´Koningin Wilhelmina´ wuift naar het publiek langs de kant, | Foto: Piet van Kampen
´Koningin Wilhelmina´ wuift naar het publiek langs de kant, | Foto: Piet van Kampen Foto:

'Reclame voor de vrijheid'

oranje n Alweer volop drukte op het Evenementenplein. Na Haringrock en het Noordzee Zomer Festival een derde grootschalig evenement, Katwijk van Oranje. Dit is echter een bijzonder project dat t/m 17 november duurt. Het werd afgelopen zaterdag met veel ceremonieel geopend.

Door Piet van Kampen

De musical Soldaat van Oranje die al door 2,7 miljoen bezoekers werd bezocht heeft Katwijk mede op de kaart gezet. Bij Katwijk Marketing ontsproot het idee om ook iets met het oorlogsverleden te doen. Het sluit natuurlijk prachtig aan op de musical en de hoofdrolspelers Peter Tuinman en Henriette Tol zetten de officiële opening luister bij. Citymanager en mede-initiatiefnemer Piet de Vries sprak de genodigden in de feesttent toe. 'Dit is Katwijk op z'n breedst. Er zijn in korte tijd zoveel mensen in de weer geweest om dit mogelijk te maken, de Oranjevereniging Katwijk aan Zee, de gemeente en DVS, allen verleenden hun medewerking. Katwijk van Oranje wil hun helden en de Engelandvaarders eren. Vijf weken lang is er veel te zien en te bezoeken'. www.katwijkvanoranje.nl


Vrijheid

Het spektakel werd geopend met een parade van militaire oorlogsvoertuigen. In de stoet een wuivende Koningin Wilhelmina en de Liberation Band. Veel publiek op de been en speciale genodigden in de feesttent. Een van de genodigden was Jan Doppenberg, ex-voorzitter van de Oranjevereniging. 'Het is super wat hier gebeurt. Mijn hart gaat open als ik dit zie'. Doppenberg herinnert zich de oorlog in Putten, zijn geboortedorp. 'Wat hier gebeurt is reclame voor de vrijheid. Dankbaarheid' drukte hij zich kernachtig uit. Burgemeester Cornelis Visser begon buiten op het plein zijn toespraak met 'Soldaat van Oranje is een begrip in Nederland. Maar de strijd gaat door. Ook tegen criminele organisaties die onze vrijheid bedreigen' en hiermee stak hij collega en oud-burgemeester Jos Wienen een hart onder de riem. Een daverend en bemoedigend applaus voor de ex-burgemeester die bij de opening aanwezig was. Wienen is de laatste tijd in het nieuws vanwege persoonlijke bedreiging.

Meer op P19