Afbeelding
Foto: pr

DURF stemt tegen het Klimaatakkoord

Ingezonden n

DURF In de laatste raadsvergadering heeft DURF als enige partij in Katwijk tegen het Klimaatakkoord gestemd. Er zijn elf redenen waarom wij dat hebben gedaan:

1. Er ligt een enorme focus op het gasvrij maken van wijken, terwijl de uitstoot van huishoudens relatief laag is.
2. Het is onduidelijk hoeveel kosten door de gemeenten moeten worden betaald.
3. De belasting op aardgas wordt verhoogd. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om daar op korte termijn van af te stappen.
4. Aan de Klimaattafels mocht lang niet iedere partij deelnemen. De Vereniging Nucleair Nederland werd bijvoorbeeld al bij voorbaat buitengesloten. Is dat representatief?
5. De wijken die als eerste van het gas af zouden moeten (bijvoorbeeld de Hoornes) worden vooralsnog niet extra financieel tegemoet gekomen door het Rijk.
6. Biomassa wordt nog steeds gezien als een duurzame bron energie, terwijl het dat niet is.
7. Gemeenten krijgen dit van hoger hand opgelegd en hebben hierdoor beperkte ruimte om de juiste beslissingen te nemen.
8. Het is onduidelijk hoe de warmtetarieven zich de komende jaren zullen ontwikkelen, doordat de Warmtewet wordt herzien. Gaan aardgasvrije wijken straks fors meer betalen door stijgende tarieven?
9. Er wordt onvoldoende geïnvesteerd in het onderzoeken van nieuwe innovatieve technieken om betaalbaar te verduurzamen.
10. Veel wetgeving omtrent het Klimaatakkoord moet nog worden uitgewerkt, bijvoorbeeld dat inwoners gedwongen kunnen worden van het gas af te stappen. DURF vindt dat rigoureus en wil eerst zien wat daar voor beleid wordt gemaakt.
11. Het huidige pakket aan maatregelen haalt de gestelde doelen niet, maar komt uit op een CO2-reductie tussen de 43 en 48%.

Er zou een veel beter Klimaatakkoord gesloten kunnen worden als iedereen mee mag spreken en men openstaat voor nieuwe potentiële en veelbelovende innovatieve oplossingen om te verduurzamen.

Helaas stemden afgelopen vrijdag 99,6% van de gemeenten bij de VNG vergadering voor het omarmen van het Klimaatakkoord.

DURF zal zich blijven inzetten voor het betaalbare alternatief met draagvlak.


Schelpenpad langs het Uitwateringskanaal

Ingezonden n GB

Er komt een schelpenpad op het stuk Oegstgeesterweg dat langs het Uitwateringskanaal loopt richting het viaduct met de A44. Ook gaat de gemeente het voetpad langs de woonboten schoon borstelen, zal ze tegels herstellen en wat overhangende begroeiing weghalen.

Het initiatief kwam van drie inwoners aan 'de Dijk', zij overhandigden maart vorig jaar een verzoekschrift van 125 huishoudens aan de wethouder. Die handtekeningen hadden ze opgehaald op aanraden van de fractie van GemeenteBelangen. De huishoudens vroegen de gemeente een voetpad aan te leggen vanaf het begin van de Vliet tot het viaduct over de A44. Veel inwoners wandelen of rennen namelijk een rondje naar het groene kerkje en terug via het Kanaalpad N.O. of andersom. Maar het stuk langs het kanaal is gevaarlijk omdat veel auto's daar harder dan vijftig rijden. Ook rijden steeds meer inwoners van de nieuwe wijk De Horn over dat stuk weg.

De stoep is bovendien slecht begaanbaar vanaf het eind van de bebouwde kom. Dat kwam nadat de gemeente enkele woonboten wegsleepte. Die schade gaat de gemeente nu wat opknappen.

Voor de bouw van de woningen in het laatste deel van De Horn zal de gemeente een dam met duiker aanleggen in de Vliet. Die haalt ze weer weg als de aannemer gereed is met deze laatste bouwwerkzaamheden. Dan begint de gemeente ook met de herinrichting van de weg vanaf de bebouwde kom tot het viaduct. De gemeente zal het idee van de omwonenden overnemen langs het kanaal een schelpenpad aan te leggen. Deze herinrichting staat gepland voor 2023.

GemeenteBelangen is blij met deze ontwikkeling en blijft burgerinitiatieven zoals deze ondersteunen en onder de aandacht brengen.