Leerlingen van de Christelijke Opleidingsschool graven een deel van de Atlantikwall op. | Foto: Piet van Kampen
Leerlingen van de Christelijke Opleidingsschool graven een deel van de Atlantikwall op. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Atlantikwall blootgelegd

monument n Jarenlang lang hij verscholen onder het duinzand, de Atlantikwall. Vorige week werd deze gedeeltelijk bloot gelegd. Nadat eert de firma Schaddé van Dooren het voorwerk van de ontgraving had verricht mochten de leerlingen van groep 8 van de Christelijke Opleidingsschool een deel van het werk voortzetten.

Door Piet van Kampen

Aan deze jongelui de eer om de eersten te zijn die het monument verder bloot mochten leggen. Na hen volgen er nog meer. Het is slechts een fractie van de 6.200 kilometer lange betonmuur die ooit door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog als verdedigingslinie tussen Noorwegen en Spanje werd aangelegd. Oude foto's in het DunaAtelier tonen het beeld van de muur in oorlogstijd met het trieste beeld van huizen die er gesloopt waren en de Witte Kerk zonder toren. Anno 2018 moeilijk voor te stellen hoe het er in die zwarte periode uit heeft gezien. De muur die na de oorlog in de weg stond werd omver geduwd om woningbouw en het herstel van de boulevard mogelijk te maken. Voor de leerlingen zich, gewapend met een schepje en een emmer, bij het oorlogsmonument mochten uitleven, hadden zij eerst de film 'Atlantikwall, de verborgen grens' aandachtig mogen bekijken.

Onder de indruk

Tijdens de korte film kregen de scholieren een indruk over de oorlog. Korte fragmenten vanaf het begin tot aan de bevrijding vormden een beeld over hoe het er in die periode aan toe ging. Hoe de bewoners van de huizen aan de kust moeste evacueren omdat hun woningen werden gesloopt ten koste van de bouw van de Atlantikwall en de bunkers. Hoe op het strand versperringen werden aangelegd waardoor het verboden gebied werd. Hoe bunkers weer werden opgeblazen en de bevrijding werd gevierd. Zij waren allen onder de indruk. 'Noah; 'Heel gek om te zien. Hij was onder de indruk evenals Sander. 'Het is raar, net of je zelf in een film zit'. Wethouder Jacco Knape zei na afloop: 'De geschiedenis zit onder de grond. Net als de Romeinse opgravingen bij Valkenburg. We moeten het door kunnen vertellen'. Op naar buiten om het stukje muur tussen het DunaAtelier en de Boulevard verder bloot te leggen.