De Hoornes wordt een proefwijk voor aardgasvrij wonen. | Foto: Piet van Kampen
De Hoornes wordt een proefwijk voor aardgasvrij wonen. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Hoornes proeftuin als aardgasvrije wijk

Duurzaam n De wijk Hoornes helemaal aardgasvrij, deze lat lijkt voorlopig te hoog te liggen. Eerst maar een zien of dit ambitieuze toekomstgerichte project op kleinere schaal kans van slagen biedt. Dat zal op zich al een hele klus worden valt op te maken uit de geluiden tijdens een informatieve sessie voor de raadsleden en belangstellende inwoners.

Door Piet van Kampen

Een dergelijke grote operatie kan alleen maar slagen als er draagvlak voor is. Voorzitter Cees Oostindie van de Stichting Huurdersbelangen Duinstreek (SHD) toonde zich nogal verbolgen over het feit dat de bewoners van de Hoornes het nieuws uit de krant hadden moeten vernemen. 'Voor dergelijke grote ingrepen moeten er wettelijk 70% of meer van de stemmen het er mee eens zijn en die gaat er op deze manier niet komen' gaf hij aan. De stemming onder de vele huurders in de Hoornes blijkt bepaald niet positief te zijn na het krantenbericht. 'Als er samenwerking moet komen willen wij graag door de voordeur worden geholpen', stelde Oostindie nadrukkelijk. Samenwerking tussen gemeente, wooncorporatie Dunavie en bewoners is de eerste stap die zal gezet moeten worden. Wethouder Jacco Knape: 'Wij waren nog niet zover, we moeten inderdaad met de bewoners in gesprek gaan' gaf hij aan. 'De Hoornes is geen proefkonijn maar een proeftuin', zei hij en zal met deze woordspeling bedoeld hebben dat er niet onverhoeds te werk wordt zal worden gegaan. Alfred Busser directeur van woningcorporatie gaf aan dat het beter zou zijn om niet over een hele wijk te praten maar om met bewoners van wooncomplexen stuk voor stuk in discussie te gaan.


Effectief warmtenet

Bewoners kunnen weigeren om mee te doen. Dat zou best wel eens kunnen als zij met het kostenplaatje worden geconfronteerd wat voor hen niet is op te brengen. Gerben van der Linden (Dunavie): 'Als er niet voldoende animo is kan er geen effectief warmtenet worden aangelegd'. Als er eerst met de bewoners wordt gesproken en deze de voordelen op lange termijn zien kan de stemming weleens positief omslaan. Afhankelijk van of er een goed aanbod wordt gedaan.