaan aangestoken. In een natuurlijk veel te grote brandweerjas gewapend met een gasbrander werden de ruim 900 bomen aangestoken. Door het windje was er niet veel nodig en grepen de vlammen spoedig om zich heen. In een mum van tijd stonden de bomen in de brand. De brandweer sproeide de omgeving nat en zette een watergordijn neer. Veiligheid voor alles. Jesse vond het allemaal wel best en vertrok samen met zijn moeder richting zijn bedje. Wat zal hij lekker geslapen hebben na deze drukke dag. Voor Stichting JIVAK weer een geslaagde dag, fris maar droog.


Zweefvliegers vragen aandacht

Ingezonden n Lokale politici hebben deze week een brief ontvangen van het bestuur van de Zuidhollandse Vliegclub. Hierin uiten zij hun ongeloof, verbazing en teleurstelling van de voorgenomen bestuurlijke afsrpaken met betrekking tot de ontwikkeling van Unmanned Valley Valkenburg (UMV).

Voorzitter Robbert Weeda schrijft in deze brief: 'Ongeloof omdat er gesproken wordt over een compromis om UMV mogelijk te maken. Verbazing omdat het hier gewoon gaat over het offeren van een -actueel- initiatief dat al ruim 70 jaar thuis is op Valkenburg. Teleurstelling omdat we schijnbaar niet in staat zijn geweest om in alle gesprekken, inspraken, e-mails en brieven in de afgelopen jaren duidelijk te maken wat er nodig is om een bescheiden zweefvliegveldje te realiseren. En boosheid omdat alle genoemde argumenten die schijnbaar ten grondslag liggen aan deze afspraken berusten op onjuiste en vooringenomen aannames.

Er wordt beweerd dat er voor zweefvliegen een start- en landingsbaan nodig zou zijn. Tientallen keren hebben wij aan alle betrokkenen uitgelegd dat er voor het laten starten en landen van een zweefvliegtuig een grasveldje nodig is van 150 x 100 meter. En dat er voor het uitrollen van een lierkabel niet meer nodig is dan een karrenspoor. Waar komt dan de conclusie vandaan dat er voor zweefvliegen "een start- en landingsbaan nodig" zou zijn? Wij hebben het over een zweefvlieg "veldje" en niet over een luchthaven.

Er wordt gesteld dat "het niet mogelijk is" omdat het "grote" financiële impact zou hebben op de woningbouw. Natuurlijk vraagt dit creativiteit, maar bij het gebruik van de onjuiste uitgangspunten is dit bij voorbaat kansloos. Voor zweefvliegen is de ooit door iemand van UMV geroepen 1000 x 500 meter absoluut niet nodig. Twee grasveldjes van 150x100 meter met een karrenspoor daartussen van 600 meter is al genoeg. En dan is daar ook nog de idee-fixe dat zweefvliegen invloed zou hebben op de verkoopbaarheid van de te bouwen huizen. Los van de vraag wat je liever in je achtertuin wilt hebben: een snorrende drone of een geruisloos zweefvliegtuig; is er vanuit het Van Polanenpark en Rijksdorp in Wassenaar of uit Katwijk en Valkenburg de afgelopen 35 jaar nog nooit een klacht gekomen over de invloed daarop.

En wat nu? Houdt hier nu uw verantwoordelijkheid op? Het is de hoogste tijd dat beide gemeenteraden nu eens de rug recht houdt en zich niet laat gijzelen door vooringenomen en geld gedreven Rijksgrondbeheerders of Provinciale pressie. Laat u zich nu écht eens horen en stuur uw wethouders, hoe "lastig en moeilijk" dat misschien ook is, terug naar de onderhandelingstafel. Natuurlijk is er een oplossing om ruimte te vinden als je maar de juiste uitgangspunten gebruikt, échte wil betoont en ook oog hebt voor de kansen die een zweefvliegveld(je) biedt in een steeds voller wordende Randstad. Door een klein strookje uitbreiding van de voor UMV gereserveerde ruimte of in de groene zone. Voor alle duidelijkheid: met een kleine aanpassing in de voorliggende bestuurlijke afspraken is het gewoon mogelijk om een zweefvliegveldje te realiseren in die Groene Zone'.

Volgende week donderdag is er in de gemeenteraad Katwijk een informerende bijeenkomst over een voorstel waarin het zweefvliegen volledig wordt opgeofferd, gebaseerd op verkeerde aannames. Het bestuur van de vereniging hoopt dat de volksvertegenwoordigers tot nieuw inzicht komen, zodat de zweefvliegers hun plek op Valkenburg kunnen behouden.

nu op de inzet van de volksvertegenwoordigers.

instemmen met het voorstel zal dit definitief het einde van het zweefvliegen betekenen terwijl wij dit ook wel de kraamkamer van de luchtvaart noemen. Daarom wordt aanstaande woensdag een brief aan alle raadsleden van Katwijk en Wassenaar en enkele Statenleden gestuurd met onze kant van het verhaal.

Het woord is aan u, als democratische vertegenwoordigers van ons burgers. Laat u zich meevoeren door verkeerd gefundeerde conclusies en de onmacht om alleen vanuit het economische belang creatief naar oplossingen te zoeken? Of zegt uw moreel kompas óók dat hier iets niet klopt en dat een alternatieve oplossing veel dichterbij is dan hetgeen nu voorligt voor besluitvorming. Maar er is wel meer lef nodig dan tot nu toe is getoond. En fatsoen: een club zo lang aan het lijntje houden en dan plots op basis van halve waarheden de wacht aanzeggen, kunnen wij niet anders dan bestuurlijk onfatsoenlijk zien.

Natuurlijk zijn wij als altijd opnieuw bereid om een toelichting te geven. Laat het ons weten maar laat

ons zeker niet neerstorten!

Namens alle Zuidhollandse Zweefvliegers,

Robbert Weeda

Voorzitter ZHVC

bestuur@zhvc.nl

Bijlage: Visualisatie van enkele eenvoudige oplossingen voor het realiseren van een bescheiden

zweefvliegveldje