Tijdens het project Katwijk van Oranje eert Katwijk haar lokale verzetsgeschiedenis. | Foto: PR
Tijdens het project Katwijk van Oranje eert Katwijk haar lokale verzetsgeschiedenis. | Foto: PR Foto:

Programma Katwijk van Oranje is bijna gereed

Evenement n Na een maandenlange voorbereidingsperiode is het programma voor het grootschalige project 'Katwijk van Oranje' grotendeels gereed. Tussen 13 oktober en 17 november eert Katwijk, in samenwerking met Soldaat van Oranje – de Musical haar lokale geschiedenis. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd die raakvlakken hebben met het thema Engelandvaarders, verzet en bevrijding. Er zijn muziekoptredens, exposities, de jeugd kan de handen uit de mouwen steken en meer.

Publiekstrekker van het evenement blijft de Dakota waarover al lange tijd wordt gesproken. In de TheaterTent op het Strandplein wordt rondom dit in de Tweede Wereldoorlog veelgebruikte vliegtuig een interactief spektakel gerealiseerd. Piet de Vries, citymanager en samen met Rabobank Leiden-Katwijk initiatiefnemer van het project, wil er verder nog niets over kwijt: "Wie wil weten wat er staat te gebeuren, moet zelf maar een kijkje gaan nemen."

Uniek muziekproject

De organisatie laat weten dat er gedurende de gehele looptijd van het project iets te beleven valt in de TheaterTent. Rondom de Dakota worden bijvoorbeeld iedere zaterdag optredens verzorgd door lokale koren en muziekverenigingen. De Vries: "Het unieke aan dit project is de lokale samenwerking. Nog niet eerder werd er op deze schaal door de verschillende muziekverenigingen en koren met elkaar samengewerkt. Ik kijk al uit naar de grote gezamenlijke 'generale repetitie' die op 6 oktober in de Vredeskerk is gepland; dit wordt heel bijzonder!" Uiteraard wordt er muziek ingestudeerd uit de periode die met het project wordt uitgelicht.

Culturele aspecten

Het zwaartepunt van de activiteiten ligt op de zaterdagen. Maar ook op andere dagen kunnen bezoekers Katwijk van Oranje beleven. Het Katwijks Museum, het DunaAtelier en Torenmuseum richtten ieder een speciale expositie in, vaak inclusief videomateriaal uit de periode. Bibliotheek Katwijk en het DunaAtelier vertonen de video die in 2016 is gemaakt van de toneelvoorstelling Engelandvaarders, ook stelt de bibliotheek een themacollectie boeken samen. In het TheaterTent krijgen de Oranjeverenigingen ruimte om een eigen fototentoonstelling in te richten.

Ook bezoekers die van wat meer actie houden komen aan hun trekken. Er zijn een wandel- en een fietsroute beschikbaar, er worden activiteiten georganiseerd voor kinderen en er wordt een foto-puzzeltocht uitgezet. Sowieso worden de winkels in het centrumgebied en lokale horecagelegenheden voor de gelegenheid aangekleed in de sfeer van het evenement.


Laatste loodjes

Een aantal programmaonderdelen is nog niet zeker. Er wordt nog gewerkt aan een popup-store in het centrumgebied en ook zijn er plannen voor een boottocht vanuit Katwijk naar locaties uit de musical in Leiden. "Voordat het project op 13 oktober van start gaat is er daarom nog wel wat werk te verzetten. Maar dat het een evenement van formaat wordt, is wel zeker. Zet zaterdag de 13e oktober daarom maar vast in de agenda", aldus De Vries.
Meer informatie over het project is vanaf 21 september te vinden op www.katwijkvanoranje.nl


Duinspeeltuin sluit per oktober

verplaatsing n Maandag 1 oktober wordt de speeltuin langs de Westerbaan gesloten en start de gemeente met het afbreken van de speeltoestellen. De Duinspeeltuin moet worden verplaatst vanwege het verlengen van de Westerbaan eind dit jaar. Voorafgaand aan het afbreken van de speeltuin start volgende week een onderzoek naar de aanwezigheid van reptielen in het speelgebied.

De Duinspeeltuin, die gelegen is langs de Westerbaan, moet wijken omdat de weg eind dit jaar vanaf de rotonde Parnassia wordt doorgetrokken naar de Koningin Julianalaan. Het nieuwe wegdeel zal daardoor dwars door het huidige speelgebied lopen. Maandag 1 oktober start de gemeente met het verwijderen van de speeltoestellen. Het plan is om op termijn een vervangende speeltuin aan te leggen in Duinvallei. In deze nieuwe speeltuin worden zowel speeltoestellen uit de Duinspeeltuin hergebruikt als nieuwe toestellen geplaatst.
Tot oktober kan iedereen dus nog even genieten van de Duinspeeltuin in de Zanderij. Na die tijd kunnen kinderen natuurlijk altijd terecht bij speeltuinen in de buurt. Bijvoorbeeld bij natuurspeeltuin het Buitelbos achter basisschool de Horizon of speeltuin Funhouse gelegen aan de Louise de Colignylaan. Ook is in de zomer van 2019 de nieuwe speeltuin naast zwembad Aquamar klaar om in gespeeld te worden.


De week voor de afbreekwerkzaamheden start Bureau Waardenburg met een onderzoek naar de aanwezigheid van reptielen in het speelgebied. Wanneer de onderzoekers reptielen vinden, zullen zij deze vangen en veilig uitzetten in het beschermde duingebied Natura-2000. Tijdens het onderzoek plaatsen de onderzoekers een doek van ongeveer 40 cm hoog om de speeltuin en leggen ze een aantal platen op de grond. Reptielen vinden het fijn om onder deze platen te kruipen. Zo wordt gekeken of er reptielen in het speelgebied leven. Het is daarom voor het onderzoek belangrijk dat de platen tijdens de onderzoeksperiode blijven liggen en niet worden opgepakt.

Het verlengen van de Westerbaan is belangrijk voor de bereikbaarheid van de gemeente Katwijk. Daarnaast zorgt het doortrekken van de weg naar de Koningin Julianalaan voor minder sluipverkeer in de wijk de Zanderij. Het nieuwe wegdeel gaat de Cantineweg als tijdelijke route voor doorgaand verkeer vervangen. De Cantineweg blijft wel toegankelijk voor fietsers en voor leden en bezoekers van de scouting. De werkzaamheden aan de Westerbaan starten naar verwachting in december 2018. Kijk voor meer informatie op www.katwijk.nl/westerbaan.