Ton Frissen is optimistisch en ziet mogelijkheden met zijn plan. | Foto: Piet van Kampen
Ton Frissen is optimistisch en ziet mogelijkheden met zijn plan. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Plan Cultuurcentrum van Ton Frissen nu dichterbij

cultuur n Vorige week donderdag ging de kogel door de kerk. Het veel besproken plan om de Bibliotheek, de Muziekschool en K & O in een nieuw cultureel centrum in de Noordzeepassage te vestigen is van de baan. Voor sommigen een teleurstelling, maar voor veel burgers ook een opluchting. De meningen waren behoorlijk verdeeld. Ton Frissen, organisator van onder andere het succesvolle Haringrock presenteerde aan politiek Katwijk zijn plan dat mogelijk een mooi alternatief voor de toekomst kan bieden.

Door Piet van Kampen

"Alles moet rustig bezinken voor een aantal betrokken partijen na de teleurstelling om het plan 'Noordzeepassage' te cancelen. Met veel respect voor onder andere wethouder Jacco Knape, die zich er enorm voor heeft ingezet", is de reactie van Frissen daags nadat het besluit bekend werd. "Binnen het college en de gemeenteraad zal eerst het een en ander worden afgewikkeld en daarna zullen we wel verder zien. Ik heb mijn plan voor een nieuw cultuurcentrum aan de politieke partijen mogen presenteren en heb het gevoel dat er van diverse kanten toch wel belangstelling was al werd dit niet hardop uitgesproken' heeft de initiatiefnemer als zodanig ervaren. 'Ik heb er in ieder geval een goed gevoel aan over gehouden. Er is wel gesteld dat ik aan het plan een breder kader moet verbinden, maar er staan twee Katwijkse bedrijven achter die willen investeren. Voor de gemeente houdt het in dat zij in plaats van 11 miljoen, en waarschijnlijk, meer nu 8 miljoen aan kwijt zijn en voor de overige kosten staan de investeerders garant. Als de gemeente oranje licht geeft kan ik er verder mee aan de slag," vertelt Frissen. "Medio november zoek ik opnieuw contact met de gemeente om te gaan praten, maar nu moet er eerst rust komen."

Multifunctioneel

Het plan van Frissen is een multifunctioneel cultuurcentrum nabij de N206 te realiseren. "Als Nieuw-Valkenburg/Katwijk wordt volgebouwd, ligt het prachtig centraal voor de gemeente. Het biedt vele mogelijkhede," is de visie van de optimistische initiatiefnemer. Er is ruimte voor de bibliotheek, een grote zaal voor theaterproducties, concerten, films en evenementen. Ook is er een ruimte voor een muziekcafé, een restaurant, oefenruimtes voor de (gemeentelijke) muziekschool van House of Music. Het kan onderdak bieden voor een groot en breed publiek. "Als de gemeente straks 85.000 inwoners telt moet er ruimte zijn voor kennis en cultuur, voor jong en oud". Het is een mooi en goedkoper alternatief dat Frissen nu aan de gemeente heeft gepresenteerd.