Tien organisaties, verenigingen of scholen ontvingen een cheque van de Sint en Pietenactie. | Foto: Piet van Kampen
Tien organisaties, verenigingen of scholen ontvingen een cheque van de Sint en Pietenactie. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Sint en Pietenactie strooit met cheques

cheques n Kees de Mol speelde vorige week vrijdagmiddag in De Beslagkom alvast voor een vroege en gulle Sinterklaas. De oprichter en voorzitter van de Sint en Pietenactie kon tien verenigingen of instanties gelukkig maken met een geldbedrag.

Door Piet van Kampen

De Mol nam 21 jaar geleden het initiatief voor de Sint en Pietenactie. Inmiddels heeft hij een groep van dik over de honderd vrijwilligers die jaarlijks in actie komen. In de periode dat de goedheiligman weer in het land is zijn de mensen van de Sint en Pietenactie volop in touw. Zij worden ingehuurd voor bezoeken aan bedrijven, scholen, instellingen maar komen ook bij particulieren aan huis. Ook zijn zij actief bij de jaarlijkse lichtjesoptocht en op 17 november als de Sint in Katwijk aan wal komt, zijn zij er ook weer bij. Die middag zullen er weer diverse activiteiten zijn op het Andreasplein en ook hier zullen de Pieten weer actief zijn.


Goede doelen

Kees de Mol legde de aanwezigen in De Beslagkom uit waarom hij destijds de stichting heeft opgericht. 'Omdat kleine organisaties vaak geen subsidie krijgen om iets te organiseren en zelf geen geld en middelen hebben om dit te doen proberen wij hen te helpen. We hebben veel aanvragen binnen gekregen en het was lastig om de juiste keuzes te maken. Het is ons er vooral om te doen om financiële bijdragen te leveren aan goede doelen die hoofdzakelijk iets met kinderen te maken hebben' lichtte de voorzitter van de stichting uit. Vervolgens reikte hij beurtelings de cheques uit die varieerden van € 250,00 tot maar liefst € 2.000,00.

Tijdens de uitreiking motiveerde hij waarom het geld juist aan hen werd toegekend. De bedragen gingen naar DVS junioren voor opleiding, de G. de Colignyschool als bijdrage voor de voetbalkooi die ook door de jeugd uit de buurt kan worden gebruikt, er ging een bedrag naar het AZC Katwijk voor opleiding, er was een gift voor de Katwijkse Zeeverkenners voor hun activiteiten en accommodatie en ook de Kattukse Brainweek kreeg een donatie.

De zak van de 'Katwijkse Sint' was nog niet leeg want vervolgens werd Autisam getrakteerd, en de Stichting Historisch Brandweer materiaal werd niet vergeten. De Mol en zijn mensen hadden ook over de dorpsgrenzen heen gekeken en zo werden ook de basisschool Hoffenne uit Noordwijk Het Dorpshuis in Rijnsburg en het LUMC in Leiden, afdeling kinderpoli verrast.


Muzikale voorstelling 'Vive le Geus!'

bibliotheek n 'Vive le Geus!', een bloedstollende muzikale voorstelling, komt in de Maand van de Geschiedenis naar Katwijk. Het ensemble Camerata Trajectina en Hans Goedkoop brengen op donderdag 18 oktober om 20.30 uur in muziek en woord het verhaal van de Tachtigjarige Oorlog tot leven. Het is gelukt deze voorstelling naar de hoofdbibliotheek in Katwijk te halen dankzij de samenwerking met Muziekschool Katwijk, K&O Katwijk, het Katwijks Museum en Welzijnskwartier.

Leidens ontzet, de slag bij Heiligerlee, de terreur van Alva, Van Oldebarnevelt op het schavot en de verovering van de zilvervloot. De Tachtigjarige oorlog, de belangrijkste periode in de ontstaansgeschiedenis van ons land. De voorstelling 'Vive le Geus!' brengt de politieke overtuigingen en de gevoelens van de mensen die er bij waren, heel dichtbij. Muziek als nieuwsbron én als propagandamiddel. Wie kon je vertrouwen? Waren de geuzen terroristen of bevrijders? Stond je buurman aan jouw kant? Was er wel een kant? En welke kant zouden wij zelf nu kiezen? Nooit eerder stond je zó levensecht in de Tachtigjarige oorlog.


Camerata Trajectina, pleitbezorger van de Nederlands(talig)e muziek, verzorgt de muzikale omlijsting in deze theatrale voorstelling. Hans Goedkoop, historicus en presentator van het geschiedenisprogramma op televisie 'Andere Tijden' en de televisieserie 'De Gouden Eeuw' is de verteller van dit bijzondere verhaal over 80 jaar oorlog en opstand, chaos en onderlinge verdeeldheid, intrige en wreedheid maar vooral over de kracht van muziek in tijden van oorlog.


Iedereen is welkom op donderdag 18 oktober om 20.30 uur in de Hoofdbibliotheek aan de Schelpendam. Toegangskaarten zijn te verkrijgen in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg of via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl. Prijs voor leden/vrienden van bibliotheek, K&O, Muziekschool en Katwijks Museum € 10,- en voor niet-leden € 12,-.

Hans Goedkoop. | Foto: Babet Hogervorst