Afbeelding
Foto: PR

Bezoekerscentrum geschiedenis vliegveld stap dichterbij

vliegkamp n Het realiseren van een bezoekerscentrum met als thema de geschiedenis van het voormalige vliegveld Valkenburg, is een grote stap dichterbij gekomen. De Stichting Historie Vliegveld Valkenburg (SHVV) en het Rijksvastgoedbedrijf hebben hun handtekening gezet onder de huurovereenkomst voor de telefooncentrale van het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg.

De stichting gaat het gebouw huren van het Rijksvastgoedbedrijf. Aan de ondertekening van de huurovereenkomst ging een lange periode van voorbereiding vooraf. Bijna anderhalf jaar geleden stelde de SHVV de plannen vast in een Ambitieplan en een Activiteitenplan. Begin augustus 2017 diende het bestuur een aanvraag voor subsidie in bij de gemeente Katwijk. Tijdens behandeling van de subsidieaanvraag bleek dat de vestiging van een bezoekerscentrum op het voormalige vliegveld in strijd was met het bestemmingsplan. Daarom moest een omgevingsvergunning worden aangevraagd, die op 18 april van dit jaar werd verleend. Een maand later verleende de gemeente Katwijk een eenmalige startsubsidie en een jaarlijkse subsidie. Hiermee was de weg vrij voor de afrondende gesprekken met het Rijksvastgoedbedrijf over de huur van de voormalige telefooncentrale, ook wel bekend als "gebouw 250".

De komende tijd doet het Rijksvastgoedbedrijf een aantal aanpassingen aan het gebouw en over uiterlijk zes maanden zal de SHVV de sleutels van het gebouw ontvangen. Vanaf dat moment is er veel werk aan de winkel. De stichting gaat het gebouw van binnen helemaal opknappen en hoopt daarvoor te kunnen rekenen op de hulp van veel vrijwilligers. En daarna volgt natuurlijk de inrichting van de expositie, die een beeld zal geven van de geschiedenis van het vliegveld vanaf de aanleg in 1938 tot heden. Naar verwachting kan het bezoekerscentrum medio 2019 worden geopend.