Modelbaan 'De Graafstroom' beleeft zijn primeur tijdens de Smalspoormodelbouwdagen. | Foto: PR
Modelbaan 'De Graafstroom' beleeft zijn primeur tijdens de Smalspoormodelbouwdagen. | Foto: PR Foto:

Modelbouwexpositie bij Stoomtrein Katwijk Leiden

smalspoor n Voor de 19e keer houdt Stoomtrein Katwijk Leiden op 29 en 30 september de Smalspoormodelbouwdagen als afsluiter van het rijseizoen 2018. Er zijn maar liefst 33 inzendingen van topmodelbouwers uit België, Duitsland, Indonesië en uiteraard ook uit Nederland.

Er zijn ook modelbanen van twee modelbouwers uit onze eigen regio te bewonderen. Hillegommer Vincent de Bode en Leidenaar Ted Polet.
Vincent de Bode heeft samen met twee vrienden jarenlang gewerkt aan een wel heel bijzondere en sfeervolle Nederlandse modelbaan waarin hij zijn eigen familiegeschiedenis uit Bleskensgraaf heeft verwerkt. Zijn modelbaan "De Graafstroom" is gebaseerd op een molengang van drie molens die tussen Bleskensgraaf en Oud Alblas stond. Het afgebeelde jaar van de modelbaan is 1947. Met de stoomtram had "De Graafstroom" de melkproducten naar de steden kunnen transporteren. De tjalk "vaart" natuurgetrouw over "het water".

Tijdens de smalspoormodelbouwdagen in het weekend van 29 en 30 september a.s. bij Stoomtrein Katwijk Leiden gaat De Graafstroom in première.

Leidenaar Ted Polet is een echte modelspoorveteraan. Vakanties in Schotland inspireerden hem tot de bouw van de Craigcorrie@Dunalistair Railway. Een baan naar Schots voorbeeld en zowel het landschap als het rollend materieel zijn zelf gebouwd.

Bij deze tentoonstelling zijn nog 32 andere modelbanen te bewonderen van modelbouwers uit Nederland, Duitsland, België en zelfs uit Indonesië die staan op gesteld in het museum en de rijtuigenloods. Wat deze tentoonstelling extra bijzonder maakt, is dat in het buitenmuseum stoom- en dieseltreinen rondrijden tussen de replica's van oude spoorse gebouwen en langs de oevers van het Valkenburgse Meer.

Volwassenen betalen € 10,00 voor onbeperkte stoom- en een dieselritten en de toegang tot het binnen- en buitenmuseum met de modelspoortentoonstelling. Kinderen van 4 t/m 12 jaar mogen voor € 8,00 naar binnen en de allerjongsten mogen gratis meerijden. Uw auto kan kosteloos worden geparkeerd.