Burgemeester Visser en wethouder Knape staken symbolisch ook een spade in de grond. | Foto: Piet van Kampen
Burgemeester Visser en wethouder Knape staken symbolisch ook een spade in de grond. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Zanderij geeft onverwachts nieuwe geheimen prijs

Opgravingen n Voordat fase 9 in de woonwijk Zanderij bebouwd zal gaan worden vinden er archeologische opgravingen plaats. Deze zijn inmiddels gaande en burgemeester Cornelis Visser en wethouder Jacco Knape staken vorige week maandag symbolisch ook een spade in de grond.

Door Piet van Kampen

Dit opgravingsproject mag uniek worden genoemd omdat het door vrijwilligers gebeurt. Weliswaar onder toezicht en begeleiding van Willem Jezeer, een prof van het Opgravingsbureau ADC uit Amersfoort. Ook Katwijkers zijn actief betrokken bij het ontdekken welke bodemschatten dit gebied mogelijk nog herbergt.

Joost Vorst is lid van de AWN (Archeologische Werkgemeenschap Nederland) afdeling Rijnstreek, een vaste club vrijwilligers die bijspringt als er professionele handen tekort zijn. 'Katwijk is een interessante gemeente met de Romeinse Limes, de Brittenburg en het Castellum. Ik ben blij dat dit gebied voor ons is vrij gegeven. Wij zouden graag nog meer opgravingen hier doen maar er is geld nodig voor graafmachines en dat is er niet' betreurde hij in zijn uitleg. Eigenlijk is het toch heel bijzonder, een publieke opgraving waar ook Katwijkers aan mee doen'.

In de grote put die inmiddels wel is afgegraven zijn plekken gemarkeerd waaronder ooit een en zelfs meerdere boerderijen, stallen en waterputten uit het Merovinische tijdperk (450-750 na Christus) hebben gestaan. Het zijn onverwachte vondsten ook voor Jezeer die al vele keren voordien in de Zanderij actief is geweest. Ook de projectleider is verrast. 'Dit had ik niet verwacht'.

Zichtbaar maken

Burgemeester Visser voordat hij de spade ter hand nam: 'De gemeente Katwijk is een mooie plek waar veel bewaard is gebleven. Er moet aandacht voor zijn en zichtbaar worden gemaakt wat onder de grond zit. Elk klein stukje kan van grote waarde zijn'. Wethouder Knape hoopt dat er iets tastbaars komt voor de lange termijn om de rijkdom van de geschiedenis te bewaren.

Eén van de Katwijkse vrijwilligers die maar al te graag mee doet aan het project is mevrouw Gieny van Asten die in de nabijheid woont en zeer geïnteresseerd is hoe de mensen hier in vroeger tijden leefden. 'Ik ben zeer benieuwd en heb vanmorgen al een aantal dingen gevonden waaronder botten van dieren, een kies, scherven en een messenslijpsteen', vertelt zij over haar vondsten. Is het een topje van de ijsberg?