Het nieuwe marktplein wordt in de tweede fase aangelegd. | Afb. PR
Het nieuwe marktplein wordt in de tweede fase aangelegd. | Afb. PR Foto:

Oude Aquamar maakt plaats voor speeltuin

park n Op 10 september start de gemeente Katwijk met de sloop van het oude zwembad Aquamar. Nu het nieuwe moderne zwembad in gebruik is gaat het oude zwembad plaats maken voor een waterspraypark, een nieuw marktplein en openbare speeltuin met terras. De voorbereidingen voor de sloop zijn al in volle gang.

Met de sloop wordt een tijdperk van 51 jaren waterpret in het oude zwembad Aquamar afgesloten. Veel mensen hebben hier leren zwemmen, elke week sportief baantjes getrokken of in het weekend het bad onveilig gemaakt met bommetjes en salto's.

Nu gaat het oude zwembad plaatsmaken voor een nieuwe buitenruimte. Dit gebeurt op een duurzame manier. Zo worden alle materialen gescheiden en apart van het sloopterrein afgevoerd, zodat het kan worden gerecycled. Het steenachtig puin wordt zelfs deels gebruikt voor de inrichting van de nieuwe buitenruimte.

Nieuwe speeltuin

Na de sloop van het oude zwembad wordt de buitenruimte veranderd in een speels duinlandschap met onder andere een waterspraypark (dat bij het nieuwe zwembad hoort), een vernieuwd marktplein en een openbare speeltuin met terras. Bij het ontwerpen van de speeltuin is vooral gekeken naar manieren om kinderen meer te laten bewegen.

Wethouder Adger van Helden: "Het is belangrijk dat kinderen gezond opgroeien. Buitenspelen speelt hierbij een grote rol. Daarom willen we als gemeente zorgen voor aantrekkelijke speelplekken, zodat kinderen van allerlei leeftijden aangemoedigd worden om naar buiten te gaan en veel te bewegen." Het ontwerp van de speeltuin is gemaakt in samenspraak met kinderen van de Groen van Prinstererschool. De leerlingen mochten mee beslissen over de nieuwe speeltoestellen.

Planning

Het slopen van het oude zwembad duurt tot eind van dit jaar. Begin 2019 starten de bouwwerkzaamheden voor het waterspraypark en de speeltuin. Vervolgens kan na de zomer van 2019 het marktterrein worden aangepakt.


Tien viltkunstenaars in DunaAtelier

zee n Figuratieve en abstracte wandversiering, kunstzinnige objecten, maar ook kleding, haarbanden en tassen van vilt zijn vanaf 20 september te zien tijdens een expositie van tien viltsters in het DUNAtelier aan de Boulevard in Katwijk. Alles heeft "Het leven in de zee" als thema.

Voor dit soort kunstwerken is het Katwijkse Boulevardduin, waarin het DunaAtelier staat, een mooie plek om te exposeren, vindt initiatiefneemster Hannie Huisman. "De zee met alles wat die geeft en neemt is altijd heel belangrijk geweest voor de mensen."


Zware klus

Vilt is de oudste vorm van "textiel". Ouder dan bijvoorbeeld katoen en zijde. Al in de prehistorie maakten mensen vilt uit wol. Ze gebruikten vilt om kleding, vloerkleden, schoeisel, tenten enzovoort te maken. Haken en breien met wol is van later datum want daarvoor is gereedschap nodig. Vilt ontstaat door wol nat te maken en in elkaar te duwen. Hierdoor haken de vezels steeds dieper in elkaar waardoor een lap vilt ontstaat, die steeds harder en compacter wordt. Ambachtelijk vilt maken is fysiek een zware klus.

Pas in de jaren zestig van de afgelopen eeuw kreeg vilt naast praktische ook artistieke toepassingen. Rond de laatste eeuwwisseling was het in Nederland en bijvoorbeeld ook in Engeland een hype om artistiek te werken met vilt. Die hype is voorbij, maar er is nog steeds een min of meer vaste groep kunstenaars die met vilt als basismateriaal werkt.



Uit heel Nederland

Tien viltsters, afkomstig uit heel Nederland, exposeren in het DUNAatelier. Het zijn: Petra van den Berg, Irma Bots, Anne-Wil Broek, Hannie Huisman, Margot van Leeuwen, Eljen Osse, Wiesje Schaafsma, Marleen van Venrooij, Agnes Weber en Grietje van Wijk. Ze exposeren bij elkaar zo'n veertig werken.
Twee van deze tien viltsters werken in de gemeente Katwijk. Petra van den Berg in het voormalige ID-College aan de Jan Evertsenlaan 2 in Katwijk en Margot van Leeuwen heeft aan de Rijnsburgerweg 124 in Rijnsburg haar atelier.

Akoestisch aantrekkelijk

Agnes Weber maakt hele grote wandversieringen (ca. 240 x 50 cm) waarvan er twee in het DunaAtelier te zien zijn. Het zijn vaak grote bedrijven en banken die zulke viltwandkleden kopen. Ze hebben als voordeel dat ze een (ontvangst)ruimte ook akoestisch aantrekkelijk maken. Vilt dempt namelijk geluid. Voor de viltkunst geldt wat voor veel andere kunstvormen ook geldt: het is vrijwel ondoenlijk ervan te leven. Initiatiefneemster Hannie Huisman heeft een winkel annex atelier in Leiden waar ze eigen werk en dat van anderen te koop aanbiedt, maar ziet dit vooral als een hobby. In haar galerie is de belangstelling het grootst voor praktische voorwerpen zoals hoeden.

De expositie in het DUNAatelier op het Duinplein, Boulevard Zeezijde tegenover de vuurtoren is geopend van 20 september tot 17 oktober op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur. De geƫxposeerde werken zijn te koop.
Meer informatie op www.viltgalerielopsen.nl en www.schilderenaanzee.nl