Het beeld 'Maatjes' van Gerard Brouwer is vrijdag op de Boulevard onthuld.
Het beeld 'Maatjes' van Gerard Brouwer is vrijdag op de Boulevard onthuld. Foto: EvdV

Maatjes

Vijf mannen op de Boulevard. Ze trokken veel bekijks. Het beeld 'Maatjes' van de Katwijkse kunstenaar Gerard Brouwer werd afgelopen vrijdag door zijn twee zonen en kleinzoon onthuld onder toeziend oog van vele Katwijkers.

Het beeld van 3 bij 2,5 meter is niet te missen in het stuk duin tussen het strand en de Voorstraat. . 'Vijf mannen, vijf vrienden, vijf maatjes, die samen een maatje gaan eten', vertelt Wim van Duijn bij de onthulling. 'Het is een beeld van vijf mannen die ook de vijf dorpsdelen van Katwijk representeren. Alles bij elkaar een beeld dat robuust is. Het past bij de identiteit van het vissersdorp Katwijk. Een beeld dat spreekt.'

'Maatjes' is het laatste beeld van de in 2017 overleden Brouwer. Een werkgroep heeft er alles aangedaan om de laatste wens van de kunstenaar in vervulling te laten gaan en het beeld op de Boulevard te plaatsen. Dat is dankzij een aantal donaties en de hulp van de gemeente Katwijk uiteindelijk gelukt. Het beeld wordt toegevoegd aan de beeldenroute in Katwijk.