Ramona Hielckert was de winnares van de Baalbergen Aanmoedigingsprijs. | Foto: PvK
Ramona Hielckert was de winnares van de Baalbergen Aanmoedigingsprijs. | Foto: PvK Foto:

Baalbergen-prijs is voor Ramona Hielckert

n 'De spontaniteit spat van het doek af'

kunstprijs n Sinds 1971 exposeren kunstenaars bij Baalbergen Woninginrichting. Veelal gevorderden maar ook beginnende artiesten met penseel of andere creatie. Om de kunst onder de beginners te stimuleren werd vorig jaar de Baalbergen Aanmoedigingsprijs in het leven geroepen. Lisette Hogewoning, winnares in 2017 en tevens juryvoorzitter mocht de nieuwe winnaar bekend maken.

Door Piet van Kampen

Het was vorige week zaterdag gezellig druk in de woonwinkel. Genodigden genoten van de diverse creaties. Schilderijen, foto's, sieraden en keramiek waren blikvangers voor de goedkeurende en kritische blikken van de aanwezigen. Spanning onder de deelnemers wie er door de jury, gevormd door Kees Baalbergen, Lisette Hogewoning en Jan Goldsteijn uiteindelijk voor de prijs in aanmerking zou komen. 'Het was moeilijk' bekende Baalbergen. 'Het waren natuurlijk diverse creaties waaruit gekozen moest worden'.


Spontaniteit

Aan Lisette Hogewoning de eer om de spanning te breken. Eerst deelde zij haar ervaring als winnares van vorig jaar, de bekendheid die zij hierdoor kreeg en de boost om er mee door te gaan. Ook deed zij uit de doeken hoe moeilijk het was om uit de inzendingen die allen van grote klasse maar verschillend van kunstvorm waren, de winnende creatie te kiezen. 'Vergelijken was moeilijk. Het werd geen kwestie meer van kwaliteit want die was volop aanwezig maar van emotie. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar het werk dat ons alle drie evenveel raakte. En de winnaar is geworden… Ramona Hielckert uit Lisse. Haar schilderijen doen spontaan aan, de spontaniteit spat van het doek. Je blijft er naar kijken'. De winnares was beduusd en blij verrast toen zij naar voren werd geroepen om de oorkonde en een geldprijs in ontvangst te mogen nemen. Bovendien mag zij tot november met haar werken bij Baalbergen exposeren.


Heel bijzonder

Ramona vond het allemaal heel bijzonder en dankte de organisatie. Zij licht toe: 'Ik werd door een vriendin gebeld om mee te doen. Zelf wist ik er eigenlijk niets van en had er nooit van gehoord. Toen dacht ik wat kan mij het schelen ik doe het gewoon'. Nou dat 'gewoon doen' leverde haar toch maar mooi dit succes op. Met het penseel door afval geïnspireerd iets moois op het doek tot een kleurrijk leven brengen werd tot kunst verheven.


De schoolbel rinkelt weer

schoolstart n De spandoeken zijn weer opgehangen, de scholen zijn weer begonnen. Sinds 1988 wordt er campagne gevoerd om dit extra onder de aandacht te brengen en wordt ondersteund door de gemeente, Veilig Verkeer Nederland, Holland-Rijnland en de politie.

Door Piet van Kampen

Inhakend op deze landelijke campagne was het dit jaar de beurt om hier bij de Ds. R.A.P. Rutgersschool bijzondere aandacht aan te besteden.

Wethouder Rien Nagtegaal was vorige week maandag ter plaatse om de leerlingen indringend toe te spreken. Dat het over veiligheid in het verkeer gaat laat zich niet moeilijk raden. Hij begon zijn woordje echter met te vertellen dat hij zelf vroeger op de Sluisweg had gewoond en hier op school had gezeten dus was het voor de bewindsman bekend terrein.

Voor kinderen die al een of meerdere jaren op school zitten is het weliswaar een herhaling van zetten maar voor de kinderen die voor het eerst lopend of op de fiets naar school gaan is het even wennen in het verkeer. Net zo goed als de automobilisten en overige verkeersdeelnemers er weer aan moeten wennen dat het rond de scholen op gezette tijden weer spitsuur is. Dus oplettendheid is geboden zowel van de kant van de schooljeugd als voor de verkeersdeelnemers.


Wethouder Rien Nagtegaal drukte de kinderen op het hart voorzichtig te zijn. | Foto: PvK