Jan Haasnoot: 'Wij zijn weer helemaal klaar voor de toekomst'. | Foto: Piet van Kampen
Jan Haasnoot: 'Wij zijn weer helemaal klaar voor de toekomst'. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Oktober jubileummaand voor Haasnoot Wonen

n Familiebedrijf bestaat 80 jaar

tachtig n Wat in 1938 door opa Jan Haasnoot als kleine winkel in manifacturen en beddenkleding in de Sluisweg begon is in de loop der jaren uitgegroeid tot het in Katwijk en de regio bekende bedrijf Haasnoot Wonen. Het succes van 80 jaar ondernemerschap wil de huidige eigenaar Jan samen met zijn echtgenote Annettte en de klanten vieren.

Door Piet van Kampen

Leen Haasnoot, vader van de huidige eigenaar Jan nam samen met zijn drie broers het bedrijf van de oprichter over en verhuisde naar de Admiraal de Ruyterlaan. Het zou niet bij de enige verhuizing blijven want de groei van het bedrijf vroeg om een ruimere behuizing voor Haasnoot Woonvisie zoals het bedrijf toen heette. De ondernemers vonden een mooi pand in de Princestraat maar ook dat bleek in de loop de jaren te klein voor de succesvolle onderneming. Enkele jaren later werden de huidige beide panden aan de Voorstraat betrokken en Jan werd in 1994 medevennoot samen met zijn ouders vader Leen en moeder Bea. Jan kocht het bedrijf in 2002 en vader Leen bleef op de achtergrond nog actief. In 2002 overleed hij.

'Wij zijn weer helemaal klaar voor de toekomst', zegt eigenaar Jan Haasnoot. Vorig jaar werd de vestiging in het voormalige postkantoor geheel gerenoveerd en prachtig en overzichtelijk ingericht. Dit jaar was het de beurt aan de vestiging die er pal tegenover ligt. Met gepaste trots laat Haasnoot het resultaat zien. 'Een mooie nieuwe, warme vloer, aangepaste wanden en sfeervolle LED-verlichting. Het geheel heeft een warme uitstralingen gekregen' klinkt de ondernemer tevreden. 'We kunnen er voorlopig weer tegen'.


Vertrouwde naam

Dat Haasnoot Wonen deze zakelijke jubileummijlpaal heeft bereikt is te danken aan jarenlange betrouwbaarheid, vakmanschap, een collectie voor elke wens en beurs, service en daarom een goede naam in Katwijk en de regio heeft opgebouwd. Dankzij social media wordt de bekendheid nog groter. Belangrijk is ook dat het bedrijf specialisten in dienst heeft die de klanten laten genieten van hun aankoop. Van order tot aftersales-service. Zijn team bestaat uit 15 medewerkers met hart voor de zaak. 'Wonen is ons vak' is het motto van het bedrijf dat voor een complete woninginrichting zorg kan dragen. Dat is het enige wat er aan ontbreekt want verder kant de consument er voor een totale inrichting terecht en de gewenste stijlen op elkaar afstemmen. 'We zijn verrassend op meubel- en woontextielgebied' weet de ondernemer.


Jubileum

Op 11, 12 en 13 oktober wordt de rode loper uitgelegd van het ene pand in de Voorstraat naar het andere. Op zaterdag de 13 worden de bezoekers verwend met een muziekje, een hapje en een drankje. 'Het wordt een ongedwongen open huis' belooft Haasnoot. Wat hij nog meer belooft zijn de bijzondere jubileumaanbiedingen die hij de klanten aanbiedt. Deze zijn terug te vinden in de plaatselijke kranten van volgende week.

Meer informatie over het bedrijf is te vinden op www.haasnootwonen.nl


Socioloog Joop Burgerhout houdt Praetje over Gekkenlogger

DUNAatelier n Bij een aantal Katwijkers rust er nog steeds een taboe op. "Daar kan je maar beter niet over praten." Robert Haasnoot schreef er de roman Waanzee over en socioloog Joop Burgerhout gaat er op dinsdag 9 oktober in het DUNAatelier in Katwijk een Praetje over houden: de Gekkenlogger.

De KW 171 "Noordzee V" vertrok op 6 augustus 1915 met aan boord dertien diep gelovige, bevriende visserslui uit Katwijk. Zes weken later dreef het schip deels gesloopt rond op zee. De "Noordzee V" had geen masten meer, het dek was weg en de bemanningsleden zaten op spanten. Tien bemanningsleden zongen aan één stuk door keihard psalmen. De andere drie waren op gruwelijke wijze gedood. Delen van hun stoffelijke overschotten waren nog aan boord.

Al de hele reis was de bemanning bezig met de dood en met het Einde der Tijden. Europa beleefde de Eerste Wereldoorlog. In Italië was een grote aardbeving met vele duizenden slachtoffers en op het strand in Katwijk spoelden lijken aan van mensen die met hun schip op een mijn waren gevaren. Verschillende bemanningsleden kregen visioenen en toen matroos Kuyt daaraan twijfelde werd hij gedood. Stuurman Van Duyn die een grote rol in Kuyts dood had, ging daarna twijfelen. Hij was de tweede dode. De derde dode was matroos Jonker die nota bene Van Duyn had gedood. Ook hij kreeg wroeging en dat kostte hem zijn leven. Matroos Arie Vlieland was hierna de belangrijkste man aan boord. Hij pretendeerde een profeet van God te zijn. Schipper De Haas had alle gezag verloren.

De tien nog levende bemanningsleden van de Noordzee V zijn nooit veroordeeld en hebben niet in de gevangenis gezeten. In een rapport van twee psychiaters zijn ze niet toerekeningsvatbaar verklaard. Ze werden opgenomen in Endegeest en in een tehuis in Medemblik. Daar zijn ze een half jaar "succesvol behandeld en genezen" en vervolgens teruggekeerd naar Katwijk. Ze hebben er zelf voor zover bekend nooit meer over gesproken.

Wie wil weten wat volgens Joop Burgerhout de werkelijke oorzaak is komt op dinsdag 9 oktober om 20.00 uur naar het DUNAatelier op het Duinplein tegenover de vuurtoren. Vrienden van de Kunstvereeniging hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 5,00.