Welzijnskwartier heeft weer volop beweegactiviteiten voor senioren. | Foto: PR
Welzijnskwartier heeft weer volop beweegactiviteiten voor senioren. | Foto: PR Foto: Paul van Houten

Beweegseizoen voor ouderen van start

sportief n De zomer is bijna voorbij. Voor iedereen is het goed om weer lekker in een ritme te komen. Aan de gezondheid werken en fit worden past precies in de wekelijkse planning. Om een duwtje in de rug te geven kan men vrijblijvend de eerste drie keer gratis kennismaken bij de beweegactiviteiten van Welzijnskwartier.

Welzijnskwartier organiseert in veel sportaccommodaties en wijkcentra sport- en beweegactiviteiten voor ouderen. Speciaal als u iets ouder bent en u wilt graag met leeftijdsgenoten blijven sporten in de sportzaal of gewoon bewegen in het wijkcentrum, dan zijn onze beweeggroepen geknipt voor u. Soms wat fanatieker in de sportzaal, soms lekker rustig bewegen in het wijkcentrum, maar aandacht voor alle spiergroepen. Welzijnskwartier biedt de beweegactiviteiten door heel Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg, dus er is zeker een passende groep bij u in de buurt! Voor jonge senioren maar ook tot op hoge leeftijd kunt u meedoen. Immers fit zijn en fit blijven levert heel veel energie voor alle dagelijkse activiteiten.

In de komende periode kunt u vrijblijvend kennis maken met onze beweegactiviteiten zoals seniorensport, bewegen op muziek, volksdansen, country linedansen en 'Meer Bewegen voor Ouderen'. U hoeft zich nog niet op te geven en doet gewoon lekker mee. Vindt u het leuk om een spelletje volleybal te spelen of wat fanatiek te sporten, kom dan naar één van de senioren-sportgroepen. Wilt u liever uw spieren losmaken op muziek, kom dan naar de beweegactiviteiten op muziek. En bent u al meer op leeftijd, dan kunt u kennismaken met gym (MBvO) voor ouderen. De docent biedt u vanuit de stoel allerlei bewegingen aan om uw gewrichten soepel te houden en uw spieren te versterken, zodat u de dagelijkse dingen makkelijker kunt blijven doen.

In diverse locaties en onder begeleiding van sportdocenten worden de lessen wekelijks aangeboden. Na afloop van onze lessen is er de mogelijkheid gezellig te blijven om een kopje koffie of thee te drinken. Is er een activiteit die precies bij u past na de eerste kennismaking, dan kunt u lid worden voor een kleine bijdrage per maand. Hieronder vindt u het totale overzicht van de wekelijkse beweegaanbod voor ouderen.

Nooit meer vallen

Op 3 oktober in de Voorhof in Rijnsburg houdt Welzijnskwartier de themabijeenkomst 'Nooit meer vallen'. Wat kunt u er zelf aan doen, dat uw huis 'valveilig' is en blijft en vooral hoe kunt u sterker worden, zodat u minder risico loopt om te vallen. De bijeenkomst start om 9.30 uur en wordt begeleid door ergotherapeute Mirjam de Wit en MBvO-docent en docent Otago-training Eveline Anthonissen.

Meer informatie bij Saskia Koster, saskiakoster@welzijnskwartier of tel, 4033323,


Lezing Atie van Lieshoud over dementie in de Hoofdbibliotheek

hersenen n In het kader van de Katwijkse Brainweek (15 t/m 22 september) kan iedereen op zaterdag 22 september om 11.00 uur aanschuiven bij een gratis ochtendlezing van Atie van Lieshoud over dementie. Zij vertelde in haar boek 'Dat dingetje waar jij van houdt' over haar persoonlijke ervaringen als vrouw wiens man al vroeg te horen krijgt dat hij dementie heeft. Nu brengt zij haar verhaal in de bibliotheek.

Zes jaar geleden verloor Atie van Lieshoud haar partner Pieter aan fronto temporale dementie, een ziekte die als een sluipschutter het brein van haar geliefde overnam. Haar ervaringen met de wereld van de dementie heeft zij opgetekend in een aantal korte verhalen, verschenen in een boek: 'Dat dingetje waar jij van houdt'. In haar boek beschrijft Atie de gedragsveranderingen, de praktische en psychologische drempels die genomen moeten worden, het verval van taal en decorum, opname in het verpleeghuis (waar haar man tussen aanmerkelijk oudere dementerenden terecht komt) en de onafwendbare weg naar het einde. Meer nog dan de weergave van het proces is het een verslag van een liefde die zich 'voegt' naar de veranderingen, een poging om hoe dan ook steeds te omarmen wat er nog wél is en huwelijk en relatie inhoud te blijven geven.

Atie van Lieshoud verwoordt het zo: "We hebben mooie jaren gehad, mijn man en ik. Moeilijke jaren, absoluut, maar toch vooral mooie jaren en mijn man is tot het laatst toe mijn partner gebleven. Niks aan verloren gegaan. Ik geloof sowieso niet dat er – bijna per definitie – sprake is van jezelf en elkaar verliezen, zodra dementie in je leven komt. Ik heb het tegendeel ook ervaren, in mijn eigen situatie en bij anderen. Het wordt anders, ja dat klopt, maar anders hoeft niet minder te zijn. Dat wil ik graag vertellen: dat er op een ander niveau en op een andere manier een waardevolle relatie kan bestaan, waarin beide partners/partijen, ondanks alles, hun menselijke waardigheid behouden. Het is een moeilijke boodschap, omdat hij ingaat tegen de manier waarop er gewoonlijk naar dementie gekeken wordt, maar ik hoop dat het verhaal steun, zachtheid en begrip kan geven."

Iedereen is van harte uitgenodigd om bij deze lezing te zijn op zaterdag 22 september om 11.00 tot 12.00 uur in de Hoofdbibliotheek. Voorafgaand aan de lezing van Atie van Lieshoud wordt er een korte introductie gegeven door een bestuurslid over de Vereniging Katwijkse Ziekte (www.hchwa-d.nl). Tijdens de Katwijkse Brainweek is er een thematafel in de bieb ingericht met allerlei info over hersenen, Alzheimer, dementie en over de Katwijkse ziekte. Na de lezing is het boek van Atie van Lieshoud te koop.