Mevrouw van der Boog in gesprek met Corine Hoek (rechts) van Welzijnskwartier. | Foto: PvK
Mevrouw van der Boog in gesprek met Corine Hoek (rechts) van Welzijnskwartier. | Foto: PvK Foto:

Veel belangstelling voor de Zorgmarkt

n 'Mensen gaan pas nadenken als er ècht zorg nodig is'

toeristenmarkt n Vorige week dinsdag was het thema van de Toeristenmarkt 'Zorg'. Geen verkeerd idee om uitgebreid onder de aandacht te brengen welke mogelijkheden van zorg- in welke vorm dan ook, materieel of immaterieel- en welke instanties er allemaal zijn op dit gebied. Er was een behoorlijke toeloop en veel mensen hebben zich bij de diverse kramen uitvoerig laten informeren.

Door Piet van Kampen

Eén van de bezoekers was Gijs Meijvogel, geboren en getogen Katwijker. Hij deed een interessante uitspraak: 'Mensen gaan pas nadenken als er ècht zorg nodig is'. Iets om over na te denken want mogelijk is zijn uitspraak niet ver bezijden de werkelijkheid. 'Pas als men er mee wordt geconfronteerd gaan de mensen ontdekken dat er veel mogelijkheden zijn. Er zijn veel organisaties en instellingen maar het zwaartepunt ligt bij een tekort aan vrijwilligers. Meer vrijwilligers zou kunnen betekenen dat de zorg misschien iets goedkoper zou kunnen want de zorgkosten worden steeds hoger' filosofeert Meijvogel hardop. Vervolgens: 'Als er geen vrijwilligers zouden zijn hadden we nu een andere maatschappij gehad. In ons land is de zorg overigens goed geregeld want kijk maar eens naar landen zoals Griekenland of Bulgarije. Daar komt zorg vaak op de schouders van familie of vrienden te rusten. In Nederland maak ik me over de zorg geen zorgen'.


Veel interesse

Notaris Mr. Anne Heijnen heeft veel geïnteresseerde bezoekers te woord gestaan en uitleg gegeven over het levenstestament, een nieuwe vorm van het regelen van de nalatenschap bij het door ziekte of dementie niet meer bekwaam zijnde een en ander te regelen. 'Ik merkte aan de mensen dat zij er zeer veel interesse voor toonden'.

Even terugkomend op vrijwilligers: bij de kraam van Welzijnskwartier was het een déja vu tussen medewerkster Corine Hoek en mevrouw Van der Boog. Mevrouw was veertien jaar lang vrijwilligster bij het toenmalige SWOK (Stichting Welzijn Ouderen Katwijk), sinds een aantal jaren Welzijnskwartier. Om zulke mensen zitten instanties en organisaties te springen voor het welzijn en zorg voor de medemens. Hoek vertelt: 'Een bezoeker met de Katwijkse ziekte wilde graag nog iets betekenen en niet thuis zitten. Hij wilde ook iets voor zijn vrouw regelen. Zelf kan hij niet meer werken maar wil graag als vrijwilliger nog meetellen in de maatschappij'. Een heel mooi voorbeeld hoe iemand zich voor een ander verdienstelijk wil maken. Goed voorbeeld doet hopelijk goed volgen in deze.


Muziektheater voor kinderen

K&O n In De Verkleedkoffer weten Arno Huibers en zijn theater, als geen ander, de kinderen een uur lang te boeien met clownerie, mime, humor en live muziek. Ze zijn te zien bij K&O op woensdag 12 september om 14.30 uur.

Arno, die sterk betrokken was bij de oprichting van de cliniclowns, houdt als acteur, clown en maskerspeler kinderen op het puntje van hun stoelen. Dit doet hij samen met Paul van der Heijden, virtuoos bespeler van bijzondere instrumenten. Vrolijkheid en plezier zijn troef in deze zeer muzikale voorstelling.

In De Verkleedkoffer gaat een vrolijk mannetje de wijde wereld in. Hij wil later wat anders worden dan de hele dag op kantoor zitten. Hij gaat op avontuur met een grote verkleedkoffer en komt een 'keigoeie' muzikant tegen. Misschien wel later saxofonist worden? of danseres of een trommelende oma? We gaan het allemaal zien en beleven.

Omdat het muziektheater de start is van het nieuwe cursusjaar bij K&O kost een kaartje slechts € 3,00 i.p.v. € 6,00. Kaartjes zijn te bestellen op www.kenokatwijk.nl of bij K&O, tel. 4016400 op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur. De voorstelling vindt plaats in het K&O gebouw, Sluisweg 16.