V.v. Katwijk 1 is genomineerd als Sportploeg van het jaar. | Foto: Mart Vergouwen
V.v. Katwijk 1 is genomineerd als Sportploeg van het jaar. | Foto: Mart Vergouwen

Wie wordt de sportploeg van het jaar 2018?

sportgala n De jury van de sportverkiezing Katwijk heeft de eerste nominaties bekend gemaakt. Deze week presenteren we de mogelijke sportploegen van het jaar: het eerste team van Madjoe (korfbal), Grasshoppers Dames 1 (basketbal) en vv Katwijk (voetbal). De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het sportgala op vrijdag 25 januari.

Het eerste team van de Rijnsburgse korfbalvereniging Madjoe werd vorig jaar tweede in hun zaalcompetitie en promoveerde na een play-off naar de tweede klasse. Dat is een unieke prestatie in de clubgeschiedenis, want de Rijnsburgers kwamen nog nooit op dit niveau uit.

Een korfbalseizoen kent een periode in de zaal in een periode op het veld. Dat zijn twee gescheiden competities. Madjoe boekte haar successen in het zaalseizoen. Met twee andere ploegen streed Madjoe om de tweede plek. De uiteindelijke kampioen had al in snel in het seizoen een grote voorsprong genomen. "De tweede plek gaf recht op een play-off tegen de nummer twee uit een andere poule," vertelt voorzitter Wilfred Blankert.

Die play-off wedstrijd op neutraal terrein werd overtuigend gewonnen. Het was een hele happening. "We zijn er met drie bussen vol supporters naar toe gegaan, op de rotonde in Rijnsburg stonden fans met fakkels en ook de sporthal was helemaal versierd. Dat gaf de ploeg natuurlijk een enorme steun in de rug. Gelukkig wisten we de play-off te winnen."

Een goede mix tussen jongeren en ouderen en veel scorend vermogen, dat waren volgens Blankert de belangrijkste ingrediënten voor het succes. "De ploeg stond er ook als het er echt om ging en was sterk genoeg om tegenslagen te overwinnen. Onze aanvoerder vertrok bijvoorbeeld halverwege het seizoen naar Australië, maar daar ging de ploeg heel knap mee om."

Daarom speelt Madjoe dit nieuwe zaalseizoen in de tweede klasse. Dat is het niveau waar Madjoe volgens Blankert ook op wil spelen. "Komend seizoen is handhaving het doel, dat is al moeilijk genoeg. Ook omdat aardig wat spelers uit het team van vorig jaar afscheid hebben genomen en we met de nodige blessures kampen." Toch ziet de toekomst van Madjoe er rooskleurig uit. De groeiende Rijnsburgse korfbalclub heeft inmiddels bijna 350 leden. "Er zit echt nog behoorlijk wat talent aan te komen!"

Grasshoppers Dames 1

Bij Grasshoppers Dames 1 spelen vooral zelf opgeleide spelers uit de buurt. De ploeg heeft geen internationals en wordt niet versterkt door ingehuurde Amerikaanse speelsters. Gemiddeld is het ook nog eens de jongste ploeg. Toch reeg het team dit jaar de successen aaneen. De ploeg werd landskampioen en won daarnaast de beker en de super cup.

"Het is een echte vriendgroep," zegt trainer Rick Driessen. De kern van het team wordt gevormd door spelers uit Katwijk en Noordwijk die sinds de jeugd van Grasshoppers bij elkaar spelen. "Onze speelsters kunnen natuurlijk heel goed basketballen, maar echte uitblinkers hebben we niet. De sterke teamspirit is onze belangrijkste kracht."

Maar de ploeg hoeft het niet alleen van inzet te hebben. Ook tactisch bleek Grasshoppers een moeilijk te bespelen tegenstander. "Iedereen kan dribbelen. Iedereen kan schieten. De speelsters kunnen op veel verschillende posities uit de voeten. Dat maakt ons anders dan de andere ploegen."

De competitie was buitengewoon spannend vorig seizoen. De bovenste zes ploegen stonden heel dicht bij elkaar. Uiteindelijk plaatste Grasshoppers Dames 1 zich als eerste voor de play-off om het landskampioenschap. Daarin versloeg het Lekdetec uit Bemmel, dat haar landstitel verdedigde, met 3-1. "Een duidelijke uitslag, die wel laat zien dat we echt de beste waren. De supercup en de beker zijn natuurlijk mooie titels, maar het kampioenschap is de prijs waar je het allemaal voor doet. Dus dat was wel een gigantische ontlading."

Een landskampioenschap betekent in het basketbal geen automatische kwalificatie voor een Europees toernooi. Daarom ligt de focus van Grasshoppers Dames 1 ook dit jaar weer op de nationale competitie. "De ploeg is redelijk bij elkaar gebleven. Dat geldt ook voor de concurrentie. Het is ook dit jaar weer een hele spannende competitie. Maar we staan weer bovenaan en liggen dus op schema. We willen in elk geval de play-offs in en hopelijk lukt het om de titel te verdedigen."

