Vrijdag werden de vrijwilligersprijzen uitgereikt in de Rijnsburgse Voorhof. | Foto: Piet van Kampen
Vrijdag werden de vrijwilligersprijzen uitgereikt in de Rijnsburgse Voorhof. | Foto: Piet van Kampen Foto:

De rode loper uit voor vrijwilligers

VIP n De gemeente Katwijk telt naar schatting meer dan 20.000 vrijwilligers. Jaarlijks worden er in diverse categorieën mensen of verenigingen genomineerd waaruit uiteindelijk de Vrijwilliger van het Jaar uit wordt gekozen. VIP (Vrijwilligers Informatie Punt) van Welzijnskwartier heeft ook dit jaar weer een perfecte avond georganiseerd waar de winnaars het podium kregen dat zij verdienen. Alles in het kader van de Nationale Vrijwilligersdag.

Door Piet van Kampen

Vorige week vrijdagavond waren de genomineerden met familie uitgenodigd voor de jaarlijkse bijeenkomst. Een gezellige drukte in een stampvolle Voorhof in Rijnsburg. Onder hen burgemeester Cornelis Visser en de wethouders Corien van Starkenburg en Adger van Helden. Natuurlijk alom gezonde spanning.

Aan de burgervader de eervolle taak om de winnaars in het zonnetje te zetten, niet nadat er een filmpje van de genomineerden per categorie was vertoond. Hierin werd in woord en beeld gebracht wat hun verdiensten voor de maatschappij en medemens zijn.

Duidelijk werd in ieder geval dat het voor de juryleden een niet eenvoudige klus was om uit deze kanjers een winnaar te kiezen. Ga er maar eens aan staan; iedere vrijwilliger heeft op verschillende manieren een bijdrage geleverd en levert deze nog steeds. Hoeveel uren besteden hij of zij er aan? Hoe lang doet men dit al? Welke verantwoordelijkheid brengt dit met zich mee en wat is de relevantie van hun werk voor de Katwijkse gemeenschap? Visser had voor elke winnaar een bijzondere warme belangstelling tijdens de uitreiking van de oorkonde en de cheque van € 500,00.


Winnaars

In de categorie Individueel tot 18 jaar ging Wesley van Rijn met de welverdiende eer strijken. Zijn werk bij jongerencentrum Stappers en de Katwijkse Reddingsbrigade waren voor de jury doorslaggevend om hem de eerste prijs toe te kennen. Wesley: 'Het is leuk om dit voor anderen te kunnen doen. Het geeft mij een heel goed gevoel'.Eervolle vermeldingen waren er voor Jeroen Zuijderduijn van basketbalvereniging Grasshoppers en Vera van Schijndel van boerderij d'Overkant van 's Heeren Loo.

In de categorie Individueel van 18-35 jaar was de meeste lof voor Derk-Jan van Duijn vanwege zijn inzet voor Jongerencentrum De Schuit. Eervolle vermeldingen voor Lennart Haasnoot voor zijn inzet voor de junioren van Chr. Muziekvereniging DVS en voor Natasa Migic als vrijwilligster bij Wijkcentrum Centraal.

Bij de vrijwilligers van 35 tot 65 jaar werd Co Viele door de jury als winnaar uitverkoren. Met haar Voorraadkast voorziet zij 35 arme gezinnen in de dagelijkse levensbehoefte. Co kwam ook al in beeld in de TV serie Typisch Katwijk hetgeen haar veel positieve publiciteit bracht.
Eervolle vermeldingen waren voor Gineke van Duijn die zich inzet voor de commissie Oekraïne Katwijk en tevens voor Theo van Zuijlen met zijn werk voor de Koningin Wilhelminaschool in Rijnsburg.

Joke de Mooij-Paauw stak net boven de anderen uit in de categorie 65+. Haar moeilijke en dankbare werk bij Hospice Katwijk werd hogelijk gewaardeerd. Annie Guijt verwierf een eervolle vermelding voor haar inzet bij Dansclub Sjansee en Henk Sierat werd de loftrompet gestoken voor zijn verdiensten bij Chr. Muziekvereniging UNI.

Een bijzondere vermelding was er voor Mirelle van Kesteren van de organisatie Autismen die kinderen en ouders van autistische kinderen met elkaar in contact brengt. Eervolle vermeldingen waren er ook voor de Wijkvereniging Noord Noord Oost die de jaarlijkse Fiets Driedaagse organiseert en de vereniging Katwijkse Ziekte HCHWA-D die de Katwijkse Brainweek organiseert.
Er was ook nog een bijzondere vermelding voor de Cruyff Court Heroes, een groepje jongeren dat alles in goede banen leidt bij het Cruyff Court in de Molenwijk.

Winnaar of niet, het waren allemaal blijde gezichten op deze bijzondere avond met bijzondere mensen.


Bijbelse Verkleedkist

kledingkist n Welzijnskwartier Ondersteuning Kerkelijk Jeugdwerk probeert dicht aan te sluiten bij de behoeftes van de vrijwilligers uit de kerken van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en daarnaast verbindingen te creëren tussen kerken. Toen er een idee geopperd werd voor een Bijbelse verkleedkist waar alle kerken gebruik van kunnen maken, waren de medewerkers gelijk enthousiast.

Al snel bleek er ook in verschillende kerken animo te zijn, en dus zijn er concretere stappen gezet. CJV/YMCA Katwijk is bereid gevonden deze Bijbelse kledingkist te beheren en zorg te dragen voor de uitleen. De volgende stap is het vinden van kleding voor de kist.

Hiervoor een oproep: Liggen er bij jou op zolder verkleedkleren die je wilt doneren aan de Bijbelse Verkleedkist? Neem dan contact op met Marnix Schuitemaker, contactpersoon van CJV/YMCA via 06 2959 7432 of famschuitemaker130@gmail.com

De laatste stap van de voorbereidingen zal een feestelijk opening zijn. Meer informatie bij Sanne Alblas sannealblas@welzijnskwartier.

Afbeelding