Een ommekeer?

De wonderen zijn de wereld nog niet uit zullen we maar denken. Al voor de oprichting van de AOBK is er bij de gemeente Katwijk op aangedrongen om een defibrillator in de Zwanenburg aan te brengen. Gezien de leeftijd van de bezoekers en bewoners van het wooncomplex is dit niet zo vreemd zou men zeggen.

Steeds was het antwoord dat dit niet in het beleid van de gemeente past. Vreemd natuurlijk. Een bijpassend antwoord was ook 'dat maar de vraag is of ouderen gereanimeerd willen worden'. Dat hier andere regels voor gelden en hierbij elke seconde telt is dan minder belangrijk want het gaat om geld.

Nadat eerverleden week in De Rijnsburger een noodoproep werd geplaatst om in het appartementencomplex aan de Waterkers een AED-apparaat te plaatsen, schijnt dit nu toch in een stroomversnelling te komen. Er zijn politieke partijen die hun nek hiervoor uit willen steken. Vier dagen na het artikel werden de bezoekers van de Zwanenburg met de neus op de feiten gedrukt doordat in twee opvolgende dagen twee mensen onwel werden maar een AED zat achter gesloten deuren in de Boorsmazaal. Het is met de personen in kwestie goed afgelopen maar toch... Waarom hangt de AED in een afgesloten ruimte en waarom niet in de gemeenschappelijke ruimte van het wooncomplex de Zwanenburg? Deze is altijd bereikbaar.
Zo zullen er veel situaties zijn in de gemeente Katwijk. Het zijn geen goedkope apparaten, maar met goed inzicht en overleg kan er veel bereikt worden. Wildgroei, zoals nu naar voren komt, kan nooit een goeie zaak zijn maar toont wel aan dat er iets aan mankeert.
Wat ook een ommekeer is, dat is het jaar 2018. Dit is alweer de laatste column. 2018, een jaar dat weer heel snel voorbij is gegaan maar toch een heel belangrijk is geweest en zal blijven. Het is het jaar waarbij de AOBK zich heeft aangesloten bij de FASv een Federatie ontstaan uit al die andere verenigingen die zich niet meer konden vinden in die Bond waarvan zij jaren deel uitmaakte. Deze federatie timmert volop aan de weg voor de belangen van de senioren. Het is een jaar geworden waarbij, ondanks de massale aanmelding bij de oprichting, toch nog een groei van leden liet zien. Het is een jaar geworden waarbij zich nieuwe activiteiten in de Zwanenburg ontplooiden en er een schitterende biljartruimte is gerealiseerd. 2018 lijkt een ommekeer te worden in het gemeentelijk denken over het onderhouden en op peil houden van voorzieningen i.p.v. nieuwe ideeën als de bibliotheek e.d. De gemeente heeft veel goede voorzieningen in het verleden gecreëerd. Het zou een ommekeer zijn als zij als eerste prioriteit heeft deze zaken op peil te houden.
We wensen iedereen een gezegend kerstfeest en een goede jaarwisseling toe.