De genomineerden voor de vrijwilligersprijzen van 2017. | Foto: Paul van Houten
De genomineerden voor de vrijwilligersprijzen van 2017. | Foto: Paul van Houten Foto: Paul van Houten

Nominaties Katwijkse Vrijwilligersprijzen 2018

VIP-Gala n Met de verkiezing 'Vrijwilliger van het jaar' wil de gemeente Katwijk uiting geven aan haar waardering voor al die mensen die zich belangeloos en enthousiast inzetten voor de medemens en samenleving.

De jaarlijkse verkiezing is ook bedoeld om de vrijwilligers beter in beeld te brengen en anderen te stimuleren zelf ook als vrijwilliger aan de slag te gaan. Vrijwilligers verrijken het maatschappelijk leven, zijn belangrijke verbindende schakels en bieden een helpende hand, luisterend oor en troostende woorden. Dit is ook te zien aan de diversiteit in vrijwilligers die nu genomineerd zijn. Ze vormen een prachtige doorsnede van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

Tot eind oktober kon iedereen personen of groepen aanmelden die deze titel dit jaar verdienen. Het aantal aanmeldingen voor de prijs voor 2018 overtrof ruimschoots dat van de voorgaande jaren.

De beide jury's hadden dit jaar een moeilijke taak om uit al die enorm actieve en bijzondere vrijwilligers(-groepen) per categorie een drietal te nomineren voor de vrijwilligersprijs 2018. Daarbij is onder andere gekeken naar de tijdsperiode dat het vrijwilligerswerk is verricht, de verscheidenheid, verantwoordelijkheid, voorbeeldfunctie/uitstraling en de relevantie voor de Katwijkse gemeenschap. Elk van de voorgedragen vrijwilligers verdient eigenlijk een prijs.

Hieronder de genomineerden (in willekeurige volgorde):

Categorie Individueel tot 18 jaar: Vera van Scheijndel (16), vrijwilliger Boerde-rij d'Overkant van 's Heeren Loo; Wesley van Rijn (16), Vrijwilliger bij jongerencentrum Stappers en de Katwijkse Reddingsbrigade; Jeroen Zuijderduijn (17), Vrijwilliger bij basketbalvereniging Grasshoppers.

Categorie Individueel 18-35 jaar: Lennart Haasnoot (21), vrijwilliger Christelijke Muziekvereniging DVS-Junioren; Natasa Migic (29), vrijwilliger Wijkservicecentrum Centraal; Derk-Jan van Duijn (30), vrijwilliger JVC De Schuit.

Categorie Individueel 35-65 jaar: Theo van Zuijlen (49), vrijwilliger Koningin Wilhelminaschool en RTV Katwijk; Co Viele (56), vrijwilliger De Voorraadkast; Gineke van Duijn (61), vrijwilliger Commissie Oekraïne Katwijk.

Categorie Individueel 65+: Henk Sierat (74), vrijwilliger Christelijke Muziekvereniging UNI; Joke de Mooij-Paauw (75), vrijwilliger Hospice Katwijk, Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg, Vlietstede, Roosevelthuis en de Wilbert; Annie Guijt (76), vrijwilliger bij Dansclub Sjansee.

Categorie Organisatie/Project: Tafeltennisvereniging Rijnsoever, onderdeel MIVA / Para / G-sport; Wijkvereniging Noord-NoordOost, Fietsdriedaagse; Vereniging Katwijkse Ziekte HCHWA-D, onderdeel Kattukse Brainweek

Gala

Wie de titel 'vrijwilliger van 2018' krijgen, wordt bekend gemaakt tijdens het VIP Gala op 7 december in de Voorhof, Vliet NZ 36, te Rijnsburg. Burgemeester Cornelis Visser zal de vrijwilligersprijzen uitreiken tijdens deze feestelijke avond. De vrijwilliger van het jaar ontvangt een oorkonde en een geldbedrag, te besteden aan de vereniging of organisatie waar hij of zij bij is aangesloten.

Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Wilt u deze avond als vrijwilliger bij-wonen, dan kunt u zich aanmelden door een mailtje te sturen naar vip@welzijnskwartier.nl (vermeld hierbij uw naam, organisatie en mailadres) of via tel. 4033323.


'Tijd, dood en andere ongemakken'

première n Ton Hetebrij heeft zich na veertig jaar docentschap ontwikkeld tot gerenommeerd verhalenverteller van diverse thema's. Op zowel vrolijke als persoonlijke wijze houdt hij de toehoorder een spiegel voor, en betrekt hij iedereen bij de vragen die hem bezighouden. Soms verdrietig, dan weer vrolijk maar altijd betrokken en met filosofische inslag. Op reis met een koffer vol verhalen worden het blinde toeval en de onzekerheden in een mensenleven aangestipt. Op maandag 10 december om vindt om 20.00 uur de première plaats in de Hoofdbieb aan de Schelpendam.

Tijdens zijn bassisschooltijd zat regisseur/theatermaker Peter Minnee (51) als leerling bij Meester Hetebrij (72) in de vierde klas. Nu 40 jaar later kruisten hun beider paden elkaar weer. Samen sloegen zij de handen ineen om een voorstelling te ontwikkelen en draaien zij de rollen om. Begrippen tijd, vergankelijkheid en de dood vormen de bron waar vanuit de verhalen voortkomen.


Verteller Ton: 'Reizigers zijn we allemaal. Vanaf het moment dat we herinneringen opslaan worden we reizigers met verhalen. Koffers vol verhalen zeulen we achter ons aan. Aan het einde van de reis blijven ze ergens staan, verdwijnen onder het stof. Tenzij ze worden geopend en die verborgen verhalen worden door verteld door een verteller die een vergeten reiziger opnieuw een stem geeft. Ik wil een stem geven aan aan mensen die onzichtbaar zijn geworden, stem geven aan wat herkenbaar is in onze eigen ervaringen. Dat laatste speelt een grote rol in mijn verhalenkeuze.

Centraal zal staan het verhaal waarbij ik put uit mijn eigen bagage. Op basis daarvan heb andere verhalen gevonden die daar bij aansluiten en mij zeer aanspreken. Tijd, dood en andere ongemakken, zeker niet cynisch bedoeld, maar wel een werkelijkheid waar je niet om heen kunt. Dat is wat ik in mijn verhalen te bieden heb. Het weerzien met Peter heeft geleid tot de samenwerking die aan de basis ligt van deze verhalencyclus. Wij willen met woorden en beelden weergeven wat mensen raakt, want de essentie van verhalen vertellen is ervaringen doorgeven die mensen verbinden'.