Tussen Kerst en oudjaar zijn er weer winterse stoomritten aan het Valkenburgse Meer | Foto: PR
Tussen Kerst en oudjaar zijn er weer winterse stoomritten aan het Valkenburgse Meer | Foto: PR Foto:

Oliebollenritten bij Stoomtrein Katwijk Leiden

winterspoor n Of het een romantische rit door een besneeuwd landschap wordt, kunnen ze bij Stoomtrein Katwijk Leiden niet beloven, maar een winterse rit met een stoomtrein rond het Valkenburgse meer levert sfeervolle fotomomenten op.

De trein wordt getrokken door een 30 pk smalspoor stoomlocomotief uit 1928. De stoomtrein vertrekt vanaf een replica van een tramstation uit 1926. De winterritten worden gereden vanaf donderdag 27 december tot en met 30 december. Het museum is geopend van 10.30 tot 17.00 uur. De stoomtrein rijdt elk heel uur vanaf 11.00 uur en de laatste rit is om 16.00 uur. Men hoeft voor deze ritten niet te reserveren. Voor een kaartje betaalt u € 10,00 voor volwassenen en € 8,00 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. De jongste kinderen mogen gratis mee. Inclusief een dampende oliebol en een glas glühwein of warme chocolademelk en het bezoek aan het museum.


Oliebollenritten

De rit gaat over het ca. 3,5 km lange spoor langs een deel van de oevers van het Valkenburgse Meer en duurt ongeveer 30 minuten. Onderweg wordt gerangeerd en krijgen de reizigers ruim de gelegenheid om te fotograferen. Na een rit met een dampende stoomlocomotief in de vrieskou kunt u zich in het museum tegoed doen aan een heerlijke oliebol. Bij de oliebollen wordt lekkere warme chocolademelk of een glas glühwein geserveerd.

Märklintreinen

In dit kindvriendelijke museum mogen kinderen ook met hun handen kijken als ze voorzichtig zijn. Zij kunnen er zelf met modeltreinen spelen of treinen in vitrines laten rijden door op knoppen te drukken.

Peter Lammens (85) is een nog zeer vitale stoomliefhebber èn vrijwilliger van het eerste uur. Hij is nu bijna halve eeuw betrokken bij de stoomtreinen in Katwijk. Hij rijdt nog steeds op een stoomtrein en is wekelijks vele uren te vinden in de werkplaats waar hij restauratiewerkzaamheden uitvoert. Voor de winterstoomritten heeft hij samen met andere vrijwilligers een enorme modelbaan opgebouwd met zo'n 175 meter rails. Op deze baan laat hij zijn kostbare modellen rondrijden voor het publiek. Vanwege de waarde en kwetsbaarheid staan deze modellen eigenlijk alleen achter glas.