V.v. Katwijk

Het seizoen 2017-2018 zal voor altijd worden bijgeschreven in de annalen van V.v. Katwijk. Niet alleen behaalden de oranjehemden voor het eerst in de geschiedenis de titel in de Tweede Divisie, de manier waarop het gebeurde was in elk opzicht bijzonder.

Katwijk stond vanaf het begin van het seizoen bovenaan, maar stelde de titel uiteindelijk pas op de laatste speeldag veilig. En dat in een wedstrijd tegen directe concurrent Kozakken Boys. Tegenslagen waren er volop. Trainer Dick Schreuder vertrok middenin het seizoen naar Amerika en werd opgevolgd door Jack van der Berg. Veel meer invloed hadden de ziekte en later het overlijden van elftalleider Sander Molenaar. "Een emotionele achtbaan," zo omschrijft Katwijk voorzitter Mart Vergouwen het afgelopen seizoen dan ook.

"Dit kampioenschap is de verdienste van de hele club," zegt Vergouwen. "Als ik denk aan de benefiet voor Sander, zijn afscheidsceremonie of het feit dat de vader van Sander de schaal heeft uitgereikt: de club heeft laten zien dat we echt één zijn. Hoe hoog de hobbels het afgelopen jaar ook waren, uiteindelijk overheerst misschien het goede. Als voorzitter heb ik echt gemerkt dat je niet alleen staat. Iedereen wilde zijn steentje bijdragen."

Die mentaliteit kenmerkte volgens Vergouwen ook het elftal dat de titel binnensleepte. Dat veel wedstrijden pas in de laatste minuten werden beslist, is geen kwestie van geluk. "Van de eerste tot de laatste minuut was het elftal volledig gefocust. De drive van de spelers en de technische staf sloeg over op de supporters. Iedereen bleef er in geloven, ook als het even wat minder ging. Ik vergeleek ons wel eens met de legers van Asterix en Obelix: de onverschrokkenen. We hebben het echt samen gedaan."

De regerend kampioen presteert ook in het nieuwe seizoen uitstekend. Toch denkt Vergouwen wel dat het elftal tijd nodig had om alle gebeurtenissen van vorig seizoen te verwerken. "Pijntjes die vorig jaar niemand voelde, kwamen er de afgelopen maanden uit. We zijn nu halverwege en handhaven ons bovenin het klassement. Maar er is veel gebeurd en wat er is gebeurd, zal voor altijd zijn stempel drukken op de club."


Houd de boel heel

vandalisme n Ook dit jaar verzorgt gemeente Katwijk, in samenwerking met politie en brandweer, een uitgebreide campagne om vuurwerkvandalisme tegen te gaan. Met de inmiddels bekende slogan 'Houd de boel heel' probeert burgemeester Visser de aandacht van jongeren te trekken.

Het schadebedrag is de laatste jaren flink gedaald, maar toch wordt nog altijd zo'n 20.000 euro aan materiaal vernield. Daarbij kun je denken aan kapotte speeltoestellen, afvalbakken, verkeersborden en kolken. Burgemeester Visser: "De jaarwisseling draait om gezelligheid en saamhorigheid. Het vernielen van spullen is zo nutteloos en past totaal niet bij de feestelijke sfeer. Al jaren proberen we op een leuke manier aandacht te vragen voor het heel houden van de spullen. En dat is ook dit jaar weer gelukt. De boodschap lijkt langzamerhand door te dringen: Vier feest, maar houd de boel heel! Dat doen wij ook."

Fortnite in Katwijk

De serieuze boodschap in de jaarwisselingscampagne heeft al jaren een creatieve insteek. Ook dit jaar is dat weer gelukt. Met een Katwijkse vertaling van het populaire internetspel Fortnite hoopt de gemeente Katwijk jongeren te betrekken en het gesprek over vuurwerkvandalisme op gang te brengen.

Uit voorzorg haalt de gemeente waar mogelijk materialen weg of sluit deze af tijdens de jaarwisseling. Ook zorgt de politie voor de handhaving. Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december van 18.00 uur 's avonds tot 1 januari 2.00 uur 's ochtends.

Houd de boel stil

De gemeente heeft 5 vuurwerkvrije plekken aangewezen op basis van dierenwelzijn en milieu, namelijk het Ridderbos, Park Schutterswei, Dorpsweide Valkenburg, Heerenschoolbos met dierenweide en park Westerhaghe. Het is ook mogelijk vrijwillig een gebied vuurwerkvrij te houden. Buren kunnen met elkaar afspraken maken waar wel en waar geen vuurwerk afgestoken mag worden tijdens de jaarwisseling. De initiatiefnemer kan de vuurwerkvrije straat of buurt aanmelden via www.katwijk.nl/vuurwerk.


Ziet u in aanloop naar oud en nieuw of tijdens de jaarwisseling dat iemand overlast of schade veroorzaakt, bel de politie: bij heterdaad via 112 en anders via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Foto's en filmpjes zijn welkom.


Vragen over vuurwerk

Heeft u vragen over het afsteken van vuurwerk en handhaving van illegaal vuurwerk? Kijk dan op www.halt.nl of www.politie.nl

Afbeelding
Afbeelding