Jasper Ockeloen wint de Katwijk Fietst Strandrace. | Foto: PR
Jasper Ockeloen wint de Katwijk Fietst Strandrace. | Foto: PR Foto:

Europees kampioen Ockeloen wint in Katwijk

Strandrijden n Heersend Europees Jasper Ockeloen greep zaterdag de winst bij de Katwijk Fietst Strandrace. Daarmee kreeg de tweede wedstrijd uit de Topcompetitie van de KNWU een terechte winnaar in een sterk deelnemersveld op het strand van Katwijk.

De vraag was of Ockeloen zich bij de licentiehouders, de 'eredivisie' van het strandrijden, kon revancheren voor zijn nederlaag tegen Thijs Zonneveld. De journalist was vorige week ongenaakbaar bij de openingswedstrijd Hoek van Holland – Den Helder. Maar Zonneveld kreeg afgelopen zaterdag in Katwijk materiaalpech en stapte halverwege af.


Ockeloen had nog concurrentie van Robert Janssen (2e) en Ronan van Zandbeek (3e), de winnaar van de twee voorgaande edities van Katwijk Fietst. Katwijker Arjan van der Plas, medeorganisator van de wedstrijd, werd 27ste. Bij de vrouwen won Riejanne Markus.

De 350 strandfietsers (licentiehouders, basisleden en cysclosportieven) voltooiden hun wedstrijd onder zware omstandigheden. Het weer was uitstekend, maar het strand was zwaar. Bij de opgangen moesten de renners door mul zand ploeteren. Dan komt het aan op de technische kwaliteiten. Ockeloen reed makkelijk over het mulle zand, waar andere rijders moesten afstappen. De Katwijk Fietst Strandrace wordt daarom beschouwd als een van de zwaarste in de serie van de Topcompetitie.


De Katwijk Fietst Strandrace beleefde wederom een succesvolle editie. De organisatie toonde zich tevreden over het deelnemersveld. "Rond de driehonderdvijftig fietsers kunnen we goed behappen", zegt Rob Onderwater, "we rijden vier ronden over een relatief smal strand. Met meer deelnemers wordt het misschien te druk."