Afbeelding
Foto: pr

Penningmeester Daan van Delft neemt afscheid van Oranje Vereniging

Erelid n Na 36 jaar bestuurslid geweest te zijn van Oranje Vereniging Rijnsburg heeft penningmeester Daan van Delft(67) afgelopen dinsdagavond afscheid genomen van dit 'gezellige' bestuur. Tijdens dit afscheid werd hij benoemd tot 'Erelid' van Oranje Vereniging Rijnsburg.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Met deze titel is Daan van Delft erg blij 'want dan krijg je een uitnodiging om met het jaarlijkse weekend uit mee te gaan. En die zijn altijd erg gezellig'.

De financiële man van OV Rijnsburg voegt daar direct aan toe dat deze weekenden door de bestuursleden zelf bekostigd worden.

Kascontrole

Daan van Delft weet nog goed hoe hij gevraagd werd om het OV bestuur te versterken: 'Dat was in 1982. Ik werd door mijn neef Dick van Delft benaderd om de toenmalige penningmeester Krijn Leeuwenburg op te volgen.

Volgens hem stelde het werk niet zo veel voor. Een paar vergaderingen per jaar. Mijn vrouw Annelies vond dat ik dit maar moest doen, als een beetje afleiding naast het drukke bestaan van mijn bedrijf'.

Zijn vrouw Annelies voegt er lachend aan toe dat ze toen nooit had gedacht dat manlief deze functie 36 jaar zou vervullen.

Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering in 1983 werd Daan van Delft benoemd tot penningmeester. Het was de tijd dat de boekhouding handmatig werd verwerkt. Daan herinnert zich nog de kaarten met de boekhoudnummers. Deze werden uitgewerkt en op een A-viertjes gezet voor de leden van de kascontrole commissie. 'In mijn bedrijf werkte ik net met een eerste computer en heb ook de OV administratie hier ingevoerd. Ook werd de ledenadministratie, de vereniging telde zo'n 3000 leden, geautomatiseerd.

Op de vraag waarom Daan van Delft zo lang penningmeester is geweest laat hij weten dat deze 36 jaar vanzelf zijn gegaan. 'Ik heb altijd een gezellige club mensen meegemaakt. En als je eenmaal met het OV virus besmet bent, kom je er niet zo makkelijk van af', laat hij weten. Wel overwogen heeft Van Delft drie jaar geleden aangekondigd zijn laatste bestuursperiode in te gaan. 'Het is mooi geweest en ik wil graag plaats maken voor jonge mensen', voegt hij er aan toe.

Alleen valt het niet mee om nieuwe bestuursleden te vinden en er is nog geen opvolger voor Van Delft. Daan: 'Er zijn wel mensen benaderd. Die zijn in eerste instantie enthousiast. Het knelpunt is veelal dat van bestuursleden wordt verwacht dat zij de feestweek vrij zijn, zodat hij of zij volledig kunnen meedraaien in deze week'.

Hoogtepunten

Naast de andere activiteiten die de OV organiseert (zoals 4 & 5 mei viering, Kerst Inn) is de feestweek het jaarlijkse hoogtepunt. 'Als bestuur zijn we hier het hele jaar mee bezig om een divers feestweek programma samen te stellen. Speciale commissies zijn druk met het organiseren van de verschillende programmaonderdelen. 'Een aantal hiervan komt elk jaar terug, o.a. het tonnetje steken, Vlietloop, klaverjassen, kindercorso en zomeravondzang. Dit zijn activiteiten die altijd druk worden bezocht en waaraan het publiek veel plezier beleeft. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar nieuwe items, zoals bijvoorbeeld de GPS speurtocht'.

Waar veel tijd in heeft gezeten is de introductie van de oranjemunt. Daan hierover: 'Dit was een roep vanuit de bevolking om in de feestweek overal met één munt te kunnen betalen. Van te voren hebben we als bestuur veel onderzoek gedaan om uiteindelijk met een mooi systeem te komen dat voor alle partijen werkt'.

Veel jaren heeft Van Delft meegewerkt aan de kermis, zomeravondzang, tonnetje steken en het vuurwerk. Ook ging hij als penningmeester met de voorzitter op stap om de contacten met sponsoren te onderhouden.

Leuke evenementen waren de wielerronde en het karten. 'Voor mensen heel leuk, maar voor het bestuur veel te veel werk. Ik liep om 4 uur 's nachts nog strobalen op te ruimen', herinnert Daan zich nog goed.

Het 50 jarig jubileum van OV Rijnsburg was ook een geweldige happening, met medewerking van mensen van defensie zoals de heren Coopmans, Van der Vlis en Van Werkhoven die in Rijnsburg woonachtig waren. Wellicht wordt het gouden jubileum in 2020 overtroffen, als OV Rijnsburg haar 75 jarig jubileum hoopt te vieren.

Voor nu gaat Daan van Delft het wat rustiger aan doen: ´Wel hoop ik dat er snel een opvolger voor de financiële werkzaamheden wordt gevonden. Ik heb dit werk altijd met veel plezier gedaan en dat wens ik mijn opvolger-ster ook zeker toe´.         | Foto's: OV.

´Ik heb het altijd met veel plezier gedaan´

Afbeelding