Welkom 2019

Het zit er weer op: de kerstdagen en de jaarwisseling. We staan aan een nieuw begin. Het jaar 2019 is van start gegaan. Gewoon net als andere jaren met veel vuurwerk, Nieuwjaars duiken en elkaar het beste wensen voor het komende jaar. Een traditie dat volgens jongeren best een beetje oubollig is, als ik een van onze neven moet geloven. Het is toch saai om je familie, die je de afgelopen weken veelvuldig hebt gezien, weer de hand te schudden. En oma's, opa's, ooms, tantes, neven en nichten een mooi jaar te wensen. 'Dat weet je toch van elkaar. Je wenst elkaar toch het aller beste', liet hij in de familieapp weten. Natuurlijk was hij op nieuwjaarsdag wel van de partij. Zag er een beetje brak uit. Want ook al ben je 25; een nacht stevig doorhalen gaat je ook op deze leeftijd niet in de koude kleren zitten. En zijn de gevolgen zichtbaar. Maar na een paar koppen sterke koffie en de opgepiepte oliebol van oma lief, kwam hij een beetje bij. 'Natuurlijk vind ik het wel gezellig, maar een paar uur langer uitslapen had ik ook niet erg gevonden', gaf hij als excuus voor zijn bericht in de familie app.

Maar in de kern heeft hij natuurlijk gelijk. Je familie en vrienden wens je natuurlijk altijd het aller beste. Toch is het goed om daar op de eerste dag van elk nieuwjaar eens wat uitgebreider bij stil te staan. Zo ook het nemen van goede voornemens. Eén januari een mooi moment om bijvoorbeeld te stoppen met roken, gezonder te eten en meer te bewegen of zelfs gaan sporten. Iedereen weet ook dat na een paar weken deze voornemens al op een lager pitje komen of zelfs al helemaal zijn verdwenen. Als je op internet googelt over het volhouden van goede voornemens lees je allemaal tips. Een daarvan is om realistische doelen te stellen. Je weet bij voorbaat al dat 10 kg afvallen in een maand niet gaat lukken. En als je nooit hebt gesport is drie keer per week ook best veel. Het is goed om je voornemen(s) op te schrijven en dit bericht ergens in het zicht te hangen. Op deze manier wordt je steeds aan je voornemen herinnerd. Wat ook helpt om je doel te bereiken is om je voornemens met je partner-gezin te delen. Of spreek met een vriend(in) af om samen te stoppen met roken, of naar de sportschool te gaan. Je stimuleert elkaar en als er onverhoopt toch een dip komt, kan je elkaar daarbij steunen.

Zo ga ik dit nieuwe jaar de draad van gezond eten weer oppakken. Want dat is er de laatste weken bij ingeschoten. Net als vorig jaar stop ik een maand met het drinken van alcohol. Ik weet dat ik het kan. De komende feestjes drink ik spa, water of een rivella. Wel in een wijnglas, want dat drinkt zo lekker……

Rest mij u alleen nog een heel mooi nieuw jaar te wensen.

Houdoe.