Duurzaam ondernemen werkt aanstekelijk, gezien het aantal nieuwe en vernieuwde certificeringen. > Foto± Piet van Kampen
Duurzaam ondernemen werkt aanstekelijk, gezien het aantal nieuwe en vernieuwde certificeringen. > Foto± Piet van Kampen Foto:

Nieuwe Goed, Groen, Groei-labels uitgereikt

duurzaam n Dinsdag 9 oktober waren er in Holiday Inn in Leiden een aantal Katwijkse ondernemers tezamen om het Goed, Groen, Groei label en het daarbij behorend certificaat in ontvangst te nemen. Dit project dat een gezamenlijk initiatief is van Stichting 20Duurzaam20 en Katwijk Marketing heeft tot doel ondernemers bewust met hun business bezig te laten zijn. Los van hun eigen commerciële doelstellingen nemen duurzaam en milieuvriendelijk ondernemen een steeds grotere plaats in bij hun bedrijfsvoering.

Door Piet van Kampen

Ivo Vittali van Stichting 20Duurzaam20 opende de bijeenkomst. Verheugd kondigde hij aan dat er weer 9 nieuwe ondernemers gecertificeerd waren. Ook waren er 5 ondernemers bij die een hercertificering ontvingen. Dat houdt in dij zij twee jaar eerder het certificaat al hadden ontvangen maar tussentijdse opvolging van de duurzame- en milieuvriendelijke bedrijfsvoering continueerden en zelfs hadden uitgebreid. 'Goed om dit vooral ook uit te dragen naar andere ondernemers' spoorde Vittali hen aan.

Wethouder Jacco Knape had woorden van een zelfde strekking. 'Het is en belangrijk certificaat dat aangeeft welke bedrijven zich onderscheiden. Laat het vooral ook aan klanten en collega-ondernemers weten. Maak het zichtbaar zodat steeds meer bedrijven mee gaan doen want er is met elkaar nog veel meer uit te halen. Probeer ook anderen stappen te laten zetten' gaf hij de aanwezigen mee. 'U kunt alvast meedenken voor de agenda van de toekomst. In 2050 wil de gemeente Katwijk energie-neutraal zijn. Nu gebeurt het al op kleine schaal en laat anderen gebruik maken van uw kennis. Het gaat allemaal heel snel'.Woorden die voor zichzelf spraken en voor de aanwezigen bepaald niet vreemd over kwamen. Zij zijn immers al duurzaam, milieuvriendelijk, sociaal en maatschappelijk bewust bezig. Inmiddels hebben 24 ondernemingen dit label verworven. Binnenkort is er weer een Duurzaamheidscafé waarin de gecertificeerde ondernemers elkaar kunnen informeren en inspireren.


Gecertificeerd

Piet de Vries, directeur van Katwijk Marketing las de juryrapporten voor. Hieruit kwam naar voren dat elk bedrijf – hoe divers ook – op hun eigen manier en binnen hun eigen bedrijf en mogelijkheden 'goed bezig' zijn. De volgende ondernemingen ontvingen het certificaat.
De Raad Bouw, Jelles Carcenter, KBM Groep, Kievit, Lilies of life, Minnee BV Schilderwerken, Herberg Welgelegen, Dune Pebbler en De Porseleinkast.
Een hercertificering werd toegekend aan De Bonte Kraai, Bakker van Maanen, Indoorvolkstuin/Gezondergroen, strandpaviljoen Het Strand en EV Mobility (voorheen E-one).


Laatste tentoonstelling van jubileumjaar Pictura in DUNAatelier

schilderijen n De leden van de Katwijkse kunstschildersvereniging Pictura hebben afgesproken van 18 oktober tot 4 november hun beste werken te exposeren in het DUNAatelier aan de Boulevard. Het is dit jaar hun laatste van een reeks van zes tentoonstellingen in verband met het vijftigjarig bestaan van de vereniging. De opening vindt plaats op donderdag 18 oktober om 20.00 uur door Jack Vlieland, voorzitter van de Stichting Kunstvereeniging Katwijk.

Sommige Picturaleden besluiten pas op het allerlaatste moment of ze werk tentoonstellen of niet. Maar de Picturavoorzitter verwacht dat de bezoekers zestig tot zeventig schilderijen en aquarellen in het DUNAatelier te zien krijgen. De bezoeker zal ontdekken dat de leden zich specialiseren in diverse richtingen. In aquarelwerk, in landschapsschilderijen, zee- en strandgezichten en portretten onder andere. Ze werken specifiek met olieverf of juist met acryl. De meesten werken figuratief, vaak van een foto, een enkeling werkt abstract of sterk impressionistisch. Picturaleden leggen zich ook toe op het maken van herkenbare taferelen: een oud Katwijks straatje of de nog niet volgebouwde Zanderij.

De tentoonstelling van het jubilerende Pictura in het DUNAatelier is van 18 oktober tot en met 4 november open op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Het DUNAatelier staat op het Duinplein naast het voormalige restaurant De Zwaan, Boulevard 31 tegenover de vuurtoren.

Picturaleden aan het werk. | Foto: PR,