Het comité heeft weer een mooi programma samengesteld. Op de foto ontbreekt Willem van der Plas. | Foto: PvK
Het comité heeft weer een mooi programma samengesteld. Op de foto ontbreekt Willem van der Plas. | Foto: PvK Foto:

Monumenten vrij toegankelijk

Historie n We lopen of rijden er soms dagelijks langs zonder te weten wat er achter de deuren van monumentale panden schuilt. Of wat diverse bijzondere plaatsen in de gemeente voor geschiedkundige betekenis hebben. De landelijke Open Monumentendag waaraan Katwijk ook al jarenlang mee doet, is de gelegenheid bij uitstek om hier kennis van te nemen.

Door Piet van Kampen

Het comité Open Monumentdag heeft weer voor een mooi programma gezorgd. Dit jaar hebben twee nieuwe leden zitting genomen in het comité. Mark Ruis als vertegenwoordiger van Katwijk aan den Rijn en Cor de Jong doet dit namens Valkenburg. In een prachtig magazine dat huis-aan-huis in de gemeente wordt bezorgd staan alle bezienswaardigheden in Katwijk aan Zee, Katwijk aan den Rijn, Rijnsburg en Valkenburg. Het programma is behalve in de geopende monumenten ook verkrijgbaar in het gemeentehuis, in de diverse bibliotheken, bij het Katwijks Museum en VVV Katwijk in de Wilhelminastraat. 'De belangstelling was vorig jaar ook weer groter dan andere jaren' vertelt voorzitter Yvonne van den Anker. 'Het vraagt altijd veel organisatie maar het is de moeite waard en daar doen wij het voor. We beginnen al in januari'.

Opening

Zaterdag zal de dag om 10.00 uur door burgemeester Cornelis Visser op de Oude Begraafplaats aan de Zuidstraat worden geopend. Naar aanleiding van het boek van Willem van der Plas zal er een rondleiding langs het graf van zeelieden plaats vinden en er is een optreden van shantykoor Voor de Mast. In het Katwijks Museum wordt deze dag gecombineerd met de jaarlijkse culturele dag.

Er zijn in diverse gebouwen historische tentoonstellingen te bewonderen. In de Laurentiuskerk in Rijnsburg en in de Vredeskerk zijn er orgelconcerten. Om zoveel mogelijk te kunnen zien is het raadzaam om per fiets een aantal monumenten te bezoeken. Hiervoor heeft het comité een handige fietsroute in kaart gebracht. Deze is te verkrijgen in de Dorpskerk, in de hal van het gemeentehuis waar de route begint en is te downloaden via www.katwijk.nl/monumenten