Zaterdag laat DVS zich van zijn beste kant zien tijdens de promotiedag op het Andreasplein. | Foto: PR
Zaterdag laat DVS zich van zijn beste kant zien tijdens de promotiedag op het Andreasplein. | Foto: PR Foto:

Promotiedag DVS vol muziek en actie

actiedag n Zaterdagmiddag 22 september vult de Chr. Muziekvereniging DVS Katwijk het centrum weer met hun traditionele promotiedag. Iedereen is welkom om gratis te genieten van de optredens die de verschillende orkesten gaan verzorgen. Een middag vol muziek, vermaak, informatie en inschrijving van nieuwe leden. Aanvang optredens om 13.30 uur. Locatie: Andreasplein / Princestraat.

Na een periode van relatieve rust na het Wereld Muziek Concours van 2017, zit 2019 weer boordevol bijzondere hoogtepunten. De vereniging bestaat op 14 november 2018 65 jaar en dit wordt groots gevierd met een jubileumconcert op 26 februari 2019 in de Theaterhangaar, samen met het Chr. Mannenkoor Jubilate. Ook komt er voor het eerst een spetterende seizoensopening in het voorjaar 2019 in het centrum van Katwijk waarbij het publiek en fans actief zullen worden betrokken.

Johan van Iterson van de werkgroep Marchingband licht toe: "Bij de Marchingband heeft een aantal leden na het WMC afscheid genomen en zijn vervangen door een grote groep junioren die gaan debuteren. We repeteren dit jaar al in de nieuwe samenstelling en zijn druk met het instuderen van een nieuwe spectaculaire show die in 2019 in première zal gaan. Het thema blijft nog even een verrassing".

"Ook voor de Junioren is 2018 een druk jaar geweest met optredens door het hele land in een schitterend nieuw uniform", aldus Edwin Durieux, voorzitter van de werkgroep Junioren. "Volgend jaar wordt spannend. De ervaren jongens die overgaan naar de Marchingband moeten worden opgevolgd door nieuwe jongens die de kar gaan trekken. We gaan dan rustig kijken waar we staan op het Nederlands Kampioenschap in Huizen. Gelukkig hebben we een groot aantal leerlingen om het orkest aan te vullen, die komen ook in actie tijdens de promotiedag, maar we moeten blijven groeien. Tijdens de najaarsfeesten heeft zich al een grote groep nieuwe jongens gemeld voor de introductie tijdens de traditionele Instrumentenparade op 6 oktober in het clubgebouw. Na de promotiedag hopen we op nog veel meer."

DVS on Stage is eveneens druk met de voorbereidingen voor 2019. Werkgroepvoorzitter Kees Onderwater: "In 2018 hebben we onze naam veranderd van Big Band Plus naar DVS on Stage. Nu werken aan onze naamsbekendheid en proberen ons niveau nog verder te verhogen. In 2019 bestaan we 10 jaar en vieren dit met een prachtige Party met gastoptredens van allerlei groepen.

Ook het succesvolle Kattukse Maestro krijgt een derde editie en wordt spectaculairder dan ooit. Voor zowel dames als heren is de promotiedag een ideaal moment om in te stappen in het orkest dat op woensdagavond repeteert. Met name trompettisten en baritonisten zijn van harte welkom".


Praetje Kunst over vergeten Russische schilder Nikolaj Gritsenko

Dunaatelier n Hij behoorde tot de Russische culturele elite van zijn tijd. Hij bezocht tweemaal Katwijk, waar hij meer dan twintig zeegezichten en schepen tekende. Maar Nikolaj Gritsenko (1856-1900) is in zijn vaderland vrijwel onbekend. Jeroen van der Boon, zoon van een Katwijkse vader en een Russische moeder, doet onderzoek naar Gritsenko en deelt zijn bevindingen tijdens een Praetje Kunst op dinsdag 25 september in het DUNAatelier.

Gritsenko kreeg opdrachten vanuit het Russische hof en van admiraals. Hij vergezelde tsaar Nicolaas II op zijn wereldreis. Hij huwde één van de dochters van Pavel Tretjakov, een rijke industriële mecenas, de grootste kunstverzamelaar van het land en inspirator van culturele vernieuwingen. Desondanks zijn er nauwelijks publicaties over hem. Van der Boon denkt dat dit het gevolg is van het feit dat Gritsenko graag naar Parijs ging, naar het Westen, want cultureel gebeurde het daar allemaal. "Dat is hem niet in dank afgenomen", zegt Van der Boon.

Gritsenko was in Sint Petersburg opgeleid als marineofficier. Aan zijn talent als tekenaar en kunstschilder had de marine grote behoefte in een tijd dat er niet of nauwelijks foto's waren. Schepen en de zee waren Gritsenko's favoriete onderwerpen. Hij kreeg een beurs om in Parijs te gaan studeren bij Aleksej Bogoljoebov, in die tijd de Russische grootmeester van het genre, die zich daar als "expat" had gevestigd. Vanuit Parijs kwam Gritsenko in de zomer van 1889 naar Katwijk, waar hij behalve schilderijen ook aquarellen maakte. Drie jaar later kwam hij terug.

Van der Boon heeft twee weken in het Moskou's Tretjakov archief kunnen werken om gegevens over Gritsenko te verzamelen. De namen van de schilderijen die Gritsenko in Katwijk heeft gemaakt, heeft hij achterhaald. Hij heeft er in Sint Petersburg tijdens een latere studiereis slechts een paar van gezien, maar wel meer dan zeshonderd aquarellen. Van de meeste schilderijen is onbekend waar die zijn. Zeker is dat er één klein werk van Gritsenko in het Katwijks Museum is.

"Al vanaf halverwege de negentiende eeuw is er vanuit de hele wereld belangstelling geweest voor de Katwijkse kunstenaarskolonie", zegt Van der Boon, die uit interesse voor de Russische kunst en cultuur aan de Leidse universiteit Ruslandkunde studeerde. J.P. van Brakel, amateurhistoricus en oprichter van het Genootschap Oud Katwijk, zette hem op het spoor van Gritsenko.

De lezing is op dinsdag 25 september om 20.00 uur in het DUNAatelier op het Duinplein tegenover de vuurtoren. Leden van de Kunstvereeniging hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 5,00. Meer informatie: schilderenaanzee.nl