Fred Boot, de man achter Soldaat van Oranje, werd woensdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Fred Boot, de man achter Soldaat van Oranje, werd woensdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Foto:

Ridderslag bij Soldaat van Oranje

decoratie n Woensdag 10 oktober is een memorabele dag in het leven van Fred Boot (53). Voor 1100 bezoekers in 'zijn TheaterHangaar' en in het bijzijn van de crew werd hij door burgemeester Cornelis Visser in naam van de Koning tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd. Een bijzondere waardering voor de man die ondanks zijn grote succes er gewoon onder is gebleven. Een oorverdovend applaus viel hem ten deel.

Door Piet van Kampen

Het was op de dag af exact 8 jaar geleden dat de eerste try-out in de TheaterHangaar werd gehouden. Daarna vond op 30 oktober de première plaats van Soldaat van Oranje. Destijds bijgewoond door onze voormalige Koningin Beatrix en honderden BN'ers. De eerste reacties waren toen al overweldigend. BN'ers die toch wel het een en ander gewend waren, reageerden lovend. Op dat moment kon Boot nauwelijks bevroeden hoe groot het succes van zijn 'droom' zou worden. Inmiddels hebben in de afgelopen 8 jaren 2,7 miljoen mensen de musical bezocht waarvan velen dit voor de tweede of zelfs derde keer deden.'Ik dacht als ik het eerste jaar maar vol zit, later werden het er twee en nu zijn het er inmiddels acht' lacht hij bescheiden.


Ridder

Na de 1512e voorstelling nam burgemeester Cornelis Visser het woord. Hij nodigde de verraste producent naar het podium om hem 'een podium' te geven dat Boot verdiende. De burgervader stak hem de loftrompet over zijn inzet voor cultuur, het succes van de musical en dat het belangrijk is om de Tweede Wereldoorlog aan de volgende generatie op deze manier door te geven, ook via speciale educatieve activiteiten met scholieren. Verder is Boot bestuurslid van Compagnietheater, penningmeester van de Vereniging van Vrije Theaterproducenten, jurylid van de Theaterfotografieprijs, ambassadeur van het Theater Na de Dam, voorzitter van de Stichting Buitengewoon Klassiek, bestuurslid van de Stichting Musical Award, heeft hij de Stichting Educatieve Theaterproducties opgericht voor jongeren.
Na deze opsomming van verdiensten spelde Katwijks eerste burger hem het kleinood op.


Trots

De aimabele Boot die verrast maar ook vereerd was: 'Ik dacht nog wat doet al die pers hier?. Vervolgens: 'Als jongetje heb ik hiervan gedroomd. Niet te geloven, nu ben ik Ridder' klinkt het met een bescheiden glimlach. 'Waar ik ongelofelijk trots op ben dat zijn al die honderden mensen die hier al vijftien jaar al aan hebben meegewerkt ook vanaf de voorbereidingen' deelde hij de eer met zijn medewerkers. Boot ten voeten uit. Succes delen met elkaar.