Annemarie Guijt en Piet de Vries zien zich voor een onmogelijke taak gesteld. | Foto: PR
Annemarie Guijt en Piet de Vries zien zich voor een onmogelijke taak gesteld. | Foto: PR Foto:

De Vries: 'Wij krijgen een onmogelijke opdracht'

n Katwijk Marketing teleurgesteld over besluit college

citymarketing n Het college neemt het advies van Bureau Buhrs over de wijze waarop Katwijk Marketing komend jaar zou moeten functioneren niet over. Burgemeester en wethouders willen wél dat de citymarketingorganisatie in 2020 naar een breder in te zetten organisatiestructuur toegroeit.

De subsidieregeling voor het komende jaar wordt echter zodanig ingericht dat er in 2019 vrijwel geen budget is voor activiteiten en campagnes. Katwijk Marketing ziet de mogelijkheden om een groeiscenario te realiseren - in een jaar waarin de focus in opdracht van de gemeente geheel op de interne organisatie komt te liggen - somber in.
In het evaluatierapport wordt Katwijk Marketing prima beoordeeld. De prestaties van de afgelopen jaren leidden tot mooie resultaten. Bureau Buhrs is van mening dat de subsidiegelden, binnen de gestelde kaders, goed zijn besteed. De huidige situatie, zowel voor wat betreft de rol van de citymarketingorganisatie in Katwijk, als de externe positionering van de gemeente, bieden volgens het adviesbureau een goede uitgangspositie voor bestendiging en groei.


Twee mogelijke scenario's

Door Bureau Buhrs worden verschillende groeiscenario's voorgesteld. In alle gevallen zou Katwijk Marketing meer moeten optreden coördinerende partij en minder tijd moeten besteden aan uitvoerende taken. Ook zou de regeldruk, mede veroorzaakt door de behoefte aan interne controle door de raad, moeten afnemen. De positionering kan, in samenwerking met de stakeholders, nóg scherper gesteld worden. In één van de twee scenario's ligt de focus, net als in de afgelopen jaren, op toerisme en recreatie. In het tweede scenario groeit de organisatie door naar een breder inzetbare citymarketingorganisatie, met een structureel budget dat tweehonderdduizend euro hoger ligt dan de drie ton die Katwijk Marketing in 2018 kon besteden.

Overgangsjaar

Buhrs adviseert om het jaar 2019 te gebruiken om, samen met een groot aantal lokale partijen, te bepalen welk scenario het best bij de lokale behoeften aansluit. De kosten van deze 'transitie' worden geschat op vijftigduizend euro. In het najaar van 2019 moet het plan voor de toekomst van Katwijk Marketing klaar zijn. Bureau Buhrs adviseert om in de tussenliggende periode alle bestaande subsidieregelingen, dus óók de tijdelijke bijdrage van vijftigduizend euro vanuit de Toeristische Agenda, te verlengen.

Geen geld voor campagnes

Het college neemt dit besluit echter niet over. Zij wil de tijdelijke subsidie stopzetten en stelt voor de financiering van de transitie slechts de helft van het bedrag beschikbaar. Hierdoor verliest Katwijk Marketing in 2019 ten minste honderdduizend euro aan campagnebudget. Het gevolg is dat de meeste activiteiten waarmee Katwijk Marketing de afgelopen jaren successen wist te behalen, zoals de campagne DIT! is Katwijk en projecten als Katwijk van Oranje, in het overgangsjaar niet kunnen worden uitgevoerd.

Onmogelijke opdracht

Piet de Vries vindt het besluit onbegrijpelijk. "Wij worden opgezadeld met een onmogelijke opdracht. Er wordt van ons verwacht dat wij, vanuit onze huidige successen, doorgroeien naar een verbeterde organisatie. Wij moeten de raad en het bedrijfsleven komend jaar overtuigen van onze toegevoegde waarde, maar we weten nu al dat we – door het besluit om tegen het advies van Bureau Buhrs in minder subsidie beschikbaar te stellen - onvoldoende middelen hebben om deze toegevoegde waarde in 2019 ook werkelijk te kunnen leveren! Het lijkt erop dat dit college citymarketing, ondanks de goede evaluatie en alle activiteiten en resultaten van de afgelopen jaren, de verdere ontwikkeling van Katwijk als (be-)leef-, werk- en woongemeente niet serieus neemt. En dat is bijzonder teleurstellend."


Ingrijpen

Katwijk Marketing hoopt dat de raad ingrijpt en het college adviseert om alsnog conform het adviesrapport van Bureau Buhrs te handelen. Het totale subsidiebedrag voor citymarketing zou daarmee voor 2019 uitkomen op € 257.000. Een bedrag dat overigens nog altijd aanzienlijk lager ligt dan in vergelijkbare gemeenten als Zandvoort (€ 440.000 subsidie) en Noordwijk (€ 550.000).


Gratis lezing over The Beatles

Bibliotheek n Eigenlijk hoeft deze popgroep uit de Engelse stad Liverpool geen introductie meer te hebben. Algemeen beschouwd is The Beatles de meest invloedrijke band uit de geschiedenis van de popmuziek en tot nu toe ook de bestverkopende band, met een geschatte omzet van meer dan 600 miljoen platen wereldwijd.

Flip Hammann komt op donderdag 29 november van 14.00 tot 15.30 uur in de Hoofdbibliotheek het verhaal vertellen van The Beatles, met beeldmateriaal en veel muziek.


In de radio Top 2000 over 2017 stonden maar liefst meer dan veertig liedjes van The Beatles. Het vijftigjarig jubileum van het album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967) werd vorig jaar uitvoerig herdacht. Hoewel de groep 48 jaar geleden uit elkaar ging, zijn er nog steeds heel veel fans die in hun ban zijn en worden nieuwe generaties muziekliefhebbers door hen geraakt. Heeft dit alles nu te maken met de kwaliteit van de muziek of is er sprake van de grootste marketingtruc aller tijden?

Schuif om 14.00 uur aan bij Flip Hammann in de Hoofdbibliotheek op deze laatste donderdagmiddag in november en laat je door verhaal, beeld en geluid mee terugvoeren naar de tijd van The Beatles.