Typisch Katwijk maakt vooral veel kritische tongen los. | Foto: Piet van Kampen
Typisch Katwijk maakt vooral veel kritische tongen los. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Typisch een karikatuur

Showroom n Zelden zal een TV-programma zoveel stof hebben doen opwaaien als de EO-serie 'Typisch Katwijk'. Ook buiten de gemeentegrenzen heeft het programma negatieve reacties opgeroepen zoals bij Omroep West en het dagblad Trouw. Vooral een recensent uit die krant heeft na het zien vanaf de eerste uitzending het programma gefileerd.

Door Piet van Kampen

Een aantal inwoners van de gemeente wil wel een reactie geven maar blijft om privacyredenen graag anoniem. Opvallend is wel dat - ondanks alle negatieve geluiden - de meesten er desondanks wel naar blijven kijken. Vooral ook uit nieuwsgierigheid. 'Misschien zie ik wel een bekende', zegt mevrouw M.H. die samen met een andere bezoekster van de weekmarkt wel een reactie wil geven. Deze reageert echter kortaf: 'Ik kijk er helemaal niet meer naar. Ik schaam me dood dat ik een Katwijker ben', klinkt het resoluut. 'Mijn schoonzoon zei: "het lijkt wel Man bijt Hond"'. Een jongeman herkende een vriend die een date maakte. 'In scène gezet', volgens hem. Deze date was in de ogen van een man op leeftijd ook niet Typisch Katwijk.

Twee andere dames ergerden zich aan de eindeloze herhalingen die te lang duurden. 'Er zitten zoveel dingen in waar de doorsnee Katwijker zich niet in herkent. Die jongen die zo graag als zanger carrière wil maken waar slaat dat nou op? Een broer van mij sprak een Volendammer die gekscherend zei dat het nooit een Jan Smit zal worden.

In het dagblad Trouw wordt deze scène 'tenenkrommend' genoemd evenals het optreden van de politie 'Oubollig, kneuterig, het lijkt wel Showroom' waren niet mis te verstane reacties in genoemd dagblad. Corrie uit Valkenburg: 'Een beetje truttig, niets zeggend, geen echt programma over Katwijk'. Haar vriendin Jo uit Rijnsburg: 'Ik ben blij dat ik er niet woon' en zij nam nog een slokje op de Paardenmarkt in Valkenburg. Nel zat naast haar. 'Katwijk wordt naar beneden gehaald. Hebben we niet meer dan die zanger in huis? Boer Kees en zus Katrien is wel leuk maar langdradig. Die ouwe man die alleen is, Huig, dat vind ik wel leuk'. Drie Valkenburgse senioren keuvelden liever over de paarden dan over het gewraakte programma. 'Slaat nergens op', was het korte commentaar van een van hen. 'Dat die meeuwen schijten en schreeuwen weten we allang. En die vrachtwagenchauffeur die zijn ritjes rijden zat is. Waar gaat het allemaal over?'


Gemis

Uit een aantal reacties blijkt echter ook dat men dingen mist die wel een juist beeld van het kustdorp geven. De mooie parkeergarage waar Katwijk om bekend werd. De visserij. (Dit werd later na het moment van het interview wel vertoond. P.v.K). Katwijk met veel industrie en bedrijven werd gemist. 'Behalve dan die Chinees in de loempiafabriek die helemaal niks zegt' was ook een opmerking. 'Katwijk heeft veel evenementen en daar heb ik ook nog niks van teruggezien', keken twee marktbezoekers elkaar aan.
Heel anders klinkt het geluid van mevrouw M.R. uit Valkenburg, zelf Katwijkse van afkomst. 'Ik vind het heerlijk om maar te kijken en heb sympathie vooral voor de oudere mensen die er aan mee doen' Ook zij zag een aantal dingen die echter niet typisch Katwijk zijn. Haar buurvrouw J.H. 'Ik heb ergens in een voorstukje gelezen dat de maker van het programma juist de dingen waar Katwijk al om bekend is zoals de visserij en het strand niet te veel zou laten zien', herinnert zij zich. 'Er zit geen verhaal in', was een opmerking die in de ogen van een kritische kijker het verband miste. 'Ik heb het een paar keer gezien en vond het toen genoeg'. 'Ik vind het van de EO niet gepast om een dergelijk programma te maken', vindt mevrouw G.O. 'Op deze manier zullen ze vast veel leden verliezen', vreest zij.

Als dit werkelijk zo is scoort de EO met dit programma in eigen doel en dat kan dus nooit de bedoeling zijn geweest. Maar dat het spraakmakend is, dat staat buiten kijf.