Peter Eilander met gouden orgelrecital in Nieuwe Kerk

Orgel n Op zaterdag 29 september, aanvang 19.30 uur, verzorgt Peter Eilander, het zevende orgelconcert van de Internationale Orgelserie.

Peter Eilander mag zich al 50 jaar organist noemen. Van begeleider van kerkdiensten tot concertorganist, van dirigent en orgelpedagoog. Eilander heeft zich op orgelgebied met name ingezet voor het Frans-romantische orgelrepertoire. Dat leverde hem onderscheidingen op vanuit Parijs en een lintje van Hollandse bodem.
Een greep uit die voorliefde van koraalbewerkingen markeren het begin en slot van het concert. Die andere liefde, de Frans-Romantiek, komt ook goed aan zijn trekken met Bach, Gigout en Vierne. Het centrum van dit concert is de integrale uitvoering van de eerste Symphonie opus 14 van Louis Vierne. Meestal wordt alleen de populaire Final gespeeld. Dat er veel meer moois te ontdekken is in deze orgelsymfonie zal blijken met de dreigende Prélude, de strakke Fugue met haar overweldigende slotcoda, een lyrische Pastorale, het speelse Allegro vivace en het dromerige Andante.

De kerkdeuren zijn vanaf 19:00 uur geopend. Bij de entree van €10 p.p. krijgt men een programmaboekje van het concert, dat tevens alle programma's van 2018 bevat. Parkeren is gratis op het kerkplein aan de Voorstraat.