Echte diehards begonnen 2019 met een frisse duik. | Foto: Piet van Kampen.
Echte diehards begonnen 2019 met een frisse duik. | Foto: Piet van Kampen. Foto: Piet van Kampen

Een lekker fris begin van het nieuwe jaar

Valkenburg n De Nieuwjaarsduik in het Valkenburgse Meer wint jaarlijks aan populariteit. Tientallen diehards namen de kille temperaturen weer voor lief.

Door Piet van Kampen

Een enkeling vermomd. Sinterklaas samen met zijn (witte) Piet en ook de Kerstman ontbraken niet tijdens deze traditie. Pretband De Feesttoeters uit Sassenheim zorgde voor de vrolijke noten en voor de deelnemers schonk Brasserie Buitenhuis de warme chocomel gratis.

Gosse Beitsma uit Valkenburg is niet een van de allerjongsten en een ervaren Nieuwjaarsduiker. 'Ik doe dit al 25 jaar maar in Scheveningen werd het me allemaal te massaal. Ook hier lijkt het steeds drukker te worden'. Nu ben ik hier voor de tweede keer en dat is toch wat leuker en rustiger', zei hij nadat hij na zijn korte natte uitstapje zijn badjes had aangetrokken.

Koud? 'Nee niet echt ijskoud maar zodra je op de kant komt moet je wel snel je badjas aan doen', sprak de routinier. Als laatste kwamen Johan en Joke van der Meij, eveneens Valkenburgers uit het water. Het als Sint en Piet verkleedde stel was hier ook voor de tweede keer present maar hadden voorheen in Katwijk enkele keren al de nodige ervaring opgedaan. 'Wij zijn ook echte die-hards', reageerde het duo nuchter. Het is gezellig hier met de muziek en straks aan de warme chocomel'.

Sfeertje

Het zijn niet alleen deelnemers uit onze gemeente die een duik namen, maar ze komen ook uit de regio. Jaimy en zijn vriendin Sandra kwamen voor de tweede keer uit Leiden om aan deze folklore deel te nemen. Met de kou was het hen wel meegevallen. 'Wij komen speciaal voor het sfeertje', was hun reden om weer mee te doen.

'Het is ons vorig jaar goed bevallen en daarom zijn wij hier weer'. Volgend jaar weer? 'Jazeker, volgend jaar weer'.


Vangstquota 2019 grotendeels omlaag

minder n De Europese Visserijraad heeft onlangs in december in Brussel een akkoord bereikt over het vangstquotum voor 2019. De meeste quota vallen lager uit dan het afgelopen jaar.

'Het korten op de vangstquota wil niet per definitie zeggen dat het slecht gaat met de visbestanden, maar juist dat de visbestanden goed in de gaten worden gehouden', zegt voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond.

Daar voegt Nooitgedagt aan toe: 'Aankomend jaar zijn de TAC en Quota niet de grootste zorg van de Nederlandse vissers. We maken ons vooral zorgen of we het vangstquotum überhaupt kunnen opvissen met een naderende Brexit, de bouw van windmolenparken op zee en de aanhoudende onzekerheid over de toekomst van het pulstuig.'

Maximum
Sustainable Yield

Alle visbestanden in 2020 op MSY-niveau bevissen, dat is het doel van de Europese Unie. Maximum Sustainable Yield (MSY) betekent dat een deel van de jaarlijkse aanwas (de rente) van een visbestand mag worden opgevist, terwijl de robuuste omvang van het paaibestand (het kapitaal) in stand blijft voor de toekomst. Tijdens het vaststellen van de TAC en Quota is het bevissen op MSY-niveau een zwaarwegende factor.

Schol

De toegestane maximale vangsthoeveelheid (TAC) voor schol in de Noordzee, een belangrijk bestand voor de Nederlandse visserij, daalt met 12 procent. 'Ondanks dat we het aankomende jaar in de schol-TAC geen enorme knelpunten verwachten, is de quotumverlaging met de positieve wetenschappelijke resultaten lastig uit te leggen', zegt Nooitgedagt. Het scholbestand in de Noordzee wordt al op MSY-niveau bevist. De visserijdruk (F) ligt zelfs lager dan wat er volgens de wetenschappers maximaal te oogsten valt (Fmsy). Daarnaast groeit volgens ICES het paaibestand nog steeds, terwijl dit het afgelopen jaar al op een recordniveau zat. De recruitment van jonge schol is lager dan vorig jaar, maar nog steeds boven het gemiddelde van de afgelopen jaren. 'Ondanks de positieve bestandsomvang, moeten we realistisch blijven. Het bestand blijft niet groeien en daar houden de lidstaten nu al rekening mee', geeft Nooitgedagt aan.

Tong

De inzet van minister Schouten voor het tongbestand was een zogeheten roll-over (gelijk aan voorgaand jaar), omdat dan het MSY-doel voor 2020 alsnog haalbaar was. Toch is er in Brussel een verlaging van 20 procent vastgelegd, terwijl het paaibestand van tong boven het MSY-niveau zit en de visserijsterfte net een fractie boven het Fmsy zit. Boomkorkotters mogen 400 kilogram per 2 maanden aanvoeren en kotters die vissen met flyshoot of twinrig mogen 210 kilogram per maand aanvoeren. 'De Nederlandse delegatie heeft gezorgd voor grote opluchting voor onze kleinschalige staandwantvissers. Zij dreigden namelijk een stuk van hun visserij kwijt te raken, maar mogen in 2019 toch 1400 kilogram zeebaars aanvoeren', legt Nooitgedagt uit.

Haring

Het quotum voor haring daalt dit jaar in alle vangstgebieden met maar liefst 36 procent n vergelijk met vorig jaar, van 600.588 ton naar 385.008 ton. De kabeljauwvissers moeten het ook met veel minder quotum doen dan vorig jaar. Die daalt met 32 en 47 procent in respectievelijk de vangstgebieden Noordzee en Skagerak.