Zelfredzaamheid

Voor wie de laatste weken de Zwanenburg heeft bezocht heeft de veranderingen binnen het dienstencentrum zelf kunnen ervaren. Er heeft zich een complete metamorfose voor gedaan.

Eerst was daar de presentatie van de nieuwe tafels en stoelen en de laatste drie weken een complete verbouwing en de daaraan gekoppelde interne verhuizing. Het resultaat mag gezien worden. De biljarters hebben een mooie grote ruimte gekregen met drie wedstrijdbiljarttafels en voldoende plaats voor toeschouwers en bezoekers. Het is bovendien een hele mooie ruimte geworden, die naar eigen smaak is gecreëerd en ingericht.
Het heeft wel een jaar moeten duren eer er, na lang aandringen, een antwoord van de Gemeente kwam met toestemming om aan de slag te gaan. Er werd wel direct bij vermeld dat de gemeente zelf er geen stuiver voor beschikbaar had. Het kwam allemaal op de schouders van de nog jonge ouderenbond. Ook het Wijkwerk van het WZK had tegelijkertijd hun wensen.
De activiteiten die, onder auspiciën van of gezamenlijk met de AOBK, worden uitgevoerd breiden zich meer uit. Steeds meer mensen weten de weg naar het Dienstencentrum te vinden. Het resulteert dat de begeleiders groep groter wordt en het kantoor te klein werd. Door twee ruimten met elkaar te verbinden zijn er meer en flexibeler mogelijkheden ontstaan. Ook voor de bezoekers van de diverse activiteiten. Het is een echte win-win situatie geworden.
De AOBK-ers zijn op pad gegaan en hebben zelf de handen uit de mouwen gestoken. Bedrijven zijn benaderd en sponsoren gezocht. Het was verrassend om de ouderen aan de gang te zien. Er werd getimmerd, gestukadoord, geschilderd. Zelfs voor de vloerbedekking gingen de oudjes zelf door de knieën.

Op zich had het natuurlijk nog veel mooier gekund als het hele wensenpakket van de gebruikers gelijk was uitgevoerd. Het overleg hierover tussen de AOBK het WZK en de gemeente is gaande. De gemeente heeft toegezegd eind oktober met een antwoord te zullen komen. Of dit positief uitpakt is nog maar de vraag. En als deze wel komt, zal de uitvoering niet eerder zijn dan in 2021. Dat terwijl er toch urgente zaken bij zitten die echt niet langer kunnen wachten. Er is nog hoop al is het een klein beetje. Eigenlijk is het vreemd dat de wensen waar het om gaat van de gebruikers zelf moeten komen en er terughoudend door de gemeente wordt gereageerd. Men zou toch denken dat de eerste prioriteit het in stand houden van bestaande voorzieningen moet zijn. Of moet er gespaard worden voor de bibliotheek en bestaande voorzieningen terzijde worden geschoven.

Volgen? bekijk de nieuwskolom van de AOBK, www.aobk.nl