Grip wil meldpunt betalingsachterstand

Budget n Een meldpunt betalingsachterstand spoort mensen met financiële problemen eerder op. Grip op de Knip, de organisatie die mensen in financiële nood helpt, heeft de gemeente Katwijk daarom opgeroepen om een pilot te starten. Wethouder Adger van Helden geeft ´geïnteresseerd gereageerd` gaat binnenkort met Grip om de tafel om te kijken wat er mogelijk is.

In het meldpunt zouden nutsbedrijven, ziektekostenverzekeraars en wooncorporaties zitting moeten deelnemen. Zij moeten direct aan de bel trekken als er betalingsachterstanden zijn en dat doorgeven aan het meldpunt.

Grip heeft al zo'n afspraak met Dunavie in Katwijk. Mensen met een betalingsachterstand worden door de wooncorporatie geadviseerd naar Grip te stappen. Grip-voorzitter Aan van der Hout wil dat breder trekken. "We hebben de politiek benaderd en gelukkig hebben we al positieve reacties. We denken dat we hiermee eerder kunnen anticiperen. Als er op één adres al twee betalingsproblemen zijn, dan weet je dat het mis is. Dat we een gemeentelijk meldpunt willen, komt omdat de ervaring elders, onder andere bij pilots in bijvoorbeeld in Leiden en Amsterdam, leert dat er zo'n dertig procent van de gemelde adressen niet bekend zijn bij de schuldhulp. Met de instelling van het meldpunt komen die adressen wel in beeld en kunnen we sneller handelen."

Van der Hout beseft dat het een en ander soms op gespannen voet staat met de privacywetgeving, maar laat zich daardoor niet ontmoedigen. "We gaan aan het werk", meldt de Grip-voorzitter enthousiast. "En pilots elders laten zien dat de privacywetgeving geen grote hobbel hoeft te zijn."

De mensen die zich aanmelden bij Grip worden bijgestaan door speciaal opgeleide vrijwilligers. Het aantal schommelt momenteel rond de dertig. Van der Hout vindt veertig het meest ideale aantal om de hulpvragers van dienst te zijn. Jaarlijks helpt Grip tussen de tachtig en honderd Katwijkers.


Maatje worden? Aanmelden kan via tel. 06-52715140 of coordinator@gripopdeknipkatwijk.nl


Gemeente Katwijk pakt woninginbraak aan

maatregelen n De gemeente heeft aan enkele potentiële woninginbrekers een last onder dwangsom opgelegd. De mannen waren in het bezit van inbrekerswerktuigen toen zij werden aangehouden door de politie.

De omstandigheden waren zodanig dat aannemelijk kon worden gemaakt dat zij van plan waren in te breken. Als de mannen nog een keer in de gemeente worden aangehouden met inbrekerswerktuigen, dan moeten zij een dwangsom ter hoogte van € 2500,- betalen. Naast vele andere preventieve maatregelen hanteert Katwijk hiermee een nieuwe manier om woninginbraak verder terug te dringen.

Woninginbraak behoort tot de zogenoemde high impact crimes. Naast financiële schade zorgt een woninginbraak vaak voor grote emotionele schade; het tast het veiligheidsgevoel aan. De gemeente wil hiertegen optreden. Door het opleggen van een last onder dwangsom wil Katwijk inbrekers afschrikken en zo het aantal woninginbraken nog verder terugdringen. De gemeente werkt hierbij nauw samen met de politie. Als de politie constateert dat personen inbraakmaterialen bij zich hebben en als de omstandigheden aantonen dat zij dit bij zich hebben om in te breken, volgt een rapportage aan de gemeente. Vervolgens kan de gemeente een last onder dwangsom opleggen.