Naar aanleiding van de opgravingen in de Zanderij is er een serie van 3 lezingen. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Naar aanleiding van de opgravingen in de Zanderij is er een serie van 3 lezingen. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Lezingen rond publieke opgraving Zanderij

archeologie n Vanaf komende week worden er 3 woensdagen achter elkaar lezingen gehouden in het Katwijks Museum. De lezingen houden verband met de publieke opgraving in de Zanderij en worden georganiseerd door AWN. De aanvang is telkens om 20.00 uur. In een vitrine worden de meest recente vondsten getoond uit de publieke opgraving in de Zanderij.

De Zanderij in Katwijk heeft een lange geschiedenis van archeologisch onderzoek. Al in de 19e eeuw werden de eerste vondsten gedaan maar het duurde tot in 1995 voordat de eerste opgraving werd uitgevoerd. Sindsdien weet het gebied ons telkens te verrassen met nieuwe ontdekkingen. Henk van der Velde is al sinds het begin bij de opgravingen betrokken en zal in deze lezing alle aspecten van de opgravingen uit de Romeinse tijd en Vroege middeleeuwen belichten met de nadruk op wat de archeologie van de Zanderij nu zo bijzonder maakt.


Nederzetting in Oegstgeest

Van 2009 tot en met 2014 heeft de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden een grootschalige opgraving uitgevoerd ter hoogte van de vroegmiddeleeuwse nederzetting in Oegstgeest. Al met al is hier meer dan 10 hectare volledig opgegraven en is de nederzetting voor meer dan 80% vrij gelegd, resulterende in meer dan twee dozijn huisplattegronden, meer dan 100 waterputten en vele andere sporen. Bijzonder zijn ook de bewaard gebleven beschoeiingen, kadewerken en dammen, die door de toenmalige bewoners zijn aangelegd. Enkele van deze bewoners zijn ook bij de nederzetting begraven. Naast deze belangwekkende sporen zijn enkele spectaculaire vondsten gedaan, die in deze lezing aan bod zullen komen.

Vroege Middeleeuwen

De afgelopen 20 jaar is er dankzij archeologisch onderzoek veel meer bekend geworden over de vroege middeleeuwen. Dit geldt in het bijzonder voor de Oude Rijnstreek tussen Koudekerk en Katwijk. In de lezing wordt ingegaan op de archeologische rijkdom van de streek. De gunstige geografische ligging aan de monding van de Oude Rijn, die toen nog uitmondde in de Noordzee bij Katwijk, speelt daarbij een belangrijke rol. Vele vondsten wijzen op de internationale contacten die de bewoners hadden. Hoe moeten we deze vondsten interpreteren en welke rol speelde de nederzettingen daarbij?