Deze borden moeten door heel Katwijk komen te staan. Dat vindt Alt van Duijn van de Wijkraad Katwijk aan zee. | Foto: Piet van Kampen
Deze borden moeten door heel Katwijk komen te staan. Dat vindt Alt van Duijn van de Wijkraad Katwijk aan zee. | Foto: Piet van Kampen Foto:

WhatsApp netwerk moet nog verder uitgroeien

n Katwijk aan Zee moet nodig aansluiten

preventie-app n Er zijn in de gemeente Katwijk inmiddels 38 WhatsApp groepen actief. Alleen is de spreiding nog niet in balans want Katwijk aan Zee is nauwelijks afgedekt. Hierin komt verandering want Alt van Duijn van de Wijkraad Katwijk aan Zee wil de handschoen op gaan pakken.

Door Piet van Kampen

Vorige week maandag was een informatieve bijeenkomst in het gemeentehuis. Burgemeester Cornelis Visser gaf in zijn openingswoord aan dat hij blij is met de ontwikkeling van WhatsApp in de gemeente. 'Hoe meer ogen en oren hoe beter. Op deze manier wordt Katwijk steeds veiliger en er zijn minder inbraken. Het is belangrijk dat er een goede dekking is'.

Uit zijn woorden bleek dat met name Katwijk aan Zee maar ook Rijnsburg en Valkenburg niet of onvoldoende dekking hebben. De gemeente zal er via social media, flyers, communicatie, posters en persberichten een wervende taak in hebben. Vanuit wijkraden brieven aan buurtbewoners en vooral ook mensen aanspreken zal wellicht tot meer deelname kunnen leiden.


Ervaring Rijnsoever

Gerwin Ouwehand en René Ouwerkerk vertelden over hun ervaringen over WhatsApp in Rijnsoever. Het zijn de twee beheerders van het netwerk. Uit hun presentatie kwam duidelijk naar voren dat er een strenge discipline wordt gehanteerd. Berichten moeten uitsluitend betrekking hebben op verdachte situaties in de wijk en niet over allerhande niet relevante onderwerpen gaan. Indien dit gebeurt worden deelnemers uitgesloten.

Het duo is twee jaar geleden gestart en hun netwerk telt inmiddels 800 deelnemers waarmee Rijnsoever uitstekend is afgedekt. Zij zullen ook een eigen website op gaan zetten om communicatie te vergemakkelijken. Een jaarlijkse nieuwsbrief werkt uitstekend en de wijk is ook gekoppeld aan de beheerders van de Zanderij, de Molenwijk en Schutterswei die gezamenlijk de Beheerdersgroep Katwijk vormen.

Wijkagent Jacqueline Coenraad gaf aan hoe de werkwijze in geval van verdachte situaties, personen of bijvoorbeeld ook auto's in de omgeving. Signaleren, Alarmeren (112 bellen), App in de groep verzenden en Reageren, kortweg de SAAR methode. Hierin zijn dus volgtijdelijk de te ondernemen stappen verwerkt. Informatie en aanmeldingen www.wijkraadkatwijkaanzee.nl