Schouw in het Rijndorp. | Foto: Piet van Kampen
Schouw in het Rijndorp. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

College gaat 'on tour' door Katwijk aan den Rijn

n Aardig wensenlijstje van inwoners

bezoek n Vorige week dinsdagmiddag bestegen het college van B&W, enkele leden van de wijkraad Katwijk aan de Rijn samen met de wijkregisseur en een paar inwoners het stalen ros. Er stonden een paar stops op het programma. Zo werden onder andere de Stadhoudersdreef, de Koestal, de Herenschooltuin en de Turfmarkt bezocht. 's Avonds was de inloop in de Roskam waar het nieuwe collega een vragenvuur over zich heen liet komen.

Door Piet van Kampen

Soms lijkt het op een herhaling van zetten maar er duiken na het tweejaarlijkse bezoek toch telkens weer nieuwe zaken op die verbetering of in ieder geval de nodige aanpassingen vragen. Deze kwamen aan de orde tijdens de avondbijeenkomst in De Roskam die door inwoners druk werd bezocht. 'Het gebied is te groot om in een paar uur te bezoeken, het moet kleinschaliger' volgens twee dames die het probleem bij de verkeerslichten in de Rijnstraat/hoek Achterweg aankaartten. 'Ze rijden door rood, scooters en fietsers, levensgevaarlijk Graag controle'. De Rijnstraat was bij meerderen een hot item. Wanneer de nieuwe aangepaste plannen op tafel zouden komen? Die infoavond is gepland op 29 oktober. Bewoners uit de omgeving van de Turfmarkt klaagden over de overlast bij de brug van hangjongeren. Verzoek: Sterk verlichten zodat het afschrikt. Wie onderhoud de Turfmarkt? Een betere toegankelijkheid op de voetpaden voor rolstoelen in de Stadhoudersdreef is een grote wens.

Veiligheid

Veiligheid is altijd een terugkerend thema. Duidelijkheid bij rotondes voor fietsers, zij willen zoals elders in den lande voorrang. Veiligheid in de Rijnstraat staat al op de rol, maar veiligheid voor de kinderen bij de Zanderijsloot in de woonwijk Zanderij is ook een wens. Bewoners pleiten hiervoor net zoals elders in de gemeente diverse waterpartijen veilig zijn. Tevens is hun wens een goede doorvaart door de Zanderijsloot, de breedte en de diepte. Vooral met het oog op de toekomst als de zuidkant met fase 9 wordt bebouwd en er nieuwe ligplaatsen bij komen. Wie onderhoud de kanten waar momenteel veel vuil wordt gestort vanuit de Duinvallei? Ondernemers in de Rijnstraat willen het behoud van de blauwe P-zone en anderen waren belangstellend wat er met de Kwakkelwei gaat gebeuren, woonwijkje of een Rijnpark, eventueel aansluitend op de Heerenschooltuin. Dit 'rustoord' vraagt onderhoud, met name aan de zitbanken. Wat doet de gemeente aan ondersteuning als oude woningen in het Rijndorp duurzaam moeten worden gemaakt, zoals in de planning voor andere wijken staat en die gesubsidieerd worden? Wordt de Valkenburgseweg een 30-kilometerzone? Er rijden nu veel PostNL-wagens zeer hard overheen nu het verdeelcentrum in Katwijkerbroek is gekomen. Het is maar een greep uit de vele vragen. Zij die hun vraag, wens of klacht op papier hebben ingediend kunnen op korte termijn een antwoord tegemoet zien.


Pop-upstore Katwijk van Oranje

oranje n Vorige week donderdag is de pop-upstore van Katwijk van Oranje door wethouder Jacco Knape geopend. De winkel in de Noordzeepassage op de Taatedam is volledig in de stijl van Katwijk van Oranje ingericht, met onder andere een expositie van Stichting Museum Vliegbasis Deelen met een oude Canadese watertank en 'soldaten' in uniform.

Ook het Genootschap Oud Rijnsburg heeft een mooie collectie oorlogsbeelden geleverd. Deze expositie is vanaf woensdag 24 oktober te bewonderen. Willem Schonenberg, de coördinator van de activiteiten tijdens Katwijk van Oranje benaderde Cees Noort van Genootschap Oud Rijnsburg om een bijdrage te leveren. Noort: 'Het zijn beelden van bijzondere mensen en bijzondere momenten. Ook is er een plattegrond waarop de huizen staan waar in oorlogstijd werd onder gedoken'.

Het is een waardevolle toevoeging die het geheel in de pop-upstore nog aantrekkelijker maakt.

Ook kan men in de pop-upstore tickets kopen voor Soldaat van Oranje – De musical. Als hier de kaarten worden gekocht, betaalt men minder dan wanneer ze online worden besteld. Daarnaast zijn er ook merchandiseartikelen te koop van Soldaat van Oranje – De Musical, waaronder mokken en T-shirts.

Bij de pop-upstore van Katwijk van Oranje kunnen ook kaarten voor de duinwandelroute worden gehaald, zo ook de formulieren voor de fotopuzzeltocht, het inleveren hiervan en natuurlijk vrijblijvend een kijkje nemen. De winkel is woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.30 uur geopend.

Afbeelding