Tijdens een bijeenkomst in het Heerenhuys werd gediscussieerd over de aanpak van zwerfafval. | Foto: Piet van Kampen
Tijdens een bijeenkomst in het Heerenhuys werd gediscussieerd over de aanpak van zwerfafval. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Zwerfaval structureel aanpakken is noodzaak

n 'Wij ruimen het vuil van anderen vóór anderen op'

opruimen n Gelukkig zijn er een paar milieubewuste inwoners die de handen al uit de mouwen steken. Vorige week maandag meldden zich er tijdens een bijeenkomst in 't Heerenhuys, de gemeentelijke kantoorruimte in De Wilbert, een viertal nieuwe 'aanpakkers' bij.

Door Piet van Kampen

Alle landelijke Opschoondagen ten spijt, het blijft een druppel op een gloeiende plaat. Hoe gaat men het probleem van zwerfafval structureel te lijf? Daarover hield Peter van der Hem namens de gemeente een presentatie die door een twintigtal betrokkenen werd bijgewoond. Hij lichtte toe hoe de gemeente op diverse manieren hiermee bezig is. Op structureel gebied onder andere door het inzetten van de Mare Groep en 's Heerenloo, het plaatsen van jutbakken op het strand, het beschikbaar stellen van opruimpakketten, het houden van een opschoonweek en het opruimen van vuurwerkafval.

Daarnaast worden er lesprogramma's op de basisscholen en het voortgezet onderwijs gegeven, bewustwordingscampagnes gehouden en doet de gemeente mee aan het schoonste strand verkiezing. Verder worden er maatregelen genomen met betrekking tot educatie, communicatie, ondersteuning, schoon maken en schoon houden en hulpmiddelen beschikbaar stellen. Tot zover de inzet en inbreng van gemeentewege.


Organiseren

Tijdens de bijeenkomst werd er vanuit de zaal gehamerd op het organiseren van de gemeentelijke activiteiten en hetgeen de particuliere groep Strandjutters en sinds kort ook Straatjutters al doen in de strijd tegen het zwerfafval.

Louis van Schie is een pionier van de groep die het gezelschap Strandjutters vormt. Hieruit volgde een nieuwe fase, de Straatjutters. Onlangs struinde hij samen met zijn vrijwilligers de Noordwijkerweg in Rijnsburg af en verzamelde 60 kilo troep. Het bleek dweilen met de kraan open. Van Schie pleit nu sterk voor structurele samenwerking met de gemeente.

Wethouder Rien Nagtegaal met een veelzeggende uitspraak: 'Wij ruimen het vuil van anderen vóór anderen op'. De spijker op z'n kop. Nadenken en vooral ook bijpraten over het probleem bij de strot te grijpen. Samen met de gemeente, verenigingen en particulieren. Na de presentatie gingen de deelnemers in groepjes in discussie om met goede voorstellen voor een planmatige aanpak te komen. Onder hen ook een dame die uit eigen initiatief al een deel van haar woonomgeving schoon houdt als zij haar hond uitlaat. Goed voorbeeld zou goed moeten doen volgen.
Uit de ervaringen van de ruimacties van particulieren en de 'groep Van Schie' bleek dat er niet alleen resten uit onze consumptiemaatschappij door de jeugd achteloos te hooi en te gras worden weggesmeten maar dat er ook door de 'gevorderden' het milieu hen wordt blijkt te zijn. Bewustwording is het toverwoord.


Suggesties

Vanuit de sessie werden er een aantal suggesties gedaan. Een greep hieruit: vrijwilligers bij de kerken mobiliseren, aansluiten bij Jutters Katwijk, korting geven bij verenigingen als ieder zijn eigen beker meebrengt, slogans in het dorp, elke week zelf in de buurt een rondje lopen om te ruimen, in kaart brengen waar de vervuiling plaats vindt en prioriteit aan deze gebieden geven. Sociale controle is ook belangrijk.
Het moet een gezamenlijke strijd voor een schoner milieu worden.


Kerstknutselmiddag in de bieb

kindermiddag n Kerstbomen boekvouwen én kerstballen maken met een speciale kerstwens. Dat gaan we op woensdag 19 december van 14.00 tot 16.00 uur doen in de Hoofdbibliotheek, samen met kinderen vanaf 6 jaar. Schuif gezellig aan bij deze gratis kerstknutselmiddag in de bieb.

Er worden eerst leuke minikerstbomen gevouwen van een boek. Deze boekenboompjes worden feestelijk versierd. Natuurlijk mogen deze kunstwerkjes daarna mee naar huis.

Maar dat is niet alles. Er mogen ook speciale kerstballen versierd en gevuld worden met een kerstwens of kerstgedachte. Met de kinderen gaan we deze bijzondere knutselballen daarna in Joris' Kerstboom hangen. Joris' Kerstboom staat in de bibliotheek opgesteld en heeft alles te maken met het gelijknamige televisieprogramma, onder leiding van Joris Linssen (bekend van 'Hello Goodbye'). In dat programma staan mensen stil bij een bijzondere levensgebeurtenis en wordt hen een plek geboden om bijzondere verhalen te delen.

De kerstboom in de bibliotheek is ook een beetje een ontmoetingsplaats. Behalve dat kinderen de vraag 'Voor wie heb jij een kerstgedachte?' op deze kerstknutselmiddag op 19 december vorm geven, kan ook iedere bezoeker die dat wil zijn/haar antwoord met een foto of knutselwerk in de Joris' Kerstboom in de bieb hangen.

Afbeelding