Valkenburgse schoolkinderen jutten niet minder dan 74 kilo troep bij elkaar op het strand. | Foto: Piet van Kampen
Valkenburgse schoolkinderen jutten niet minder dan 74 kilo troep bij elkaar op het strand. | Foto: Piet van Kampen Foto:

'Krachten bundelen voor schone kust'

jutten n Vorige week woensdag bond een groep scholieren van basisschool de Burcht uit Valkenburg de strijd aan met het zwerfaval op het strand ten noorden van de Uitwatering. Een aanval tijdens de langdurige oorlog die het zwerfafval ons milieu nog immer teistert. Oorzaak: de mens uit de huidige consumptiemaatschappij zelf.

Door Piet van Kampen

Plastic soep. Het kan als nieuw woord in de dikke Van Dale met hoofdletters worden bijgeschreven. 'De soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend' is een bekend gezegde. De plastic soep blijft heet zolang de knop bij de zwerfafvalveroorzakers niet wordt omgedraaid. De actie van vorige week, georganiseerd door het Hoogheemraadschap van Rijnland in samenwerking met waterleidingbedrijf Dunea en de gemeente, leek derhalve een druppel op de gloeiende plaat. Zelfs in het naseizoen werd er in korte tijd maar liefst 74 kilo aan troep verzameld. Wethouder Rien Nagtegaal die actief aan de actie mee deed: 'We moeten de krachten bundelen voor een schone kust. Kinderen op jonge leeftijd laten zien dat zwerfaval een probleem is en hen erbij betrekken. Bewust worden van het probleem. Bijdragen aan de oplossing hiervan. Samen zorgen voor een schoon milieu'. Woorden die niets aan duidelijkheid te wensen over laten.