Het boezemgemaal was een interessant en nog werkend monument. | Foto: Piet van Kampen
Het boezemgemaal was een interessant en nog werkend monument. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Monumenten weer druk bezocht

omd n 'Het is zeer de moeite waard om in monumenten te investeren. Niet alleen omdat we er trots op zijn maar ook om ze voor de toekomst voor onze gemeente te behouden. Monumenten verbinden mensen al generaties lang'. Met deze woorden opende burgemeester Cornelis Visser afgelopen zaterdag de Open Monumentendag op de Oude Begraafplaats aan de Zuidstraat.

Door Piet van Kampen

Dat monumenten ook bij de jongere generatie in trek zijn blijkt wel uit het feit dat jongeren zich graag in monumentale steden willen vestigen is uit een onderzoek gebleken. Nu is de gemeente Katwijk met haar verschillende dorpskernen niet direct als een monumentale 'stad' aan te merken maar er zijn voldoende markante panden en plekken die voor de toekomst met zorg behouden dienen te worden. 'Cultureel erfgoed dient goed onderhouden te worden' benadrukte de burgervader nogmaals alvorens hij samen met wethouder Jacco Knape en Yvonne van den Anker de drie vlaggen op de begraafplaats hees. Shantykoor Voor de Mast zong stemmige liederen waarna de aanwezigen zich op het graf waar veel zeelieden begraven liggen rond lieten leiden. Ook de grafkelder was opengesteld.


De eerste keer

De Open Monumentendag trok ook bezoekers uit de regio. Een van hen was Mieke Doets uit Oegstgeest. Op haar programma stond in ieder geval een bezoek aan molen De Geregtigheid. Zij was een van de vele bezoekers van dit beeldbepalende monument voor het Rijndorp.
'Ik heb de molen vaak gezien omdat ik als kind in de Rijnstraat bij mijn opa en oma logeerde. Nu wil ik hem ook van binnen zien'. Samen met haar partner Dik genoten zij vanaf de omloop van het uitzicht op de Rijnstraat waar zij jeugdherinneringen aan had. 'Eens moest de eerste keer zijn' lachte zij breeduit. 'Ik ga meer dingen bekijken en ook naar het gemaal, dat lijkt me interessant. Interessant was het gemaal zeker ook voor het echtpaar Piet en Gonny Koelwijn uit Noordwijkerhout. Zij waren zoals zo velen op de fiets geklommen. Ook voor hen was dit de eerste keer dat zij het gemaal van binnen mochten bekijken. > P5