Een slordige 7500 emmers zand komen eraan te pas om de Dakota-sculptuur te maken. | Foto: Piet van Kampen
Een slordige 7500 emmers zand komen eraan te pas om de Dakota-sculptuur te maken. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Dakota van zand komt tot leven

zandsculptuur n Eén van de bezienswaardigheden in de feesttent van Katwijk van Oranje is de Dakota die grotendeels in zand tot leven komt. Wilfred Stijger verstouwt samen met zijn partner Edith van de Wetering 150 ton zand, gelijk aan 7500 emmers om de reusachtige blikvanger te creëren.

Door Piet van Kampen

De cockpit, de staart en de vleugels zijn nog authentiek maar de rest van het oude vliegtuig wordt geheel op schaal met zand tot één geheel gesmeed. Stijger: 'Het is een bijzonder en creatief project en leuk om te doen. De hele dag door stellen mensen vragen aan ons. Mensen zijn nieuwsgierig. Ik heb eerst een computertekening gemaakt omdat alles precies moet kloppen. Bij sommigen roept het emoties op en pinken een traan weg en dat maakt wat in mij los omdat ik zelf ook een emotioneel mens ben' bekent hij openlijk. Stijger en zijn partner hebben er hun beroep van gemaakt. Tot ver over de grenzen maken zij sculpturen van zand, sneeuw en ijs.

Een leuke anekdote: 'Wij hebben in Zweden een kerk van ijs gemaakt en daarin zijn wij getrouwd' vertelt hij met gepaste trots. 'Maar dit vliegtuig is ook heel bijzonder om te doen'. Het echtpaar Loman uit Valkenburg kijkt aandachtig toe. Zij hebben veel waardering voor het werk maar vooral ook voor het hele project Katwijk van Oranje. 'Het is geweldig. Jammer dat wij de opening niet hebben meegemaakt want dat moet ook iets bijzonders zijn geweest. Wij hadden ons vergist want we stonden toen op het oude vliegveld. Maar er is nog genoeg te zien en we gaan vast overal nog wel even kijken'.


College wil veiligheid op Boulevard verbeteren

verkeer n Vanwege het aantal geregistreerde ongevallen met (brom)fietsers en klachten over de stoeprand bij het fietspad op de Boulevard is er onderzoek gedaan. Wethouder Rien Nagtegaal: "We willen onveilige verkeerssituaties aanpakken. Met dit onderzoek brengen we de verkeerssituatie en de mogelijke oplossingen op de Boulevard goed in beeld. Het doel is het verbeteren van de veiligheid voor alle verkeersdeelnemers op de Boulevard. "

De conclusie van het onderzoek is dat de Boulevard weliswaar voldoet aan de eisen, maar door de toegenomen drukte moet deze optimaler worden ingericht. In 2008 is de Boulevard vernieuwd. Na deze vernieuwing heeft de Boulevard de afgelopen jaren een nog belangrijkere functie gekregen als verblijfs- en flaneerplek. Op drukke momenten wordt de huidige verkeersruimte op de Boulevard maximaal gebruikt. De vele verkeersbewegingen en toegenomen drukte van voetgangers en fietsers in combinatie met het huidige fietspad kan in specifieke situaties leiden tot ongevallen.

Aan de raad wordt een aantal mogelijke oplossingen voorgelegd om de verkeersveiligheid op de Boulevard te kunnen verbeteren. De verschillende oplossingen zijn onder andere in overleg met de politie, de provincie Zuid Holland en de fietsersbond naar voren gekomen en getoetst aan de volgende vijf uitgangspunten: verbeteren van de verkeersveiligheid, behoud van het gewenste beeld van de Boulevard, doorstroming van fiets en hoogwaardig openbaar vervoer (HOV), tijdsduur uitvoering en kosten efficiënt. Het college geeft de voorkeur aan de oplossing waarbij de band tussen het fietspad en de stoep wordt verlaagd.

Vanwege de impact op de omgeving en de verschillende investeringen wil het college aan de raad vragen welk van deze oplossingen verder moet worden uitgewerkt. De oplossingen kunnen om verschillende redenen de voorkeur krijgen. Een zorgvuldige afweging is daarom van groot belang. Uiteindelijk wordt een definitief ontwerp ter besluitvorming aan de raad voorgelegd.